Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica Andersson söker hjälp utomlands – med kärleken

"Johan tycker om att jaga. Därför har jag börjat skjuta lerduvor, trots att jag aldrig tidigare tänkt tanken att testa det. Jag fick presentkort av Johan på jägarexamen när jag fyllde i fjol och det ska bli av när jag har en hel helg ledig. Framför allt vill jag åka med honom ut i naturen", säger Jessica Andersson om sambon Johan Malm, som är krögare. Foto: OLLE SPORRONG
"När man blir äldre skiter man lite grann i vad andra människor tycker och tänker. Det är inte lika viktigt för mig längre. Det är klart att jag vill att folk ska tycka att jag sjunger bra och är en bra människa, men när jag var yngre ville jag bli älskad av alla", säger Jessica Andersson. Foto: Karin Sörbring
Expressens Karin Sörbring intervjuar Jessica Andersson som ger sig ut på en egen turné om barnlängtan, karriär och flytt till nytt hus.Foto: Johanna Boström Stone
Jessica Anderssons sambo Johan Malm kom precis tvåa i VM i ostronöppning. "Ja, och det var han inte helt nöjd med. Jag frågade hur han trodde att det kändes att komma näst sist i Melodifestivalen, men han är precis lika tävlingsinriktad som jag. Han skrev ett sms med texten "Jag gillar inte att bli tvåa". Han har vunnit VM tre gånger tidigare... Ostron är det bästa han vet. Går vi på restaurang kan han beställa in 15 så äter han 13 och jag två", säger Jessica.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Att jag får jobba tillsammans med de här människorna som jag känner sedan många år och att Hans Marklund ska regissera känns som ett helt nytt kapitel i livet. Det känns superkul och lite läskigt", säger Jessica Andersson. Foto: Karin Sörbring

Hon ska ut på sin allra första turné i eget namn.

Samtidigt längtar Jessica Andersson, 44, och sambon Johan Malm, 34, efter ett gemensamt barn.

– Jag kontaktade en kvinnoklinik i maj för att höra om vi kunde få göra IVF, men fick höra att gränsen i Sverige går vid 42 och att jag var för gammal. Sedan kom mammas bortgång emellan, men Johan och jag pratar om olika möjligheter nu och kommer kanske att söka oss utomlands, säger artisten som skriver på föreställningen "På dejt med Jessica Andersson". 

Jessica Andersson steg upp klockan fem i morse i Trollhättan och nu klockan elva på förmiddagen på produktionsbolaget Krall i Stockholm har hon ännu inte hunnit äta frukost.

– Det är banne mig på tiden att jag vågar göra en egen show. Ju äldre man blir, desto mer tänker man "vem vill göra en turné med en gammal tant?", fast det egentligen är jättefånigt att tänka så, säger Jessica.

Hon fortsätter:

– Jag har nog varit lite rädd. Det är läskigt att ge sig ut på en så här stor grej. Och så har det kommit saker i vägen. Men nu känns det helt rätt!

Expressens Karin Sörbring intervjuar Jessica Andersson som berättar hur mycket hon har längtat efter att få ge sig ut på turnén i eget namn. "Jag har hunnit med rätt mycket under de 15 år som gått sedan jag slog igenom, så det känns som att det finns mycket stoff till showen", säger hon.Foto: Johanna Boström Stone
Jessica Andersson vann 2011 "Let´s Dance" med Kristjan Lootus.Foto: OLLE SPORRONG

– Att jag får jobba tillsammans med de här människorna som jag känner sedan många år och att Hans Marklund ska regissera känns som ett helt nytt kapitel i livet. Det känns superkul och lite läskigt. Jag ska vara med och skriva manus till föreställningen. Det är ju min historia som ska berättas. Hans kommer att se till att jag får stå på en scen precis så som jag vill ha den och jag kommer kunna bolla idéer och uttryckssätt med honom. 

Jessica: "Jag skulle älska att få gifta mig med Johan"

För 1,5 år sedan sade du till mig att du inte hade någon förlovningsring, men att du gärna kunde tänka dig en sådan?

