Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

JK Rowling slår tillbaka – efter Putins ord

Putin misstänksam och paranoid • Har inte synts till på två veckor.
JK Rowling var snabb med att ta avstånd från Putin efter hans kommentarer.
Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Under senare år ”Harry Potter”-författaren JK Rowling anklagats för transfobi efter sina uttalanden om kön och transaktivism. 

Nu har Vladimir Putin liknat kritiken mot Rowling med västvärldens sanktioner mot Ryssland – något som inte tagits emot väl av författaren, rapporterar Sky News

”Harry Potter”-författaren, JK Rowling, har under de senaste åren tenderat att bli uppmärksammad för sina uttalanden om kön och transaktivism snarare än sitt författarskap. 

Rowling, 56, har upprepade gånger anklagats för att vara transfobisk i sina uttalanden på Twitter, både av före detta fans och tidigare kolleger. 

Men den världsberömda författaren har också fått en del stöd, nu senast från oväntat – och oönskat håll.

Rysslands president Vladimir Putin refererade under fredagen till Rowling i ett tal där han anklagade västländerna för att försöka avveckla rysk kultur, skriver Sky News

Vladimir Putin hävdade i ett tal under torsdagen att västvärlden utsätter Ryssland för ”cancel culture” – något som han jämförde med kritiken mot JK Rowling.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Putin påstod i talet att det pågår en bojkottningskampanj mot ryska kompositörer som Pjotr Tjajkovskij och Dmitrij Sjostakovitj – vilket verkar syfta till enskilda händelser där konserter med rysk musik har ställts in, enligt Sky News. 

– De försöker avveckla vårt land. Jag talar om den tilltagande diskrimineringen av allt som har med Ryssland att göra, sade Putin i ett tal till ryska regeringstjänstemän och kulturarbetare. 

Gav snabbt svar på tal

I talet tog den ryske presidenten upp kritiken mot JK Rowlings uttalanden som ett exempel på västvärldens ”cancel culture” – något som han senare liknar med nazisternas bokbål på 1930-talet. 

Putin hävdade att Harry Potter-författaren blivit bortstött eftersom ”hon inte uppfyllde kraven på könsrättigheter”, skriver Sky News. 

https://twitter.com/jk_rowling/status/1507364792834666511?cxt=HHwWnsC5_d2SnuspAAAA

Efter Putins kommentarer var JK Rowling snabb med att ta avstånd. Under eftermiddagen tog hon till Twitter för att fördöma den ryska invasionen av Ukraina och Putins behandling av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

– Kritik mot västerländsk cancel culture gör sig förmodligen inte bäst när den kommer från de som håller på att slakta civila för att de gör motstånd, eller de som fängslar och förgiftar sina kritiker. 


Se även: 

Sörjande ryska mödrar kan bli problem för Putin: ”Väldigt märkligt”

Överstelöjtnant Joakim Paasakivi om hur anhöriga till dödade ryska soldater kan spela en faktor i kriget.

Amerikanen krigar i Ukraina: ”En bra men farlig semester”

Klippen har fått flera miljoner visningar: ”Fyra ryska stridsvagnar som slagits ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.