Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

J.K Rowling raderar inlägg efter vassa debatten

J.K Rowling har raderat en tweet där hon hyllar Stephen King.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP
Det efter att Stephen King uttryckt stöd för transpersoner.
Foto: MAJA HITIJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

J.K Rowling, 54, höjde nyligen författarkollegan Stephen King, 72, till skyarna på Twitter.

Kort därefter twittrade Stephen King att ”transkvinnor är kvinnor” – då försvann plötsligt Rowlings kärleksfulla inlägg, skriver DailyMail

I flera år har fans och kändiskollegor anklagat J.K Rowling för att twittra transfobiskt, nu senast när hon ifrågasatte att använda termen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”. 

https://twitter.com/jk_rowling/status/1269382518362509313?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1269382518362509313%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnoje%2Fharry-potter-forfattaren-anklagas-for-transfobi%2F

Nu är Rowling i blåsväder igen. Denna gång för att ha twittrat en hyllning till författaren Stephen King, för att sedan radera tweeten när han uttryckt stöd till transkvinnor. 

Debatten som startade situationen 

I helgen hamnade J.K Rowling i en debatt på Twitter med Lloyd Russel-Moyle, en ledamot i Storbritanniens parlament. 

Russel-Moyle anklagade Rowling för att vara emot transaktivism. Rowling gav då svar på tal genom att bland annat citera en feministaktivist, Andrew Dworkin. 

”Män reagerar ofta på kvinnors ord – verbalt och i skrift – som om de vore våldsaktioner”, skrev Rowling bland annat.

Kort därefter retweetade Stephen King inlägget till sina 5.9 miljoner följare. 

J.K Rowlings fina ord till Stephen King

Kings retweet fick J.K Rowling att hylla författaren: 

”Jag har alltid sett upp till Stephen King men i dag nådde min kärlek nya höjder”, skrev Rowling bland annat i det nu raderade inlägget.

Hon avslutade tweeten med att tacka King. 

Stephen King: ”Transkvinnor är kvinnor”

Kings delning landade dock inte väl hos alla följare. Ett fan bad King tydliggöra var han står i transfrågan. King svarade då att ”transkvinnor är kvinnor”. 

https://twitter.com/StephenKing/status/1277351371784818692

Efter att King tagit ställning för transpersoner försvann Rowlings hyllning till författaren snabbt – tweeten är nu raderad, enligt DailyMail. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.