– Jag försöker ibland ge små hintar till Johan om att jag fortfarande är öppen för det, men jag får inget vidare gehör (skrattar, reds anm). Jag skulle älska att få gifta mig med Johan för jag älskar honom, men det står inte och faller med ett äktenskap. Så som känslorna är oss emellan och hur vår relation är – det är för livet. Men det hade varit mysigt att få gifta mig med Johan. Jag ska jobba på det!

"Det hade varit mysigt att få gifta mig med Johan. Jag ska jobba på det!"
HAR VARIT ETT PAR I TVÅ ÅR. "Johan tycker om att jaga. Därför har jag börjat skjuta lerduvor, trots att jag aldrig tidigare tänkt tanken att testa det. Jag fick presentkort av Johan på jägarexamen när jag fyllde i fjol och det ska bli av när jag har en hel helg ledig. Framför allt vill jag åka med honom ut i naturen", säger Jessica Andersson om Johan Malm, krögare. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Du vill inte fria själv?

– Jo, det hade jag absolut kunnat tänka mig, men jag är rädd att det är en så främmande tanke för honom att han skulle säga nej och det skulle jag inte kunna leva med. Då får det hellre vara. Jag skulle gå sönder om Johan sade nej.

En annan sak som du själv tog upp när vi träffades för 1,5 år sedan och som det kan vara känsligt att tala med kvinnor i vår ålder om var att du hade älskat om du hade kunnat bli mamma igen. I dag finns det andra tekniker att bli föräldrar?

– Ja, vi är precis i de tankarna. Vi vill ju väldigt gärna och inser att ibland kanske man får hjälpa till lite. Det är något vi diskuterar nu.

Fakta/Har vunnit "Let´s Dance" och Melodifestivalen

NAMN: Jessica Elisabeth Andersson.

ÅLDER: 44 (fyller 45 år den 27 okt).

YRKE: Artist.

BOR: Villa i Trollhättan. Flyttar om några veckor till en villa vid havet vid Gottskär, Onsala (strax utanför Göteborg). 

FAMILJ: Sonen Liam, 16 (med Jonas Erixon). Pojkvännen Johan Malm, 34, som driver "Restaurang Gabriel" i Feskekörka i Göteborg och som vunnit SM i ostronöppning (och kommit tvåa i VM).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Spånga, Hagfors, Lidköping och i Skövdeförorten Södra Ryd. Fyra syskon på mammans sida och ytterligare två på pappans sida.

MAMMA VAR: Utbildad läkarsekreterare. Dog i somras vid 73 års ålder i sjukdomen ALS. 

PAPPA VAR: Fastighetsskötare/sjukpensionär, dog 2016, 72 år ung.

UTBILDNING: Undersköterska.

KARRIÄR: Fotomodell. Sångerska i krogshowen "Svensk schlager" i Trollhättan. Utsågs till "Sveriges sexigaste kvinna" (2003). "Fame Factory", duon "Fame" med Magnus Bäcklund som vann Melodifestivalen 2003 med "Give me your love" och tävlade 2004 med "Vindarna vänder oss". (Deltog även 2006 med "Kalla nätter", 2007 med "Kom", 2010 med "I did it for love", 2015 med "Can´t hurt me now" och 2017 med "Party Voice"). Albumen "Wake up" (2009, "40.14.4" (2013) och "Perfect now" (2015). Kvinnliga huvudrollen i musikalen "Little shop of horrors", vilket hon fick Guldmasken för (2008). Självbiografin "När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var" (med Lena Katarina Swanberg, 2009). Ulla Billquist-stipendiet (2007). Vann "Let´s Dance" (2011).

AKTUELL: Med egna showen "På dejt med Jessica Andersson" som har premiär i Göteborg 1 februari och turnerar i 35 konserthus och teatrar runtom i Sverige. 

För adoption har väl den övre gränsen gått vid 42?

–  Det är likadant med IVF i Sverige. Där finns det också en åldersgräns på 42. När Johan och jag började prata om IVF ringde jag en privatklinik och pratade med en sköterska. Hon skrattade lite åt mig och sade "Snälla du, du är för gammal, vi har en åldersgräns på 42 i Sverige".

