Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Rheborgs skarpa kritik mot hälsoprogrammet

Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

I ”Den stora hälsoresan” på Dplay genomgår kändisar som Måns Möller, Anders Öfvergård och Agneta Sjödin det tuffa hälsokonceptet 16 weeks of hell.

Nu riktar skådespelaren Johan Rheborg stark kritik mot programmet, som han tror kan påverka personer med ätstörningar.

”Förebilder hetsas att tokbanta och överträna av några oklara män som hittat ”balans, fokus och metal styrka i livet””, skriver Johan Rheborg på Instagram.

Dplay-programmet ”Den stora hälsoresan” har väckt mycket uppmärksamhet de senaste veckorna, när bland annat deltagaren Måns Möller visat sitt tydligt avsmalnade ansikte på Instagram.

I programmet följer kändisarna Agneta Sjödin, Anders Öfvergård, Özz Nüjen, Måns Möller och Martin Melin träningskonceptet 16 weeks of hell, som går ut på att de under sexton veckor ska träna intensivt och äta hälsosamt och kontrollerat. 

Även författaren Martina Haag var tidigare med i programmet, men valde att lämna efter några veckor, då hon tyckte att tränaren Tony Andersson – grundaren av konceptet – var för fokuserad på vikt och mat.

 – Jag vill hellre peppa människor att komma i gång med träning och hur bra man mår av det, än att stirra på kalorier och kilon, sa Martina Haag i en intervju efter att ha hoppat av programmet.

Komikerns kritik: ”Programmet, upplägget är ett toxin”

Nu lyfts den frågan även av skådespelaren och komikern Johan Rheborg, som skriver ett långt och kritiskt inlägg om programmet på Instagram.

”Programmet, upplägget är ett toxin. Oansvarigt. Jag har sett deltagarnas nöjda bilder på Instagram och har blivit illa berörd. Jag tränar också. Mitt mål är att fortsätta ha rörlighet och inte låta blodtrycket dra iväg. Rimligt. Motion och kost är viktigt. Såklart. Jag vill inte heller vara någon bror duktig här. Jag har också gjort många dumheter och gått över gränser i mitt jobb som komiker. Det ingår. Men det här? Det har inget med deltagarnas profession att göra. Här medverkar man av andra skäl. Vilka vet jag inte?”, skriver ”Solsidan”-skådespelaren på Instagram.

Rheborg: Sänder ut fel signaler till unga kvinnor

Rheborg menar att det inte är han som påverkas mest av programmet, men tycker att det sänder ut fel signaler till främst unga kvinnor, som ofta själva har en ätstörningsproblematik i olika grad.

”Ni har säkert era skäl och ni får såklart träna hur mycket ni vill, men måste ni göra det offentligt? Det är ju normalt kvinnor som tar upp detta med ätstörningar. Men nu gör jag det. Jag tycker nämligen att detta TV-program är djupt beklagligt och obehagligt”, skriver Johan Rheborg.

Skådespelaren skriver att han själv har suttit i receptionen för Stockholms centrum för ätstörningar, och blivit så illa berörd att han börjat gråta.

”Jag var oförberedd. Satt o surfade i mobilen, till slut reagerade jag och tittade på alla som passerade. Det tog aldrig slut. Det drällde in tjejer. Till slut började jag gråta. Det var brutalt. Ätstörningar är ett ofantligt problem och det här TV-programmet är ett enormt kliv bakåt. Det gör mig ledsen”, avslutar Rheborg.

”Jag har inget mer att tillägga än att detta triggar ätstörningar. Har jag fel och blir överbevisad så vore det underbart, då tänker jag givetvis be om ursäkt, men jag tror dessvärre att jag har rätt”, skriver också Rheborg i ett meddelande. 

Kanal 5:s svar: ”Varken vikt eller utseende”

På en timme har inlägget gillats närmare 5000 gånger, och skådespelaren får uppskattande kommentarer från följare för sina ord.

Nu svarar Kanal 5 på kritiken mot programmet.

”Fokus i Den stora hälsoresan är varken vikt eller utseende, något som tydligt framgår och är genomgående i hela serien. Det är ett underhållningsprogram där deltagarna, genom ett etablerat träningsprogram, ändrar sin kost och träning med syfte att bli mer hälsosamma samt starkare”, skriver Sanna Gollne, pr-chef på Discovery Networks, som äger Dplay, i ett mejl.

 

https://www.instagram.com/p/CAuZi2nphsr/?igshid=1a0g5s08v648u?hidecaption=true

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.