Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihdes livsval – går i tidig pension på grund av sin diabetes

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Programledaren Peter Jihde lever med flera diagnoser – han är både diabetiker och bipolär.

Nu avslöjar stjärnan att han planerar att gå i pension från tv-karriären inom tio år, just på grund av sin diabetessjukdom.

– Man vet ju inte heller vilka komplikationer som kommer att uppstå, eller hur svårt det det blir att tackla dem, säger Peter Jihde till Svensk Damtidning.

Att programledaren Peter Jihde, 47, lever med diabetes är det nog få som har missat. TV3-profilen har valt att vara väldigt öppen med sin egen sjukdom, och har även lyft det både under sin tid som programledare på TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Sedan han bytte kanal till TV3 – främst på grund av deras arbete med den årliga Diabetesgalan – har Jihde också gjort hela programserier om hur det är att leva med diabetes.

Men nu planerar den folkkära profilen att gå i pension inom tio år – just på grund av sin diabetes.

– Ja, eftersom man med diabetes inte vet riktigt hur långt livet blir. Man vet ju inte heller vilka komplikationer som kommer att uppstå, eller hur svårt det det blir att tackla dem. Därför tänker jag att jag ska gå i pension vid en bra tidpunkt, även om det är svårt att sätta en exakt tidpunkt. Kanske inom tio år, säger Peter Jihde i en intervju med Svensk Damtidning.

Jihde lättad efter diagnosen

TV3-programledaren har även diagnosen bipolär typ 2, som beskrivs som en lindrigare form av bipolär sjukdom. I dag är Peter Jihde tacksam för att ha blivit diagnostiserad, något han tycker gör det lättare för honom att leva sitt liv.

– Skillnaden mellan bipolär typ 2 och en ickediagnostiserad människa är hårfin. Men de valde att sätta diagnosen och jag tyckte det var skönt och bra att få en diagnos. Det har gjort mitt liv mycket enklare, någonting att förhålla sig till. Kunskapen om hur den mentala biten fungerar läste jag in mig på. Hur livet fungerar, och varför jag reagerar på  olika sätt. Jag har mer faser än en människa som inte har den här diagnosen, både aktiva och mer stillsamma faser, säger Peter Jihde till Svensk Damtidning.

Livsförändringen efter beskedet om diabetes

Peter Jihde menar att de livsändringar han har gjort för att hantera sin diabetes har varit positivt för hans bipolaritet också – bra mat och mycket motion har gjort att han har mindre känslostormar än tidigare.

– Jag har hjälp av diabetesen genom att jag lever ett aktivt liv, vilket ger mig endorfiner. Jag äter också hyfsat bra mat vilket gör det lättare att hålla sig närmare mittpunkten, i stället för att ta ut de känslomässiga svängarna så mycket, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.