Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joacim Cans gör soloalbum på svenska

Joacim Cans. Foto: Jan Wiriden

Rockarna i Hammerfall har tagit en paus på två år.

Men inte Joacim Cans - som släpper ett album på svenska.

– Det är mer åt singer-songwriterhållet. Det är ett stort steg i väg från det som folk är vana att se mig i, säger han.

Joacim Cans har varit sångare i hårdrocksbandet Hammerfall i 15 år. Men nu byter han hårdrock på engelska mot poprock med folkmusikinfluenser på svenska. Han har skrivit på ett avtal med skivbolaget Sony om ett soloalbum, som släpps nästa år.

– Det är någonting som har legat och pyrt en tid. Jag har suttit under sommaren och början på hösten med att göra klart allting. Det känns bättre att släppa det nu när Hammerfall ändå har en paus officiellt. Inre stridighet vill man inte heller ha om man har jobbat i 15 år tillsammans, säger han.

Foto: Foto: Johannes Giotas "Liten svärta"

– Det här är ett stort steg i väg från det som folk är vana att se mig i. Men folk har sett mig sjunga på svenska i en del tv-produktioner som jag har gjort och det har alltid tagits emot med enormt mycket ros, så förhoppningsvis sitter det väl någon där och väntar på det i alla fall.

Att göra en hårdrocksskiva var aldrig aktuellt.

– Jag känner inte att en svensk platta med hårdrock är något jag ska göra eller ännu hellre stå för. Parallellt med hårdrocken har jag alltid haft en förkärlek till svensk singer-songwriter, poprock och svensk folkmusik. Jag har valt att lägga mig där, med tydliga folkmusikinfluenser och ändå en liten svärta.

Förutom en cover har han skrivit materialet själv.

– Det är mest jag som har suttit på kammaren med min gitarr och knåpat och haft ångest, säger han och skrattar.

Känns det läskigt att du ska stå på egna ben nu?

– Ja, jag kan ju inte skylla på någon egentligen. Men jag jobbar tätt med en producent här i Göteborg som heter Charlie Storm. Jag sökte samarbetspartners ganska tidigt för jag var väldigt rädd att ge mig på något som jag inte förstod till hundra procent och som jag kommer att bli ifrågasatt varför jag gör det. Nu kommer jag från en värld och ska in i den andra, och det kanske inte blir så populärt. Så han har stöttat mig väldigt mycket.

Inspelningen är ännu inte färdig, men skivan är planerad att släppas innan sommaren.

Blir det fler soloalbum sen?

– Det är tanken, att det ska vara något som kan gå parallellt med det här. Samtidigt är det inget som inskränker på Hammerfalls territorium, eftersom Hammerfall har hela världen som spelplats. Det kommer jag inte ha med det här.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!