Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Petersson: "Det var väl den pressen..."

Efter att ha varit en "doldis" i tv-branschen i 20 år gör Johan Petersson nu succé i humorprogrammen "Partaj" och "Café bärs" i Kanal 5. Foto: Christian Örnberg

Efter att ha varit en "doldis" i tv-branschen i 20 år gör Johan Petersson nu succé i humorprogrammen "Partaj" och "Café bärs" i Kanal 5.

Men det var nära att han inte kom med i programmet överhuvudtaget.

I en intervju med Expressen.se berättar Johan Petersson vem som hjälpte honom att få jobbet, hur lik han är "söderkisarna" i "Café bärs" och att han nyligen var tvungen att ta en paus från det intensiva inspelningsschemat.

– Jag behövde komma upp till ytan och ta lite luft.

FAKTA

Ålder: 44 år

Familj: Fru sedan 13 år tillbaka och två barn, 12 respektive 9 år.

Bor: Segeltorp

Karriär: Inledde karriären 1992 som programledare för "Disneyklubben" tillsammans med Alice Bah och Eva Röse. Har varit programledare för program som "Hål i väggen" (2008) och "Jag vet vad du gjorde förra lördagen" (2009). Har även gjort roller i "Doktor Mugg" där han spelade Kapten Filling och Klas Kent, "Bröderna Fluff" och "Hem till Midgård".

Aktuell: Med humorprogrammet "Partaj" på Kanal 5 och "Café bärs".

Gör på Fritiden: Tar hand om hus, fritidshus och båt. "Jag tränar regelbundet också".

Pappa var: Civilekonom

Mamma var: Deltidsarbetande skolsköterska. Läste sedan vidare till distriktssköterska.

Johan Petersson om...

... varför "Café bärs" har blivit så populärt

- Min hemmasnickrade teori är att vi har haft så mycket hemmafruar som "Desperate Housewife" och Hollywoodfruar på tv. Där dricker man vin och det ska konspireras och pratas skit om varandra och det bygger på konflikt. Men här kommer fyra personer som verkligen inte vill ha konflikt. Då kanske folk tycker att det är skönt att det bara är soft och bra stämning.

... varför han är "Bajare"

– Det går inte att vara något annat än hammarbyare nu. Det har blivit en del av mig. Och vi träffar hammarbyare som är så glada för det vi gör, att vi lyfter fram den här killen som inte får något ljus annars. Plötsligt blir man en representant för de grön-vita färgerna och jag börjar känna det i hjärtat nu också. Det finns en trofasthet där Hammarby inte står för framgång och mycket pengar som de andra Stockholmslagen kanske kan göra. Det finns något väldigt sympatiskt med Hammarby.

... sin favoritkaraktär att imitera

– Det är jätteroligt att göra Zlatan. Det är något självklart över honom och har han problem tar han in sin agent.

... intresset för politik

– Jag blir väldigt orolig över Sverigedemokraternas höga opinionssiffror. Det är ett allvarligt tecken. Jag tror inte att folk är sverigedemokrater på samma sätt som partiet. Varför fokuserar man på bakgrund som orsak till att det är mycket brott i vissa delar av samhället? Det är ju situationen man är i. Vi hade ju områden som hade problem redan innan det fanns invandrare här. Det är snarare den hopplösa situationen som orsakar människors aktioner.

Johan Petersson har gått från relativt okänd till rikskändis genom att ge den inbitne Hammarbysupporten ett ansikte i humorserien "Café bärs", och för sina omtyckta imitationer av bland annat Fredrik Reinfeldt och Zlatan i "Partaj".

Expressen.se pratar med den hyllade komikern bara några timmar efter att han tagit av sig den rutiga skjortan och klivit ur rollen som "Jocke" efter inspelningen av ännu ett avsnitt av "Café bärs".

– Det gick bra. Jag hade hantverkarskola och kom med lite tips om man ska starta eget i byggsvängen. Jocke, som jag heter, är ju lite fuskare. Han fokuserar mest på faktureringen, säger Johan Petersson.

