Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joel Kinnaman: "Det ska bara kännas rätt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Joel Kinnaman har tagit sig till Hollywood för att stanna. Och för att behålla sin plats i rampljuset tar han sina svenska Hollywoodvänner till hjälp. "Vi hjälper varandra mycket där borta", säger han och syftar på sig själv, Daniel Espinosa, Fares Fares, Mattias Varela och Gustaf Skarsgård.
Foto: Jason Merritt

Joel Kinnaman är tillbaka som JW - killen som nästlade sig in i finrummet men tvingades komma ut som kriminell.

Själv har Kinnaman tagit sig in i Hollywood för att stanna - med flickvännen Olivia Munn och storrollen som Robocop.

För Expressen berättar han om "Snabba cash 2", kompisgänget bakom - och Hollywoodlivet.

- Jag väljer att inte prata perfekt amerikanska i USA, min svenska identitet är viktigast, säger Joel Kinnaman.

32-åriga Joel Kinnaman sitter och röker på Scandic Anglais uteservering. 20 minuter senare tar han emot i en avskild hotellbar som han kallar kuddrummet.

- Det är så härligt att vara hemma alltså. Det är något man alltid längtar hem till, den här tiden på året då det är varmt. Alla är på så gott humör och Stockholm är fullt av energi. Jag berättar det för folk i USA, att när det blivit varmt efter 5-6 månader vinter så står folk som blommor och tar in den första solen, säger Kinnaman strax efter "tjena".

Återvänder till Stockholm

Precis som sina svenska kollegor i drömfabriken återvänder han ofta till Stockholm på sommaren.

- Det är här jag har min familj och mina bästa vänner, det där måste man fylla på med hela tiden. Jag kan ju prata perfekt amerikanska, men jag väljer att inte göra det. Då blir det min amerikanska identitet, men min svenska identitet är viktigast, säger han.


Joel Kinnaman i

Men det blir färre och färre vändor över Atlanten. Planerna på att skaffa en lägenhet i New York för att kunna "pendla" finns sedan länge, men Hollywood håller ett hårt grepp om honom. Dels genom tv-serien "The Killing", som efter denna intervju lagts ner. Kinnaman hade sexårskontrakt på serien, men var själv ­osäker kring en fortsättning.

- Vid någon tidpunkt får väl arbets­disciplinen ticka in och lusten kanske inte är den starkaste drivkraften. Det är ju ett jobb. Men blir det en tredje säsong så ställer man in sig på det, jag är rastlös men disciplinerad.

Och det finns andra jobb - nästa sommar dyker Kinnaman upp som Robocop mot bland andra Samuel L Jackson och stora idolen Gary Oldman.

- Jag har mer än hälften av mina scener med Oldman. När jag fick höra att han var klar kissade jag fyra glädjedroppar, men det kanske du inte behöver skriva. Det är otroligt svårt det Oldman gör i "Tinker, tailor, soldier, spy". Det är mästerligt, och en skandal att han inte fick en Oscar, säger Kinnaman.

Hur ballt känns det att bli Robocop?


Joel Kinnaman och Oliva Munn.
Foto: Foto: Christopher Peterson/Splash News

- Det känns ganska ballt. Eller, det känns jävligt coolt. Det enda jag är nervös för är om jag kan ta mig själv på allvar. Men samtidigt är jag så jävla barnslig så jag lär tro att jag är Robocop i flera år efter det här, säger Kinnaman och provar en punchline från filmen med sin perfekta amerikanska, och lite extra basröst:

- "Dead or alive, you're coming with me". Jag har övat på den som fan. Lät det bra?

Det gör det.

Det har hänt en del sedan "Snabba cash" öppnade dörrarna utåt för Kinnaman, och kompisen Daniel Espinosa. Nu är Joel dock tillbaka som JW i "Snabba cash 2".

