Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Rheborgs tvekan om ”Solsidans” framtid

Solsidan gör comeback – nu berättar Felix Herngren
Johan Rheborg är aktuell med nya säsongen av ”Solsidan”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Tre nya säsonger är klara, men Rheborg tvekade inför att hoppa på ytterligare säsonger. Här Rheborg som Fredde och Josephine Bornebusch som Mickan.

Processen var lång, men till slut kom han till ett beslut.

Nu berättar Johan Rheborg om skälen som fick honom att tacka ja till ytterligare tre säsonger av ”Solsidan”.

- Normalt sett är jag inte en uppföljarperson, utan vill gå vidare. Det är lite min grej, men jag gör ett undantag, för det här kommer jag inte vara med om igen.

Efter långfilmen, som sågs av fler än en miljoner biobesökare, började diskussionerna. 

Det var en process som Johan Rheborg beskriver som lång, men som slutade i ett officiellt beskedet i oktober 2018: 30 nya avsnitt av ”Solsidan”, uppdelat på tre säsonger. 

Den första av dessa har nu premiär i både TV4 och C More, efter att TV4 känt sig tvingade att flytta premiärvisningen på streamingtjänsten på grund av risken att de nya avsnitten skulle spridas illegalt.  

Seriens huvudensemble – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – är alla med i de nya avsnitten. 

”Ofta är det kniven mot strupen”

För Johan Rheborg, 56, innebar långfilmen att han hittade ”nya toner i Fredde”, som han nu vill utforska mer. 

- Ofta är det kniven på strupen när man gör något, så jag kände: tre säsonger över en viss tid, det är inte så dumt ändå. 

Som jag förstår det var det samtidigt ingen självklarhet att faktiskt fortsätta. 

- Nej, ingen självklarhet. Vi har gjort det här i tio år, och hur många gånger kommer jag göra det igen? Antagligen aldrig. Att då få möjlighet att se vad som händer när rollfiguren åldras, den utmaningen, det var viktigt för mig. 

- Den insikten var viktig att komma till, att jag ska bejaka det, i stället för att försöka vara Fredde från säsong 1. 

I den här säsongen har ni också hängt upp Fredde på en tematisk krok som handlar om just åldrande. 

- Vad blir åldrandet med en sådan här alfahanne? Det finns många exempel på det, och det är en ganska brutal omvändning för vissa människor, typ den som Fredde är. Med honom handlar det hela tiden om hans självkänsla, och det kan bli tufft för honom att bli gammal. 

Vem är Johan Rheborg?