Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jill Johnsons hjälp mot sorgen – mitt i kärlekslyckan

Jill Johnson är aktuell med en ny säsong av ”Jills veranda”.Foto: OLLE SPORRONG
Miriam Bryant berättar om sin vänskap med Jill Johnson.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Jill Johnson tillsammans med kärleken Mattias Elg.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Med ”Jills veranda” har Jill Johnson höjt countryns status i Sverige till oanade höjder. 

Nu är programmet tillbaka med en fjärde säsong, i vilken Jill bland annat förenas med Miriam Bryant i musiken och hjärtesorgerna.

– När man skriver musiken är det terapi, när man framför den är det terapi, och för den som får musiken är det terapi. Man underskattar kraften i musik, säger Jill Johnson om processen.

Ett program där Jill Johnson pratar country med andra svenska artister? Vem kommer engagera sig i det? En hel del visade det sig. När ”Jills veranda” började sändas 2014 kom succén lite som en överraskning. Sex år senare är scenen bokstavligen en annan. Country har blivit trendigt, och även om Jill ogärna tar på sig äran, så har hon märkt av förändringen:

– Det är ju mycket roligare att vara jag sen ”Jills veranda”. Det är ingen motvind. Man behöver inte förklara saker med musiken längre. Det går framåt och jag hoppas att jag varit med och bidragit.

Det har gått tre år sen sist. Varför tog det sån tid den här gången?

– Det var livet. Sen har det funnits en stor ödmjukhet kring ”Verandan”.

– För mig är det en bebis som håller på att växa upp, och jag vill inte att det ska komma varje år, utan lite när andan faller på, och när det finns intressanta gäster.

Vad menar du med ”livet”?

– Allt! Turnéer, familj, tempo. Jag har gjort så mycket annat och inte riktigt haft tid. Sen kommer ju inte kreativitet på beställning.

Jill Johnson: ”Varit ledsen”

I Jill Johnsons och Miriam Bryants avsnitt har man utgått från hjärtekrossaren ”I will always love you”, som en gång skrevs av Dolly Parton, faktiskt som en sång om vänskap. I programmet blir den nu ett nav för Jills och Miriams egna känslor.

Hur var det för er att mötas i detta?

– Jag och Jill tycker jättemycket om varandra, klickade verkligen, och hade mycket att prata om i just det ämnet. Jill var ett jättestort stöd för mig. Jag gick igenom en ganska jobbig separation just då också, och du var jättefin och gav mig goda råd, säger Miriam Bryant, och får svar av Jill:

– Countryn reflekterar livet. Så först var det härligt att just du (Miriam) kom och delade med dig av detta, sen också att få göra det i ”Verandan”, och så ligger det i tiden med systraskap kvinnor emellan. Det blev så fint.

I programmet säger du Jill (om sin skilsmässa) ”jag trodde det skulle gå fortare att komma vidare i livet, men det gick ju fortare när man blev kär igen”. Ny kärlek är ju en klassisk kur, men hur har musiken hjälpt dig genom sorgen?

– Jag känner att det går att vara personlig och näst intill privat i musik. Det blir inte så utlämnande när folk kan tolka det utifrån sina egna erfarenheter och filtrera musiken. Så för mig har det hjälpt att skriva mig ur det. Sen har jag inte varit så modig som du (Miriam), men jag har velat vara öppen om det där för att jag är en offentlig person. Jag var gift så länge, och har pratat mycket om att jag varit ledsen. Men det sitter ihop så mycket med musiken. Det skulle vara fejk att säga att man är lycklig när man går igenom en stor sorg. Sen tror jag att den sorgen är en speciell sorg. Det är ju inte bara att jag lämnar en man, det handlar om att gå ur en stor familj. Det är ett helt koncept som är den största drömmen jag har haft i livet i alla fall. Därför tycker jag att det har varit viktigt att prata om det, och i musiken känns det naturligt, och i vårt möte (i programmet).

Jag har precis lyssnat på podden ”Dolly Parton’s America” där man pratar om ”sad ass songs”. Är du lika bra på att hitta den känslan nu när du är på en ny plats i livet?

– Fast jag tror att den källan torkar aldrig ur. Det är ju ändå tjugo års relation, och som jag sa familjen. Jag tror att den brunnen alltid kommer vara full att ösa ur. Fast på ett annat sätt, kanske inte så överväldigande. Jag vet inte. Det här var min första sorg. Jag har ingen aning om hur den kommer att utveckla sig.

– Sen det här med sad songs. Det är så mycket lättare att skriva ur den brunnen. Jag tycker att det är så coolt att när man skriver musiken är det terapi, när man framför den är det terapi, och för den som får musiken är det terapi.

Du får ju Miriam att börja gråta på verandan. Hur ser du på din roll som katalysator för andras känslor?

– Jag ser det mer som ett öppenhjärtigt möte oss emellan. Jag blir ju också berörd och lipar mycket. Allt klipps ju inte fram, men i säsong tre grät jag hela tiden, även om det inte var så mycket i bild. Det blir ju en kort och intensiv vänskap.

Jill Johnson

Jill Johnson, 46, har en lång karriär som artist bakom sig, och har jobbat ända sen hon var barn.

 

Genombrottet fick hon i Melodifestivalen 1998 med ”Kärleken är”, men hon har egentligen alltid varit mer förankrad i countryn och har rest till Nashville i nästan tjugo års tid nu.

 

Första säsongen av ”Jills veranda” hade premiär i SVT 2014, och belönades med tre Kristallen-priser.

 

Den 12 februari är det dags för den fjärde säsongen. Årets gäster är, förutom Miriam Bryant, även Mauro Scocco, Shima Niavarani, Mikael Wiehe, Emil Svanängen (Loney Dear) och Amanda Werne (Slowgold).

Jill Johnson om brevet till barnen: ”Så himla tufft”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.