- Det var självklart. Det här projektet har betytt så mycket för oss. Vi är ju ett helt kompisgäng, säger han och öser lovord över kollegorna:

- Fares Fares, om inte han sitter på en sådan där ful liten metallskruttig grej efter det här... han gör något helt makalöst, säger Kinnaman syftandes på en Guldbagge som han själv fick efter första filmen.

"Låg med någon snygg modell"

De flesta i kompisgänget bakom "Snabba cash" har också spritt sig över världen. Kinnaman själv är som vanligt den som slåss om tronen med Alexander Skarsgård.


Lika som bär? Expressens David Lillemägi och Joel Kinnaman.
Foto: Foto: Privat

- Jag lärde känna Alex mer eller mindre i LA. Han och Gustaf är det ju några år mellan så de umgicks inte när jag växte upp med Gustaf. Alex var storebrorsan och vi var småknoddar som kom hem fulla och skrek för mycket när han låg där med någon snygg modellbrud. Men nu har alla vägar korsats, säger Kinnaman.

Han menar att framgångsvågen för svenska skådisar och filmare beror på samarbete.

- Jag, Daniel, Fares, Mattias Varela och Gustaf hjälper varandra mycket där borta. När man sitter på ett möte så snackar man om de andra också. Vi blir starka tillsammans. Alla framgångsrika generationer tror jag har gemensamt att de hjälper varandra. Och vi är en sådan generation.

Deras generation håller nu på att skapa en helt ny bild av svenskar, åtminstone i USA.

- Riktigt självförtroende kommer från att man konfronterat sina rädslor genom arbete. Man blir stark och vågar säga vad man tycker även i ett Hollywoodsammanhang. De säger "typiskt kaxiga svenskar". Det är väldigt få amerikaner som har någon uppfattning om svenska karaktärsegenskaper. När jag hamnat i konflikt med någon manus­författare eller så och blivit högljudd, får jag höra att jag är så där svensk och högljudd.

"Spänd i käkarna"

Kinnaman puffar vidare på sin cigarett, som varit framme hela intervjun. Den är elektronisk, och alltså samma som han puffat på i solen tidigare.

Vad är grejen med den där?

- Jag slutade för ganska länge sedan men började käka mycket nikotintuggummi och blev spänd i käkarna. Jag fick huvudvärk. Sedan hittade jag den här, rökning utan cancer. Det är 2010-talet det.

Det ser ju fullbokat ut nu, hur ser du på barn, och den delen av livet?

- Jag är inte rädd för det alls. Det ska bara kännas rätt.

Har du hittat din "babymama", som du pratat om tidigare?

- Det är ju det... vi får se.

Olivia Munn?

- Visst, men det är lite för tidigt. Det tar tid att lära känna någon.

Hur ser  du  på stjärnstatusen?

- Hela paparazzigrejen är ett pris man får betala. Om jag är själv känner de inte igen mig, men om man hänger med folk som har dem efter sig så finns det ingen tjusning i den uppmärksamheten. Det är bara begränsande. Man vill inte vara i rampljuset.

- Ju mindre folk vet om ens person desto lättare är det att tro på att man är någon annan. Jag är en öppen person, och inte så hemlig som jag skulle vilja vara.

Joel Kinnaman

Ålder: 32.

Bor: Los Angeles, men letar lägenhet i New York.

Familj: Flickvännen Olivia Munn, som bland annat syns i "Newsroom". Halvsystern Melinda Kinnaman är också skådespelare.

Bakgrund: Gick ut teaterhögskolan i Malmö 2007 och började sedan på Göteborgs stadsteater. Första viktiga rollen var i filmen "Den osynlige". Efter det har Kinnaman bland annat synts som Frank Wagner i Johan Falk-filmerna. Vann en Guldbagge för rollen som JW i "Snabba cash". Filmen öppnade dörren till Hollywood, där Kinnaman landade en roll i tv-serien "The Killing" och en mindre roll i kompisen Daniel Espinosas "Safe House".

Aktuell: I "Snabba cash 2" samt kommande Johan Falk-filmen "Kodnamn Lisa" och som Robocop.

Kinnaman spelar Frank Wagner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.