– Det är jobbigt ändå att känna att man är gammal och "förbrukad" för den typen av livsförändring. Hur gärna man än vill så kommer vi inte att få någon hjälp med den biten i Sverige, har jag förstått. När jag fick det svaret tappade jag lite grann modet. Vi pratar fortfarande om IVF, men har inte tagit tag i det till 100 procent. 

Jessica Andersson berättar att sambon Johan Malm ibland sjunger för henne. "Det kan vara en egenhändigt påhittad visa om hur mycket han saknar mig när jag är borta. Då ringer han och säger "hej hjärtat" och sjunger en liten jättevacker trudelutt. Han är fin! Den mannen...".Foto: OLLE SPORRONG
Jessica Anderssons sambo Johan Malm kom precis tvåa i VM i ostronöppning. "Ja, och det var han inte helt nöjd med. Jag frågade hur han trodde att det kändes att komma näst sist i Melodifestivalen, men han är precis lika tävlingsinriktad som jag. Han skrev ett sms med texten "Jag gillar inte att bli tvåa". Han har vunnit VM tre gånger tidigare... Ostron är det bästa han vet. Går vi på restaurang kan han beställa in 15 så äter han 13 och jag två", säger Jessica.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Pratar om IVF utomlands

Allt fler i Sverige åker utomlands för att göra IVF eller göra äggdonation?

– Ja, vi pratar om olika möjligheter just nu. Det är klart att jag någonstans hoppas att det ska "ta sig" så att man slipper. Det är inte helt lätt att acceptera att det är på det här sättet, men det blir lättare och lättare. Vi har också förstått att det är otroligt vanligt.

– Jag följer ju Laila Bagges kamp. Jag känner henne inte privat, men läser mycket av det hon skriver. Hennes tankar om att vara tillsammans med en yngre man och vara i den här situationen – det är precis samma här och det är varken lätt eller roligt. Finns det hjälp att få är det klart att vi kanske kommer att göra det, men vi är inte riktigt där än. 

https://www.instagram.com/p/BneDPSDFPVh/?hl=sv&taken-by=jessica_andersson_officiell

Nej, där är naturen orättvis, för män kan oftast bli biologiska föräldrar när de är 45...

– Nej, det är inte rättvist, men det är inte så mycket att göra åt den saken. Jag visste inte att det fanns en åldersgräns för IVF när jag ringde till kliniken i maj. Det var ett bakslag så klart. Sedan kom det lite i skymundan för att mammas sjukdom förvärrades och att hon dog 30 juni. Därför har barntankarna varit "on hold". 

"Jag visste inte att det fanns en åldersgräns för IVF när jag ringde till kliniken i maj".

Helena Bergström har pratat om hur skönt det är att när hon regisserar vara med och "baka hela tårtan" och nu gör du med din egen show "På dejt med Jessica Andersson" motsvarande?

– Ja, den här sommaren kändes jättekonstig när jag för första gången på tretton år inte var ute med "Diggiloo". Jag trivs jättebra med att jobba i en ensemble och gör gärna det, men jag tror att jag utvecklas mer som människa när jag också får göra saker på egen hand. Den här sommaren har varit helt fantastisk med svallvågorna från Melodifestivalen. Jag fick ett sms från Fredrik Kempe i går om hur bra det går för låten "Party Voice" som fortfarande i oktober ligger på topp 20 över de mest spelade låtarna på radio i Sverige. Även om det var lite läskigt att ge mig ut på egen hand i somras var det nog bra att jag gjorde det.

Jessica Andersson och Magnus Bäcklund vann 2003 Melodifestivalen med låten "Give me your love".Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Jessica Andersson trodde länge att hon ar den enda som vuxit upp i en dysfunktionell familj. "Ja, boken jag skrev var från början ett 100 procent egoistiskt beslut. För att jag skulle kunna släppa saker och för att vi i vår lilla familj skulle kunna reda ut saker. Först senare förstod jag hur mycket "När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var" har betytt för andra. Då blev det så mycket större. Jag vet att skolor har använt min bok som läromedel. Kan jag bidra till att något annat barn vågar berätta om hemsituationen så är jag glad", säger hon.

