Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jocke Berg: "Sjukt nöjd med alla låtarna"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annah Björk har träffat Jocke Berg för ett samtal om det samhällskritiska budskapet, den kungliga medaljen och brinnande modeintresset.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jocke Berg är aktuell med Kents elfte album "Tigerdrottningen".
Foto: Anna-Karin Nilsson
Kent har förärats med en medalj från kungahuset.
Foto: Anna-Karin Nilsson

I dag släpps Kents elfte album Tigerdrottningen.

Annah Björk har träffat Jocke Berg för ett samtal om det samhällskritiska budskapet, den kungliga medaljen och brinnande modeintresset.

En dag när Joakim Berg kom hem med Ica-kassarna fulla av snabbmakaroner och mjölk låg ett ovanligt brev i hallen. En inbjudan från Konung Carl XVI Gustaf till en utdelningsceremoni. Kents sångare och låtskrivare hade tilldelas H.M Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för framstående insatser inom svensk popmusik.

– Jag trodde det var ett skämt, så märkligt kändes det. Men någon vid Hovet måste gilla mig, de spelade ju en av våra låtar på ett bröllop, säger han.

Att just Kent förärats med en medalj från just kungahuset är uppseendeväckande med tanke på den dystra bild av landet som bandet skildrat. Och målar upp tydligare än någonsin på sitt nya album.

Själv är Jocke Berg är helt klädd i svart och sippar på ett glas rött. Ur högtalarna i klubben nedanför rinner de nya låtarna från Kents Tigerdrottningen. Han skruvar på sig av obehag att höra sina egna verk om och om igen. Inte för att han inte tycker om dem.

– Jag är sjukt nöjd med alla låtarna.

Elfte albumet

Utan för att han just tillbringat hela dagen i replokal med dem inför releasefesten en trappa ned. Tigerdrottningen är bandets elfte album och vilar tryggt på gruppens dystopiska syntrock. Men det har smugit sig in en ny samhällskritisk och nästan rakt politiskt tema i texterna. Det skvallrade inte minst skivans första singel la Belle Epoque om. På låten skildrar Jocke Berg ett Sverige som tappat sin själ och mänskliga värme och ersatts av knivar i innerfickor och bomber på Centralen.

– Jag satt i en taxi på väg hem och hörde tre fantastiska låtar på rad. Den ena var Tove Los Out of mind. Det gav mig en kick och när jag kom hem hade jag ett sådant flow att jag skrev klart den under natten. Då hade jag inte en tanke på att det skulle bli valår. Men det blev ju en bra tajmning.

Den är väldigt rak och hård vad är du så arg på?

– Det var de senaste årens ilska över hur det ser ut i samhället som bubblade upp. Folk gnäller på varandra och skyller i från sig hela tiden. Det är ert fel. Ingen ser det gemensamma ansvaret. Allt verkar handla om att peka ut varandras fel och brister i stället för att komma med lösningar.

Det finns fler politiska låtar på skivan varför?

– Jag ville testa att skriva rakt på sak och skippa alla de här metaforerna jag ägnat mitt tidigare textförfattande åt. Jag ville gå dit jag aldrig varit och känna att isen var tunn. Och det var roligt!

Under ena ärmen på den perfekta svarta skjortan skymtar ett armband av genomskinliga pärlor i blått och orange ett tydligt stilbrott.

– Ett av mina barn har gjort det. Det för med sig tur.

Vad har gjort dig så samhällsengagerad?

– Alla i bandet är föräldrar, det gör att vi blir påverkade av samhället på ett djupare sätt. På senare tid har jag blivit allt mer medveten om vad det är för skit vi lämnar över till våra barn. Det som sker på internet till exempel. Fullständigt vidriga saker hursomhelst, utan att ta något ansvar. Det påverkar förstås allt annat i samhället.

Varför är skivan inspelad i Los Angeles?

– Vi ville göra en sådan här Fleetwood Mac-grej och dra till L A och drömma under solen. Nu är dollarn så låg och dessutom står alla fetingstudior tomma, ingen använder dem längre.

Kontrasten mellan L A och det Sverige ni skildrar på albumet är ganska stor.

– Man ser sällan Sverige så tydligt som när man är borta.

Joakim Berg har sedan många år tillbaka bytt Eskilstuna mot Kungsholmen i Stockholm. På Tigerdrottningen namedroppar han baren Tranan och nämner stadsdelen Karlberg två gånger. Det träffande skildrandet av småstadsångest är ersatt av verklig medelåldersångest.

