Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihde trotsar sjukdomen – korsar svenska fjällen

Peter Jihdes tårar: ”Jag har själv varit där”
Jordan Sörbom, Artur Ringart, Fanny Lyckeke, Peter Jihde och Ellinor Persson på de svenska fjällen. Foto: Fredrik Boman / Nordic Entertainment Group
Gänget vandrar över svenska fjällen. Foto: Fredrik Boman / Nordic Entertainment Group
”Det var ett äventyr på alla sätt. Fysisk, mentalt och visuellt”, säger Peter Jihde i ett pressmeddelande.Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN

Peter Jihde ger sig tillsammans med ett gäng andra diabetiker tar sig över de svenska fjällen i TV3:s nya satsning ”I toppar & dalar – en äventyrsresa”.

– Det var ett äventyr på alla sätt. Fysisk, mentalt och visuellt, säger Peter Jihde i ett pressmeddelande.

Det nya TV3-programmet sänds under uppladdningen inför den årliga Diabetesgalan som den 14 november hålls för tredje året i rad.

I programmet vandrar Peter Jihde från öst vill väst längst norrut över det svenska fjällandskapet.

Med sig har han andra kända diabetiker i journalisten Artur Ringart som har diabetes typ 2, SVT-profilen Ellinor Persson och hennes son Jordan Sörbom, som har diabetes typ 1 och ”Paradise Hotel”-profilen Fanny Lyckeke som även hon har diabetes typ 1.

– Våra blodsockerkurvor var som traktens topografi. Humören likaså. Ena stunden skrek vi av glädje eller skräck från en flotte mitt i en fors eller hängandes i ett rep utför ett stup. Nästa stund samlades vi för att rädda någon från ett akut blodsockerläge, säger Peter Jihde i pressmeddelandet.

”Här var jag helt utlämnad”

Programmet sänds i tre avsnitt visar förutom själva vandringen i fjällen, också deltagarnas egna historier om sina liv med diabetes. Som middag under vandringen lär sig vandrarna ta del av det som naturen har att erbjuda.

Artur Ringart berättar om hur han in i det sista tvekade att delta.

– Dagarna före avresa ångrade jag att jag sagt ja till att vara med på expeditionen. Jag har ett kontrollbehov och är en försiktig herre. Här var jag helt utlämnad. Men jag fick uppleva saker som jag aldrig skulle fått vara med om annars och ibland var det obehagligt.

”Toppar & dalar – en äventyrsresa” har premiär 29 oktober kl. 20.00 och sänds i tre avsnitt på TV3, Viafree och Viaplay.