Hur får du inspiration till att göra Jocke?

– Jag känner mig väldigt besläktad med de där killarna. När jag fick sketchen första gången var jag inte helt övertygad om humorn i det för jag tyckte: "Det är ju så där det är". Jag är från Södertälje själv och det var mycket rutiga skjortor när jag bodde där. Jag kände igen det här att man träffas och tar en bira och snackar om ingenting. Poängen är att man inte ska snacka om något jobbigt. Då bryter man den tysta överenskommelsen. Det kunde jag känna igen mig i.

När förstod du att "Café bärs" var kul?

– När vi började spela mot varandra och så la vi till lite "tjäna", som att varje gång vi sågs var det första gången på flera dagar. Och idén att göra caféprogram utan att ha kompetensen för det. Det blev aldrig någon substans i det, utan det är bara killar som försöker göra tv som de har sett på tv. Det var det roliga.

 

Johan Petersson har jobbat i tv-branschen i 20 år, som programledare, producent och programutvecklare. Och när Kanal 5 planerade för att dra i gång humorsatsningen "Partaj" var tanken att Johan Petersson skulle arbeta som redaktör. Men med hjälp av tv-kollegan och vännen Peter Settman hamnade han framför kameran i stället.

– Han hjälpte mig att övertyga Kanal 5 att testa mig. Jag sa till Peter att det skulle vara roligt att få vara med. Jag hade väldigt kort semester den sommaren och när jag kom tillbaka till jobbet satt min bild uppe bland ensemblen. Det var ingen som hade sagt att det var klart. Vad jag tänkte då? Jag tänkte väl som Jocke: "Fan vad schyst", säger Johan och skrattar.

 

Nu spelar Johan in program måndag till fredag varje vecka, och det intensiva programmet kostar på. Mitt under pågående säsong tvingades Johan ta en paus.

– Jag hade hållit på ganska många veckor och det var som: "Det tar liksom aldrig slut". Då kände jag lite att kraften sinade. Men jag har jättebra människor som jag jobbar med så jag kunde säga det. Då fick jag en halvdag ledigt och hämtade andan.

Vad var det som gjorde att du kände så?

– Det blev så mycket. Vissa dagar gör vi väldigt många scener och jag har ofta mycket text så det var väl den pressen, att sätta replikerna hemma på kvällen och leverera dagen efter.

Det var inte nära att du hoppade av?

– Nej, så farligt var det inte. Jag behövde komma upp till ytan och ta lite luft. Det är väl en fördel när man har hållit på i 20 år, för jag njuter verkligen i grunden av att få göra det här. Det dyker inte upp så många chanser i en karriär att få göra den här typen av humorserier. Det är kanske en gång var tionde år.

Vad gör du för att stressa ner när det blir mycket jobb?

– Träna och supa mig lite småfull. Det är väl de två sakerna jag har och då är det bättre att man tränar mer än det andra alternativet.

Blir det mycket fest?

– Ja, i perioder kan det nog vara det. Det är mycket ungdomar i tv-branschen. Efter studiodagen kan det vara gott att ta ett par glas vin till maten.

 

Johan Peterssons tv-karriär började med att han valdes ut som en av tre programledare för "Disneyklubben" i SVT år 1992 bland 3- 4 000 personer som sökte jobbet. De två andra programledarna var Eva Röse och Alice Bah.

– Det var inget jättegenomslag för mig, men jag blev nyfiken på tv som arbetsplats. Att bara kastas in som programledare lär man sig inte så mycket av eftersom man får allt serverat. Det var lite "klappa på huvudet" på oss programledare då. Det var inte så stimulerande i längden.

Eva Röse och Alice Bah fick sina stora genombrott genom "Disneyklubben". Även om din karriär fortsatte inom tv, kändes det jobbigt att de blev så kända?

– Nej. Målet för mig har aldrig varit att synas mycket eller att folk ska veta vad jag heter. Jag hade sökt lite olika saker innan, men när jag kom in i tv-världen kände jag att det är där jag vill vara.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!