Jessica Andersson miste sin mamma i nervsjukdomen ALS

Jag trodde att du medvetet avstod från Diggiloo för att du haft tre tuffa år med din mammas ALS-sjukdom?

– Ja, det var tanken. Men det blev inte riktigt så. Det gick så bra med "Party Voice" så det blev mycket, mycket mer jobb i somras än vad jag hade planerat. Mitt i allt det – 30 juni – gick min mamma bort. Det har varit en speciell sommar med mycket "ups and downs". Det där med mamma är någonting som har varit med mig hela tiden, privat. Men jag har också förmågan att i min jobbroll gå in i det "modet" och släppa det för stunden, så har jag brutit ihop efteråt. Det är nog första gången som jag har ställt in jobb. Så blev det i somras, tyvärr.

https://www.instagram.com/p/Bko8GY3FEFg/?hl=sv&taken-by=jessica_andersson_officiell

"En tre år lång jävligt tuff resa är över... Och jag går sönder. Efter fyra dygn av vak så fick du till slut somna in i går. Ingen stomipåse, ingen kateter, inga mer hemska transporter till sjukhus när respiratorn krånglar", skrev du i ett starkt Instagraminlägg?

– Mammas sista vecka var egentligen den vecka då jag hade absolut mest jobb, men jag kände att jag var till 100 procent på rätt plats när jag fick vara med mamma och ta ett ordentligt farväl. 

När jag intervjuade dig för 1,5 år sedan sade du att du då hade en väldigt bra kontakt med din mamma efter en uppväxt där du tyckte att det var bra när mamma satt i fängelse, för då visste du åtminstone var hon var. Men ni hade inte hunnit ha något stort försoningssamtal där ni talade ut om allt som hänt i familjen som kämpade med beroendesjukdom. Hann ni det nu på slutet?

– Nej, det hade vi egentligen inte, men det spelar inte så stor roll. Ibland behöver man inte säga så mycket, ibland kan det räcka med en känsla och en blick. Vi behövde inte prata så mycket om det och jag hoppas att hon kände i slutet att hon var lugn. Jag satt med henne ända till hon drog sitt sista andetag och talade om för henne hur älskad hon var, hur mycket vi ska minnas hennes liv och hylla henne. Det finns absolut ingenting som hänt bakåt i tiden som nu spelade någon som helst roll.

– Det är min önskan att mamma också ska vara med på något hörn i föreställningen. Jag vill ha med allt roligt med Melodifestivaler och annat, men även beröra mamma och min uppväxt och allt som hänt. 

Nyligen sålde Jessica Andersson och Angela Björk tavlan de gjort - "Min mammas röst" - och gav pengarna till ALS-forskning. "Ja, och jag kommer att fortsätta bidra forskningen på olika sätt. Det är en så plågsam sjukdom! Varje år insjuknar 200 svenskar i ALS. Det är helt absurt. Det finns inte ens bromsmediciner!", säger Jessica Andersson till Expressens Karin Sörbring (bild från förra intervjun, 2017).Foto: NORA LOREK
Jessica Andersson har tretton somrar turnerat med Diggiloo-gänget. Nu ger hon sig ut på en egen turné. (Bild från 2014).Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

LÄS MER: Jessica Andersson om kärleken och om att bryta mönster 

 

Jessica har bestämt sig för att inte testa sig för ALS

Cirka tio procent av de som har diagnosen ALS uppger att en eller flera släktingar också har sjukdomen. Har du gjort något test?

– För min egen del var det något som plågade mig när mamma precis hade fått diagnosen, för jag har barn. Man kan ta tester och en del av mig ville veta, men jag bestämde mig för att inte göra det. Skulle jag få reda på att jag hade den genen är jag rädd att jag skulle sluta leva direkt. Jag låter det vara och hoppas på det bästa. 

Nu ska du ut till 35 konserthus och teatrar runtom i landet. Hur gör du för att orka?

– Det ska bli jätteroligt. Jag hoppas kunna bjuda publiken på en härlig kväll med både skratt och eftertanke. Det är mycket jobb framöver, men Johan och jag ska försöka hinna med en resa i slutet av oktober. Mitt i det här ska vi flytta. Ibland undrar jag hur vi har planerat allt, men det kommer att bli bra.

