Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jöbacks tårar – efter övergreppen som barn

Peter Jöback medverkar i årets "Stjärnorna på slottet".
Foto: SVT
Peter Jöback berättar om övergreppen som han utsattes för som barn.
Foto: SVT
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Jöback medverkar i årets "Stjärnorna på slottet", som har premiär på SVT på lördagen.

I programmet berättar han om sin uppväxt, och talar ut om traumat då han blev sexuellt utnyttjad som barn.

– Första gången jag hade sex med en man var när jag var 13, och det var med någon jag inte ville ha sex med, berättar Peter Jöback.

Peter Jöback är en av Sveriges största musikalstjärnor. Genombrottet kom i 1995 års "Kristina från Duvemåla" där Peter Jöback bland annat framförde "Guldet blev till sand". 

Musiken och teatern är Peter Jöbacks stora passion – men artisteriet har även inneburit en flykt.

Det insåg Peter Jöback då han låg inlagd på rehab i London – något han berättar i säsongspremiären av "Stjärnorna på slottet". 

– Man fick ju jobba med sig själv på det här stället. Och det var mycket, "Vad gjorde du när du var liten när du ville fly?" Jag spelade teater och sjöng. "Vad gör du i dag när du är vuxen för att fly?" Jag spelar teater och sjunger. Hela mitt liv är en flykt, säger Peter Jöback i programmet. 

Berättar om övergreppet

Då han behandlades i London bearbetade Peter Jöback bland annat den traumatiska upplevelsen av sexuella övergrepp som barn. 

Det hände då han var 13-årig barnskådespelare på en teater. 

– Det fanns en man där som jag såg mycket upp till, jag såg upp till de här äldre hela tiden. De var mina extra föräldrar. Men en dag så kom han in i min loge, och sedan så tog han av sig kläderna och frågade om jag kunde tillfredsställa honom. Och så gjorde jag det, berättar Peter Jöback. 

Övergreppen fortsatte, och mannen var inte den enda som utnyttjade Peter. 

– Det fanns andra människor på teatern som säkert hade något slags jävla nätverk.

Årets medverkande i "Stjärnorna på slottet". Artisten Peter Jöback, skådespelerskan Regina Lund, imitatören Bosse Parnevik, sångerskan Ann-Louise Hanson och skådespelerskan Marianne Mörck.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Oscars kärlekskamp med maken Peter Jöback 

Skuldbelade sig själv 

Han beskriver hur de vuxna utnyttjade hans behov av närhet och kärlek, och fick honom att skuldbelägga sig själv.

– De, på något sätt, förstörde min sexualitet, glädjen till min kropp. Jag kunde inte skylla på att någon hade våldtagit mig eller någonting, det var jag som hade sagt att det var OK för jag behövde den här närheten, behövde bli sedd, säger Peter Jöback och fortsätter:

– Det tog jättelång tid för mig att förstå att det inte var mitt fel. 

Under behandlingen i London lärde sig Peter Jöback att se på sitt artistiska uttryck med nya ögon.

– Det här är din passion, det är den du ska hitta tillbaka till. Att du älskar ditt yrke, att berätta en historia. Nu när du kan omfamna din historia har du så mycket mer att berätta om, säger Peter Jöback. 


LÄS MER: De är med i årets "Stjärnorna på slottet" 


"Finns en kraft i att dela" 

Expressen söker Peter Jöback. Han skriver i en kommentar till på Facebook att han är nöjd med hur SVT framställer hans historia och att han inte har något mer att tillägga.

"Vi delade starka ögonblick där och då. För min del allt från den enorma stolthet och tacksamhet jag känner för den framgång jag har och har haft i min karriär och jag delade också med mig av en av mina tyngsta historier på det sätt jag bearbetat den fram till nu", skriver Peter Jöback bland annat i inlägget. Han fortsätter:

"Det finns en kraft i att dela, att inte bära på skam och skuld och förhoppningsvis ger det tröst till dem i liknande situationer och mod att våga prata och omfamna sin historia". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.