Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jöback: "Är stolt över att jag gillar musikaler"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Jöback pysslar för tillfället med höstens musikalturné "I love musicals", som har premiär i oktober.
Foto: Patrik Lundin

Peter Jöback har packat ner fantommasken och rest hem till Sverige för att förbereda höstens musikalturné.

Men han kan snart vara tillbaka i Londons West End igen.

– Jag kommer göra auditions för två musikaler som jag vet nu, säger han.

Efter sex månader med huvudrollen i en av världens största musikaler "The Phantom of the opera" har Peter Jöback satt punkt för ett viktigt kapitel i sin karriär.

Nu väntar höstens musikalturné "I love musicals", som inleds på Scandinavium i Göteborg den 19 oktober. Med turnén vill han visa att han är stolt över sin kärlek till musikteatern, något han menar att många inte gärna erkänner.

– Det är ofta något man inte skriver på väggen. Och då tycker jag att det är kul att få visa att jag är stolt över att jag gillar musikaler. Och det känns roligt att jag får bjuda in några av mina vänner som jag spelat mot genom åren, säger han.

"Mitt stora genombrott"

Bland de stora namnen som följer med finns en av motspelerskorna från London, Katy Treharne som spelar rollen som Christine.

Jöback är förväntansfull inför premiären.

– Jag hade ju mitt stora genombrott med "Kristina från Duvemåla". Sedan dess har jag inte gjort någon stor musikalturné. Så jag tänkte att när jag var klar med det här skulle det vara kul att göra något för alla de som inte har kunnat komma och titta i London och att kunna göra en del från Fantomen även hemma, säger han.

Bytet från en ganska intim miljö på Her Majesty's Theatre i London till de större arenorna kallar han modigt.

Oväntade grejer

Programmet är inte helt klart, men det blir inte enbart nummer från Fantomen.

– Jag ska faktiskt ge mig på några grejer som jag inte gjort förut. Det blir något från "Sweeney Todd" och så mina favoriter från "Miss Saigon", "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Jesus Christ superstar". Jag tror att de som gillar musikaler kommer att få mycket av det de vill ha, men också en del oväntade grejer, säger han.

I höst släpper Jöback även en julbok, som bär samma namn som skivan "Jag kommer hem igen till jul" från 2002.

– Jag hade släppt en popplatta som gick ganska dåligt, hade rakpermanentat hår, var skittuff och hade tränat hur mycket som helst. Någon på mitt skivbolag föreslog en julskiva och jag trodde de skämtade. Då bestämde jag att jag skulle göra den bästa julskivan som finns.

– I boken vill jag berätta om hur skivan kom till. Det är ingen självbiografi, men jag vill inspirera människor till att förändra sitt liv. Hade man en dysfunktionell familj när man var liten kan man alltid skapa sig en ny. Jag berättar om den familj jag har skapat, säger han.

Mersmak

Halvåret som ett av de stora affischnamnen i Londons teaterdistrikt har gett mersmak på att arbeta utomlands. Han har nu en agent i Storbritannien och hoppas att det ska leda till fler internationella uppdrag.

Peter Jöback vet redan att han ska testas för två nya roller i London.

– Jag kommer göra auditions för två musikaler som jag vet nu, om det passar in i mitt schema.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.