Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JK Rowling i transbråk med Kennedyfamiljen

JK Rowling.
Foto: ROBIN PLATZER/TWIN IMAGES / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Kerry Kennedy, dotter till Robert F. Kennedy.
Foto: VEEREN / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE

Bråket efter anklagelsen att JK Rowling är transfobisk fortsätter. 

Nu lämnar Harry Potter-författaren tillbaka en utmärkelse hon fick från Kennedyfamiljen.

Det är efter kritik från Kerry Kennedy – dotter till Robert F. Kennedy – som JK Rowling agerar. Kerry Kennedy, som är ordförande för välgörenhetsorganisationen i Kennedyfamiljens namn, påstår att JK Rowling uttalat sig ”förminskande mot transpersoner” och syftade på det twitterinlägg som JK Rowling publicerade i somras. 

”Påståendet som antyder att jag är transfobisk är inkorrekt, och att jag är ansvarig för att ha skadat transpersoner nekar jag å det grövsta till.”, svarar Harry Potter-författaren. 

Delade twitterinlägg

Den 54-åriga författaren delade i somras en artikel med rubriken ”Att skapa en mer jämlik värld efter covid-19 för personer som menstruerar.”

Rowling upprördes av att sajten valt att inte skriva ”kvinna”, och twittrade ironiskt: ”Personer som menstruerar. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för dem.” 

Flera ur Harry Potter-produktionen tog omedelbart avstånd från uttalandet – och nu när Kerry Kennedy väljer att göra detsamma agerar JK Rowling.

”I solidaritet med de som kontaktat mig och som kämpar med att göra sin röst hörd, och på grund av den allvarliga konflikten mellan mig och RFKHR (Robert F. Kennedy Human Rights organization), känner jag att jag inte har något annat alternativ än att lämna tillbaka ”the Ripple of Hope”-utmärkelsen.

Ripple of Hope

Ett pris som ges ut till någon i företagsvärlden, nöjesvärlden eller aktivist-organisationer som visat engagemang för social förändring och reflekterar Robert Kennedys passion för jämställdhet, rättvisa, mänskliga rättigheter och hans tro att alla kan göra skillnad. 


Källa: rfkhumanrights.org

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.