Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jessica Almenäs vrede mot vaccinmotståndarna

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Shutterstock

Göteborg har drabbats av ett stort utbrott av mässlingen – samtidigt sprids myterna om att vaccinet mot den dödliga sjukdomen är farligt.

Nu riktar programledaren Jessica Almenäs hård kritik mot vaccinmotståndarna.

"Det här gör mig vansinnig. Blir så arg att jag kokar", skriver den tidigare TV4-profilen på Twitter.

Under torsdagen kom beskedet att barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg tvingats stänga efter ytterligare ett misstänkt fall av mässling.

I veckan har åtta fall av den allvarliga och mycket smittsamma sjukdomen konstaterats i Göteborgsområdet.

Sedan tidigt 1980-tal vaccineras barn över två år mot mässlingen, något som gjort att vaccinationsgraden mot mässling i Sverige ligger på över 97 procent.


LÄS MER: Jessica Almenäs vaccinationsilskaTrots det finns det områden i Sverige där vaccinationsgraden är lägre, något som lett till att flera barn smittats av sjukdomen. En förklaring är den i vissa läger starka myten om att vaccinet kan leda till autism.

Nu höjs flera kritiska röster mot vaccinmotståndarna.

"Att misstro vaccinering är inte att vara oliktänkande - det är att vara faktaresistent. Barn har rätt att hållas fria från sjukdomar som det finns vaccin och botemedel mot", skriver exempelvis Expressens krönikör Csaba Perlenberg. 

Än av de som är engagerade i frågan – och som delat krönikan – är programledaren, tidigare TV4-profilen och trebarnsmamman Jessica Almenäs, som i dag arbetar på Kanal 5.

"Att medvetet sprida mässlingen och inte vaccinera sina barn borde vara olagligt", skriver Jessica Almenäs, som i somras fick barn med kärleken Patrik Fahlgren.


https://twitter.com/JessicaAlmenas/status/946405408159272965

Hon fortsätter:

"Nobelpriset till den som uppfinner ett vaccin mot dumhet".

Jessica Almenäs: "Så arg att jag kokar"

Ordsvadan började i samband med att fler fall av mässlingen kunnat konstateras i Göteborg.

"Det här gör mig vansinnig. Blir så arg att jag kokar", twittrade programledaren.

https://twitter.com/JessicaAlmenas/status/945377323121041409

Jessica Almenäs har även tidigare kritiserat antivaccinationsrörelsen. I juni i år kunde Expressen berätta hur föräldrar i olika Facebook-grupper erbjöd sig att låta deras barn smitta andra barn med mässlingen.

"De här föräldrarna borde skämmas! Det borde vara olagligt att göra så här mot sina barn. Och inte nog med att de exponerar sina egna barn för en dödlig sjukdom, de riskerar ju även att andras barn smittas. Livsfarligt för små bebisar och barn med nedsatt immunförsvar! Och all denna kunskap är bara en googling bort. Oförsvarligt beteende är vad det är. Ansvarslöst och osolidariskt", skrev Jessica Almenäs då.


https://www.instagram.com/p/BVA4BDdlbEZ/

Att allt färre föräldrar vaccinerar sina barn upprörde även Jessica Almenäs i mars i år.

"17 ovaccinerade barn i Rumänien dog nyligen i ett mässlingsutbrott. Vi har alla i Sverige tillgång till det väl utprövade MPR-vaccinet och ändå börjar vaccinationstäckningsgraden i storstäderna sjunka långt under de 95 procent som krävs för att ge gruppimmunitet", skrev hon då på Instagram.


LÄS MER: Bebislyckan: Jessica Almenäs har fått barn 


På Twitter fortsatte kritiken:

"Ni vet att i många delar av världen skulle man göra vad som helst för att ha tillgång till vaccin? Människors historielöshet är skrämmande".

Expressen har sökt Jessica Almenäs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.