Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jocke och Jonna riskerar jättesmäll på 5,7 miljoner kronor

Joakim och Jonna Lundell.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Joakim och Jonna Lundell riskerar en miljonsmäll av Skatteverket.

I ett beslut – som influencerparet överklagat – krävs de på 5,7 miljoner kronor i skatter och avgifter.

Det handlar om lyxvillan utanför Norrköping – taxeringsvärde sju miljoner – med pool, gym och golfbana. 2019 köpte paret villan genom sitt bolag Jocke & Jonna AB. Enligt Breakit har de sedan hyrt huset av sitt eget bolag.

Nu riskerar paret en rejäl ekonomisk smäll, kan Expressen Nöje berätta.

Vid årsskiftet kom ett beslut från Skatteverket om att Joakim och Jonna ska betala 5,7 miljoner kronor i skatter och avgifter. Mycket är kopplat till huset där de spelar in stora delar av sitt Youtube-innehåll – till exempel avdrag för reparationer och inköp.

– Vi har olika uppfattningar avseende skattefrågorna, säger Christina Albinsson, skatteombud på Skatteverket.

Lundell: ”Inga tydliga regler”

Jocke, 37, och Jonna Lundell, 28, har överklagat beslutet, som nu ligger för omprövning hos Skatteverket. Det kan antingen landa i att beslutet korrigeras eller att det ligger fast. I det sistnämnda fallet kan då en process i Förvaltningsrätten vänta.

Joakim Lundell skriver i ett sms:

”Vi har en bra dialog med Skatteverket och har fått anstånd med betalning. Så är inga pengar som gått i väg eller som är beslutade att det ska betalas överhuvudtaget. Utan beslutet är under omprövning. Där vi har kompletterat med massor av filer och handlingar. Det handlar om en tråkig lag som heter 'stadigvarande bostad' som är ganska svart och vit. Och då det aldrig spelats in ett tv program på det sättet så finns det liksom inga tydliga regler för det.”

Det är inte första gången Skatteverket och influencerparet är oense. I fjol upptaxerades de med drygt 360 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.