Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jihde konfronterar Olle Jönsson om sin diabetes

Peter Jihde Foto: Eva Edsjö/TV3
Olle Jönsson i Lasse Stefanz. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

I dokumentärserien "Leva utan att dö" möter programledaren Peter Jihde människor som lever med diabetes och berättar om deras kamp.

Bland annat träffar han Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson, som inte tar sin diagnos på allvar trots att den är livshotade för honom.

– Det här mitt viktigaste jobb. Att berätta om sjukdomen som dödar mer än fem svenskar om dagen. Och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Peter Jihde i ett pressmeddelande.

Peter Jihde är tillbaka med dokumentärserien "Leva utan att dö" där han i tre avsnitt möter människor som lever med diabetes och berättar om sin kamp. 

Bland annat träffar han dansbandsprofilen Olle Jönsson från Lasse Stefanz, som inte tar sin diagnos av diabetes typ 2 på allvar trots att den kan vara livshotande för honom. I programmet konfronteras han av Peter Jihde.

– Känd eller okänd. Greve eller gruvarbetare. Typ 1-diabetes är en sjukdom som slår lika hårt mot de i slott som de i koja. Typ 2 klassas som en epidemi av WHO. Det är dags att vakna, säger Peter Jihde i pressmeddelandet.

Programledaren träffar även "Let's dance"-profilen Dermot Clemenger, som berättar hur hans familjs liv förändrades när sonen Marcus, 11, fick diagnosen diabetes typ 1. Även låtskrivarna Linnea och Joy Deb, lever båda med diabetes. Joy, med diabetes typ 2 och Linnea med diabetes typ 1.

 

Möter personer som lever med diabetes

Varje dag dör fem personer i den obotliga sjukdomen och Peter Jihde träffar även privatpersoner som kämpar med sin sjukdom och med fördomar, rädsla och skamkänslor.

– Min kompis Samuel har en son som har nio nallebjörnar på rad i sitt rum. En för varje gång han åkt ambulans pga sin diabetes. Han är fyra år. Det här mitt viktigaste jobb. Att berätta om sjukdomen som dödar fem svenskar om dagen. Och att det går att leva med den. Utan att dö, säger Peter Jihde vidare.

Den 14 november i år är det dags för Diabetesgalan. 

"Leva utan att dö" sänds i tre avsnitt med premiär den 29 oktober kl. 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!