– Ja åldrandet är svårt. Det är så påtagligt. Vi är alla i en ålder då det börjar hända saker. Folks föräldrar går bort. Vi går mot det oundvikliga.

Döden.

– Den ständigt närvarande döden. När jag var 25 tänkte jag aldrig någonsin på att jag skulle dö. Nu kommer den allt närmre. Men så lever vi i ett extremt ungdomsfixerat land också. Mode och popvärlden skapar en enorm ungdomshets, det måste man hantera.

Han tillägger att Sverige har en märklig tradition av att göra konst av döden. Allt från Bergman till Astrid Lindgren.

– Denna absurda nära döden-realism som vi svenskar matas med från barnsben. Jag lyssnade nyligen på Fattig bonddräng... Fruktansvärd misär!

Kent gör väldigt sällan intervjuer. De har länge använt sin sajt för att kommunicera med sin stora grupp trofasta fans. I dag har de mest den kontakten på Twitter. Den som följer @kenttheband vet att det är rena vilda västern på kontot ibland. Nyligen skrev ett ungt fan "snälla sluta retweeta er egen beröm, det luktar medelålderskris." Bandet svarade snabbt genom att kalla tjejen för loser, en tweet som snabbt spred sig. Och sedan, efter att bandet bett om ursäkt, raderades.

Vem ligger bakom era tweets? Ibland undrar jag om det verkligen är ni?

– Det är bara vi i bandet. Jag tycker det är roligt att inte vara korrekt ibland. Det kan gå lite väl snabbt ibland. Men jag tycker att den som kritiserar får tåla att också bli kritiserad.

En gång bråkade ni med mig.

– Gjorde vi?

Jag skrev något om att du diggade din egen låt på Petra Marklunds konsert. Det kom en arg tweet sent på natten som svar.

– Ja, det var jag! Vi har inga förhållningsregler på sociala medier.

Skivomslaget är stylat av Karin Smeds, som bland annat också jobbar med Veronica Maggio. Mode är, jämte musiken, Jocke Bergs passion. Hemma har han en stor samling plagg som han köpt hem på Ebay.

– Mitt förhållande till mode är osunt. Det är en nördgrej. Jag har varit extremt intresserad väldigt länge. Innan jag blev musiker ville jag jobba som modeillustratör.

Det finns ett Kent-vin och i sommar blir ni festivalgeneraler när #kentfest hålls i Stockholm och Göteborg. Finns det några gränser för hur stort Kents universum kan bli?

– Haha, jag förstår vad du menar. Det är roligt att reta folk med sådant där. Jag vet dessutom precis vilka det är som kommer bli arga.

Blir det en återkommande festival?

– Vi får se hur lyckat det blir. Om det blir sol. Eller svensk sommar.

Jocke Berg om Tigerdrottningen låt för låt:

Mirage

Den andra låten jag skrev till skivan och var hela tiden tänkt som intro.

Var är vi nu?

Låtskrivartekniskt en av mina all time high. Och nej, det är inte en Bowie-referens.

Skogarna

Gillar titeln, speciellt eftersom jag inte sjunger om skogen i låten. Men ordet är magiskt.

La Belle Epoque

Om jag sjungit den på ackorden i versen hade den blivitför folkie, för Mumford & Sons. Men jag är nöjd med att jag bara använder två toner.

Svart snö

Sticket är roligt tycker jag.

Allt har sin tid

Skrevs sent i processen när jag behövde någonting som delade skivan i tu.

Innan himlen faller ner

Gospelkör. Den inspelningsdagen var mäktig.

Din enda vän

Den samplade låten var i helt fel tonart, så Sami satte sig med ett dataprogram och stämde om varenda ton.

Godhet

Beatrice Eli som sjunger är fantastisk. Hennes röst är både sorgsen och stark.

Simmaren

Den mest tillbakablickande och nostalgiska låten

Den andra sidan

En bugning till det tidiga, unga Kent, det finns mycket av det där.

Joakim Berg, låtskrivare och frontfigur i Kent.

Ålder: 44 i år.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Sambo och två barn.

Aktuell: Med Kents elfte album "Tigerdrottningen" som släpps i dag. 1 och 15 juni hålls #kentfest på Ullevi respektive Gärdet. Klara artister är KENT, Junip, Nina Persson, Tove Lo, Elliphant, Beatrice Eli, NONONO, Alina Devecerski.

Klubbturnédatum: 8 maj Oslo (N), Sentrum Scene

9 maj Karlstad, Nöjesfabriken

10 maj Göteborg, Trädgårn

13 maj Köpenhamn, Stora Vega

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.