Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jöback blir Fantomen på Broadway: "Stolt"

Förra våren gjorde han rollen i London. Nu tar Peter Jöback ytterligare ett steg och gör huvudrollen i "Fantomen på operan" på Broadway i New York.

Peter Jöbacks dröm om Broadway går i uppfyllelse.

I april tar han över huvudrollen i "Fantomen på operan" och i går kväll presenterades han vid en galaföreställning i New York.

– Man är så stolt och det känns som ett enormt erkännande, säger Peter Jöback.

Fantomen på Operan

Fantomen på operan är en musikal av Andrew Lloyd Webber. Den hade urpremiär vid Londons West end 1986 och på Broadway i New York 1988.

De första huvudrollerna gjordes av Michael Crawford och Sarah Brightman. I oktober 2011 hölls en jubileumsföreställning i London då musikalen firade 25 år. Då presenterades Peter Jöback som nya huvudrollsinnehavare i London.

I går var det 25 år sedan föreställningen hade premiär i Broadway. Det gör den till den föreställning som har spelats längst i Broadways historia.

Förra våren gjorde Peter Jöback, 41, huvudrollen i "Fantomen på Operan" vid Londons West End. Nu tar han ytterligare ett kliv med samma legendariska roll, på Broadway i New York.

– Jag ska få göra min Broadway-debut, det är helt fantastiskt. Det är hur stort som helst, säger en sprudlande glad Peter på telefon från ett hotellrum i New York.

– Jag har vetat om det ganska länge, så det är skönt att få berätta det. Man är så stolt och det känns som ett enormt erkännande.

Producenten ringde

– När jag gjorde mina två sista veckor i London så träffade jag producenten Cameron Mackintosh och han frågade lite vad jag skulle göra härnäst och vad jag var intresserad av att göra. Jag berättade lite om mina planer och så sa jag - som en lite kul grej - att det skulle vara roligt att få spela den på Broadway.

Dagen efter ringde Mackintosh till Peter och frågade hur det schemat såg ut fyra månader nästa år.

"Som att vinna OS-guld"

– Det är som att vinna OS-guld. Jag känner också att jag har arbetat mig till det. Det är kul att få göra sin Broadway debut i en vuxen manlig karaktärsroll.

I slutet av april debuterar Peter på Broadway. De senaste dagarna har bland annat gått åt till att leta efter en lägenhet.

Kommer din man Oscar att flytta med dig?

– Vi har inte riktigt pratat om hur vi löser det. Det är klart att det är inget fel att vara i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.