Jill Johnsons svar efter Tommy Körbergs kritik: ”Överrumplad”

Här bryter Miriam Bryant ihop i Jills veranda: ”Ledsen”
Tommy Körberg är kritisk mot att exempelvis Jill Johnson ansökt om stipendium hos Konstnärsnämndne.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Jill Johnson bemöter nu kritiken i Aftonbladet, och kallar sig ”överrumplad”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Tommy Körberg tycker att artister ska lämna tillbaka pengarna.
Foto: SVEN LINDWALL
Jill Johnson.
Foto: SVT

Tommy Körberg rasar mot rika artister som sökt stipendier på miljonbelopp hos Konstnärsnämnden på grund av coronakrisen.

Han har bland annat gått till angrepp mot Jill Johnson och menar att hon ska lämna tillbaka pengarna.

Nu har Johnson svarat på kritiken:

”Jag är väldigt överrumplad och oerhört ledsen över personangreppet gällande min moral”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Det var i fredags som artisten Tommy Körberg gick ut i Aftonbladet och kritiserade de artistkollegor som trots sina egna redan stora tillgångar sökt om de stipendier som Konstnärsnämnden delar ut till följd av coronapandemins förödande effekter för nöjesbranschen.

– Jag reagerade väldigt starkt. Har man konton där man har miljoner inlagda kan man ta av den vinsten tycker jag, och stödja sig själv i stället för att sno pengar av folk som behöver det bättre, säger han till Expressen om saken.

Körberg menar att Konstnärsnämnden borde ha tittat på inkomsterna hos de som ansökt om stipendier och därefter fördelat pengarna på ett mer rättvist sätt.

– Jag tycker man skulle ha kollat vilka kulturyttringar som finns och vilka som behöver det mest. Det är jävligt svårt, det är inte så mycket pengar att dela ut. Och det är allt från trollkarlar på finlandsbåten till jazzmusiker. Men jag tycker man skulle kolla inkomstuppgifterna. Men det är väl jobbigt.


Körberg: ”Lämna tillbaka dina pengar”

I intervju med Aftonbladet riktade Tommy Körberg också skarp kritik mot en specifik artist i Jill Johnson.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem.

För tidningen besvarar nu Johnson kritiken i ett sms:

”Jag är väldigt överrumplad och oerhört ledsen över personangreppet gällande min moral. Jag som så många andra blev orolig när alla mina spelningar ställdes in och är mycket tacksam att det fanns ett stipendium att söka. Förutsättningarna för att få söka var tydliga. Jag önskar att den fortsatta debatten riktas dit den ska och inte landar i personangrepp gentemot de som sökt”.

Expressen har sökt Jill Johnson som avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.