Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihdes livsviktiga råd – för att orka

Sofia Wistam vill förstå diabetes bättre.Foto: Kanal 5.
Peter Jihde lider också av diabetes typ 1.Foto: Kanal 5.
Peter Jihde.Foto: Kanal 5.

Sofia Wistam hjälper en familj vars tvååriga son har drabbats av diabetes typ 1, i onsdagens ”Sofias änglar”.

Programledaren tar hjälp av profilen Peter Jihde – som konstaterar att han kan dö varje dag.

– Om allt går åt helvete kan det här vara den sista intervjun jag gör i mitt liv. Så är förutsättningarna, säger Peter Jihde i ”Sofias änglar”.

I onsdagens ”Sofias änglar” hjälper Sofia Wistam och hennes gäng Sara och Andreas, vars tvååriga son William är sjuk med diabetes typ 1.

För att få hjälp att förstå sjukdomen bättre träffar Wistam programledaren Peter Jihde, som länge har varit öppen med sin dagliga kamp med diabetes. Han förklarar att sjukdomen ter sig så att varje dag kan vara hans sista, om han inte ser upp.

– Om allt går åt helvete kan det här vara den sista intervjun jag gör i mitt liv. Så är förutsättningarna, säger Jihde i ”Sofias änglar”.

Peter Jihde: Diabetes är som en motorväg

Peter Jihde liknar livet med diabetes typ 1 med att gå över en motorväg med bilar som kommer åkande från olika håll – varje gång man ska äta. Men medan han som vuxen kan ta sig över motorvägen genom att känna sin kropp och veta när han behöver ta insulin, så är det desto svårare för ett litet barn.

– Att få det som riktigt liten, framför allt för föräldrarna, är för mig ett levande helvete, som de måste ta sig igenom, säger han.

Jihde ger också tips till de som har barn med diabetes typ 1 – man måste våga lita på varandra, och hjälpas åt.

– Då handlar det om att lära sig att jobba i skift. Lite som i värnplikten när man är eldvakt. Det är ditt ansvar den här natten att hålla elden i gång. Då måste man lita på den andre, att den gör det. Annars tar man helt slut, säger Jihde och fortsätter:

– Lär de grundläggande så att de kan hjälpa till, för de vill hjälpa till, de vill kunna hjälpa till. Men utbildar man inte utan fixar allting själv, då går man sönder.

Sofia Wistam: ”En ögonöppnare”

Efter mötet förstår Sofia Wistam familjens situation bättre, förklarar hon.

– Mitt samtal med Peter blev verkligen en ögonöppnare. Att jag förstod vad det här innebar. Jag tror att jag, precis som många andra, tror att diabetes är en sjukdom som inte är så allvarlig.

”Sofias änglar” sänds onsdagar 21.00 på Kanal 5.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.