Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joel Kinnamans ilska – vädjan för hundarna

Joel Kinnaman skriver att det är hjärtskärande att hundarna aldrig kommer få uppleva bekvämligheten av ett varmt, inbjudande hem.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
I ett brev till företaget ”Chrysler” uppmanar Kinnaman till att dra tillbaka sponsringenFoto: HT / BESTIMAGE / STELLA PICTURES
PETA demonstrerade mot hundslädstävlingen i Iditarod 2018.Foto: MICHAEL DINNEEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Joel Kinnaman vädjar till företag att sluta sponsra dödliga hundlopp.

I ett brev till företaget ”Chrysler” ber skådespelaren att de ska dra tillbaka sin sponsring - för hundarnas skull.

”Allmänheten, inklusive mig själv, stödjer inte längre företag och varumärken som associeras med djurplågeri”, skriver Joel Kinnaman i ett brev. 

Skådespelaren Joel Kinnaman uppmanar företag att sluta sponsra dödliga hundlopp. I ett brev till ”Chrysler” vädjar han till företaget att avsluta sin sponsring av ”Iditarod-tävlingen” som planeras hållas starta i helgen.

”Suicide Squad”- och ”The Killing”-stjärnan skriver i brevet att mer än 150 hundar har dött i tävlingen och förtydligar att det enbart är det rapporterade antalet. Ytterligare tusentals hundar ska ha dött direkt efter lopp, under träning eller avlivats under lågsäsong för att de inte varit tillräckligt snabba eller i tillräckligt god form, skriver han.

 

Joel Kinnaman: ”Människans bästa vän förtjänar mycket bättre”

”Jag är säker på att vi kan enas om att ”människans bästa vän” förtjänar mycket bättre än att bli behandlad som en vara”, skriver Joel Kinnaman i brevet och uppmanar företaget att ansluta sig till den växande listan av företag som valt att ta avstånd från hundloppen under de senaste månaderna. 

Bland annat har Coca-cola valt att klippa banden med hundloppen och Kinnaman skriver att både han och resten av allmänheten inte längre stödjer företag och varumärken som associeras med djurplågeri.

Skådespelaren skriver i brevet att det förra året dog 350 hundar till följd av ”Iditarod-loppet” och att en av dem, Blonde, dog på grund av aspirationslunginflammation, som han skriver mest troligt är en konsekvens av att ha kvävts ihjäl på sin egen uppkastning, något som är den ledande dödsorsaken för hundar som springer i ”Iditarod-loppet”.

 

”Det är hjärtskärande”

”Det är hjärtskärande att dessa hundar aldrig kommer få uppleva bekvämligheten av ett varmt, inbjudande hem och en kärleksfull familj”, skriver Joel Kinnaman.

Han menar att den så kallade sporten inte borde få orsaka sådant lidande och smärta för hundarna, som inte kan tala för sig själva. Hundarna tvingas springa nästan tjugo mil i temperaturer under noll grader medan deras tassar får blåsor och spricker, skriver Joel Kinnaman i brevet och menar att beteendevetare för djur har bevisat att oupphörligt fastbindande av hundar, något han skriver är genomgående i slädhundskennlar i Alaska, är både grymt och omänskligt. 

Han förklarar i brevet att länder som till exempel Sverige har strikta lagar vad gäller fastbindning av hundar och att han nu hoppas att företaget ska ta avstånd från sporten. Han avslutar brevet med att återigen vädja till företaget att göra vad de kan för att få ett slut på ”Iditarod-loppet” och dra tillbaka sin sponsring, för hundarnas skull.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.