"Det nya köket i Gottskär är dubbelt så stort som det vi har i huset i Trollhättan. Det var så gulligt. När vi var och tittade på huset stod Johan och tittade ut genom fönstret och hackade i luften. Han visualiserade hur det skulle kännas att stå där och skiva tomat. Jag tror att han kommer att trivas jättebra i köket och att jag kommer att få jättegod mat!", säger Jessica Andersson.Foto: OLLE SPORRONG

Tidigare har det varit en utmaning för Johan och dig att få tillräckligt med tid tillsammans. Blir det någon skillnad nu?

– Vi bor ju ihop nu också, Johan har i stort sett bott hos mig sedan vi träffades. Det som blir skönt blir att det blir Johans, Liams och mitt första gemensamma hus. Det som är bra är att vi jobbar ungefär samma tider: helger och kvällar. Vi sover alltid tillsammans om Johan inte är ute på ostronöppningstävling eller fisketur. Det funkar väldigt bra. Det finns en ömsesidig respekt. Det är klart att jag kan vara lite låg när han ska i väg på VM på Irland, men det är mer för att jag har bokat in annat och inte kan följa med och heja. Vi unnar varandra allt, men är samtidigt två individer som har egna intressen. 

Jessica Andersson födde sonen Liam 2002 då hon slog igenom i "Fame Factory". Nu i oktober fyller han 16 år. "Han går på Rytmus och läser musikproduktion. Han sjunger och spelar också, men är framför allt intresserad av hur man skapar musiken från grunden", säger Jessica. Foto: JOACHIM NYWALL / EXP

Fram till nu har ditt ex Jonas och du bott så nära att er son Liam har kunnat gå emellan era hus?

– Liam blir 16 år nu i oktober och jag förstår om han inte tycker att det är så kul att bli medtvingad till Gottskär, en halvö nedanför Kungsbacka där det inte finns någonting för honom att göra. Han får givetvis bo precis så mycket han vill där vi bor. Men jag har också sagt att jag begriper om han under en period kanske väljer att bo mer hos sin pappa där han har sina kompisar.

– Liam går i skola i Göteborg och får börja övningsköra i oktober. Han får ta sitt körkort så fort det bara går så han kan köpa sig en bil och köra mellan oss.

Vad om dig själv kommer du att berätta om i föreställningen?

– Jag kommer att vara så personlig och intim som man bara kan vara. Showen heter "På dejt med Jessica Andersson" och det finns ju inga andra tillfällen i livet som är så intima som en dejt. Jag vill göra de här 90 minuterna som en musikalisk livsresa, där jag även tar med det som jag beskrev i min bok ("När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var", reds anm) som blev väldigt läst och på min skiva ("40.14.4", 2013, reds anm) som är det mest personliga som jag har gjort. 

Jessica Anderssons val

Soffa – Löpband

"Jag har kommit i gång rätt bra med träning och rörelse. Jag går på gym.

Kungen – Drottningen

"Jag har träffat båda vid flera tillfällen och tycker att de är härliga människor".

Seriemaraton - Filmkväll 

"Jag tjuvtittade klart på "Ozark" medan Johan var på älgjakt

Ostbågar - Ostbricka 

"Godis och chips är inte min grej, men ost med ett gott vin till är inte fel".

Hudvårdsrutin - Tvål 

"Fram till för tio år sedan körde jag bara med tvål och vatten, men när man har så mycket scensmink måste man ta hand om sin hud".

Retro - Trendigt

"Jag älskar att blanda gammalt och nytt. Nu flyttar vi in i ett hus där allt är top notch och då tycker jag att det behövs lite antikviteter också". 

 

Expressens Karin Sörbring har intervjuat Jessica Andersson tre gånger: 2007, 2017 och nu i oktober 2018. Jessica delar generöst med sig av sina erfarenheter, samtidigt som hon har pondus och integritet.Foto: Johanna Boström Stone

 

https://www.instagram.com/p/BovrBIJltlb/?hl=sv&taken-by=jessica_andersson_officiell

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.