Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihdes udda möte med Ku Klux Klan-ledaren

Peter Jihde får träffa den högerextrema agitatorn David Duke i sin egen dokumentärserie.Foto: TV3
Programledaren väljer att granska samhällsklimatet i USA med nya dokumentärserien ”På gränsen med Peter Jihde”.Foto: TV3
Peter Jihde.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Jihde får träffa den högerextrema agitatorn David Duke i dokumentärserien ”På gränsen med Peter Jihde”.

Ku Klux Klan-ledaren brusar sedan upp när programledaren ställer en oväntad fråga.

– Jag gillar idén om att mina barn ser ut som människorna som kom före mig, säger David Duke i programmet.

Programledaren Peter Jihde, 47, väljer att granska samhällsklimatet i USA med nya dokumentärserien ”På gränsen med Peter Jihde”. Tillsammans med ett litet kamerateam begav han sig till USA för att spela in programserien.

– Det var en emotionell berg- och dalbana att vara på den här resan. Det var många kvällar vi hade problem att gå och lägga oss, sade han i samband med premiäravsnittet.

I veckans program träffar han den högerextrema agitatorn David Duke – som gick med i Ku Klux Klan redan som 17-åring. Under mitten av 70-talet startade han också en egen del av klanen, med sig själv som ledare.

I fjol blev han även gestaltad i den Oscars-belönade filmen ”BlacKkKlansman”. Under intervjun berättar David Duke att han är allt annat än nöjd över hur han framställs i filmen.

– Det var en judisk produktion med judiska manusförfattare. Det är ironin i hela det här landet. Det skrevs tiotusentals artiklar om filmen och media världen över rapporterade som att det var en sann historia, men det var det inte. Ingen reporter kom till mig och frågade om det i filmen stämmer.


David Duke brusar också upp när Jihde frågar honom om han kan tänka sig att hans döttrar får gifta sig med en svart man.

– De är båda gifta med vita killar. Jag gillar idén om att mina barn ser ut som människorna som kom före mig, säger Duke.

Peter Jihde försöker sedan sätta ord på mötet med Ku Klux Klan-ledaren:

– När han säger att han gick med i den icke-våldsamma delen av klanen så känner jag ändå att hela klanen har en dödlig och rasistisk historia. Och det var ju inte fältbiologerna han gick med i, säger han i programmet.

På gränsen med Peter Jihde” visas på TV3, Viaplay och Viafree.