Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rencks svåra familjekris – före ”Chernobyl”

Foto: BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK / BUCHAN/VARIETY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: JULIA DANSARIE

Johan Renck gör succé med den superhyllade tv-serien ”Chernobyl” som visas på HBO Nordic.

Dock så gick han igenom en äktenskapskris innan han började jobba med programmet. Den svenska regissören hade nämligen skrivit på ett avtal innan han ens hade pratat med sin fru.

– Det är ju en käftsmäll för ens partner – att få veta sist av alla, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

01.26 den 26 april 1986. Det var då kärnreaktor fyra i staden Pripjat exploderade och kastade ut miljontals radioaktiva partiklar över stora delar av Europa. 

Redan efter första avsnittet av HBO:s miniserie ”Chernobyl” hyllades programmet av tittare världen över. Den gripande berättelsen om kärnkraftskatastrofen har engagerat en hel värld. Serien har också, i relativ tystnad, klättrat upp i toppen över filmsajten IMDb:s högst rankade tv-serier någonsin. 

Det är den svenska regissören Johan Renck som står bakom succén, men i en intervju med Dagens Nyheter berättar han om att gick igenom en äktenskapskris innan han började jobba med programmet.

– Jag tackade ja men körde sedan strutsmetoden och sade aldrig något till min fru. När hon åt middag med en producent på egen hand frågade hon henne hur det kändes att flytta till Litauen. Och hon bara: ”Nej, Johan har inte skrivit på…” 

Regissörens förändring – efter beslutet

Det var sista gången som Renck skrev på utan att ha en diskussion med familjen först.

– Det är ju en käftsmäll för ens partner – att få veta sist av alla. Det blev väldigt trassligt, faktiskt. I mitt liv har jag tenderat att låta mina egna önskemål gå före. Det sårar enormt. Men jag hade sett hela serien i huvudet och visste hur bra det kunde bli, säger han i DN-intervjun.

Hans fru Elin Renck väljer också att berätta om familjedramat i ett blogginlägg. Det var tack vare en tidningsartikel som hon fick reda på att han skulle börja jobba med tv-serien.

”Jag fick alltså artikeln skickad till mig, och visst, jag visste ju att det var på gång men inte att det var bestämt. Och när jag frågar Johan om allt redan var klart så säger han stressat att han inte skrivit på något ännu. Men när jag senare träffade en av hans producenter på en middag som lite kallpratande frågade mig hur det kändes att flytta till Litauen, så svarar jag lite osäkert”.

Elin Rencks reaktion: ”Inte glad då”

”Åh herregud, jag kommer aldrig glömma det ansiktsuttrycket hon fick då, munnen drog liksom ihop sig som en liten kattrumpa och hon och jag riktigt såg hur hon sökte efter orden i huvudet. Och jag såg hur hon förstod att hon hade planterat en ganska så stor bomb i vårt äktenskap som skulle smälla. Och det gjorde den, kunde inte ens vänta till taxin hem utan jag skriker ut över hela bordet till Johan som sitter på andra sidan. Jag kan skratta åt det idag men jag var fan inte glad då.”

Det ledde till att man fick gå i parterapi under en kortare period. Sedan dess har paret gjort vissa förändringar i kommunikationen gentemot varandra.

”På något sätt visste jag ju att Litauen skulle bli av, men jag blev mest förbannad på att han inte kände att han vågade berätta för mig. Att alla andra visste utom jag. Det är väl typ den enda gången vi krisat ordentligt, och vi gick till och med en gång i parterapi. Allt blev ju bra tillslut och efter det är han till och med övertydlig i sin kommunikation gällande jobb”, skriver Elin Renck i blogginlägget.

Expressen har sökt Johan Renck och Elin Renck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.