Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JK Rowling: Jag utsattes för våld och sexövergrepp

2017 riktade JK Rowling kritik mot Trump.
JK Rowling.
Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Harry Potter-författaren JK Rowling har blivit utsatt för sexuella övergrepp och våld i hemmet.

Det skriver hon på sin blogg.

Inlägget är ett långt svar på den kritik om transfobi som riktats mot henne.

Den brittiska författaren JK Rowling, främst känd för att ha skrivit de populära fantasyböckerna om Harry Potter, har anklagats för transfobi.

Som ett svar på kritiken har hon nu skrivit ett långt inlägg på sin blogg.

Där ger hon sin syn på hur hon involverats i debatten om genus, kön och identitet, och berättar hur hon började intressera sig för transfrågor.

JK Rowling bemöter kritiken

Författaren skriver att hon oroas av ”den nya transaktivismen” och listar fem anledningar till varför hon känner att hon måste höja sin röst. En av anledningarna är att hon är ”oroad över den enorma explosion av unga kvinnor som vill byta kön men också av det ökande antalet som verkar återgå till sitt ursprungliga kön för att de ångrar sig”.

Under en annan punkt skriver JK Rowling:

”Jag har varit i blickfånget i över 20 år nu och har aldrig pratat öppet om att jag har överlevt våld i hemmet och sexuella övergrepp. Det är inte för att jag skäms över att detta hände mig utan för att det är traumatiskt att återbesöka och minnas.”

Hon skriver vidare att hon också valt att inte berätta tidigare av hänsyn till sin dotter från det första äktenskapet, eftersom ”historien tillhör henne också”.

”Öppnar dörren för alla män”

Enligt JK Rowling berättar hon inte om sina upplevelser nu för att vinna sympati, utan av solidaritet gentemot ”de otaliga kvinnor som har historier som mina”. Hon skriver att hon vill att transkvinnor ska vara trygga och säkra, men:

”Samtidigt vill jag inte göra de som är födda som flickor eller kvinnor mindre trygga. När man öppnar dörrar till badrum och omklädningsrum för vilken man som helst som tror eller känner att han är en kvinna/.../så öppnar man dörren för alla män som vill komma in.”

Författaren skriver att hon själv kände sig ”mentalt könlös” i sin ungdom, och att hon har undrat över om hon själv hade velat byta kön om hon hade fötts 30 år senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.