Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jihde ville överdosera på scenen – stoppas av familjen

Peter Jihde. Foto: /IBL / /IBL

Peter Jihde ville överdosera insulin på scen – för att visa tittarna och publiken hur sjukdomen kan se ut.

Men innan Diabetesgalan stoppades programledaren – av bland andra sin familj.

– Jag tyckte att en skakande människa som mår dåligt kanske säger mer en tusen ord, säger han. 

Måndag klockan 20.00 började TV3:s sändning av Diabetesgalan. Programledaren Peter Jihde har haft en hektisk dag, under morgonen ledde han "Nyhetsmorgon" och på kvällen är det alltså en två timmar lång gala.

Peter Jihde verkar däremot inte alls trött.

– Det är skönt att ha någonting att göra. Är man bipolär har man ju aktiva faser och det är bra tajmning nu, säger han.

Hur känns det att stå på scenen här första gången?

– Det känns väldigt ärofullt och viktigt. Samtidigt är det helt vanligt och naturligt för oss som lever med det här som, vi är ju ganska många som får berätta vad det här är varje varje dag. Så vi är glada att vi får den här möjligheten att nå så många samtidigt. Jag hoppas att det innebär att jag inte behöver förklara lika mycket varje dag framöver.

 

LÄS MER: Så blir Diabetesgalan 2017

 

Peter Jihde planerar däremot inte att sluta kampanja kring diabetes på annat håll.

– Verkligen inte, det här är bara en möjlighet att få fler människor att fatta läget på en gång.

Kommer det bli känslosamt för dig?

– Ja, jag har jobbat med några galor genom åren och jag har haft nära till tårarna flera gånger. Både när det gäller Idrottsgalan och i andra eldssjälssammanhang. Men det här är så nära hjärtat och det finns ju i mitt blod det här hela tiden. Så ja det är ju lite svårt att hålla tårarna borta, det måste jag erkänna.

Det blir personligt?

– Ja eller hur. Lite så. Det kommer väldigt nära.

Hur är det att leva med den här sjukdomen?

– Att leva med diabetes är att aldrig kunna koppla av. För det som jag måste reglera, det vill säga mitt blodsocker både ur det korta perspektivet och det långa perspektivet. Det kan du ta för givet och det är någonting jag önskar att jag också skulle kunna göra också, säger han och fortsätter:

– Att slappna av. Så faktum är att under de här två timmarna när den röda lampan lyser då är jag bara här och nu. Så det är någon form av avslappning ändå.

Peter Jihde: "Det som kan döda mig syns inte"

Hur mår du i vardagen?

– Bra och det är det som är det komplexa i den här sjukdomen. Det som kan döda mig i kväll syns inte här eftersom jag håller det i schack och håller koll på mitt blodsocker.

– Sedan kan jag ha tur och otur också, att det funkar bra eller dåligt. Men kampen är det jobbiga. Och som tur är kommer det mer och mer pengar till forskning kring diabetes så vi får hjälpmedel som gör att vi kan hålla oss vid liv på ett enklare sätt.

Peter Jihde hade tidigare planerat att överdosera insulin på scen för att visa tittarna vad som händer. I nuläget kommer detta dock inte att ske.

– Vi har diskuterat och diskuterar det fortfarande. Eftersom jag tar insulin varje gång jag käkar och kommer käka en macka i den här sändningen hade jag tänkt att om jag tar för mycket insulin kommer jag att kunna visa hur det ser ut när man blir så här skakig och alldeles borta. Men tuffa förhandlingar gör att vi just nu inte är där.

 

LÄS MER: Peter Jihdes avhopp – oväntade karriärbytet

 

Vem stoppar dig?

– Alla andra. Det är ju dumt att göra så. Det är svårt nog att kontrollera det men jag tyckte att en skakande människa som mår dåligt kanske säger mer en tusen ord. Det var min tanke.

Vad säger familjen?

– De säger också nej så det är ganska många på nej-sidan.

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!