Jessica Almenäs i debatt på Instagram om ”ohälsohets” Foto: /IBLJessica Almenäs i debatt på Instagram om ”ohälsohets” Foto: /IBL
Jessica Almenäs i debatt på Instagram om ”ohälsohets” Foto: /IBL
Jessica Almenäs ryter ifrån mot "ohälsohetsen" Foto: EXPRESSENJessica Almenäs ryter ifrån mot "ohälsohetsen" Foto: EXPRESSEN
Jessica Almenäs ryter ifrån mot "ohälsohetsen" Foto: EXPRESSEN

Jessica Almenäs vevar
mot ”ohälsohetsen”

Publicerad

Jessica Almenäs vevar på Instagram mot något hon kallar ”ohälsohetsen”. 

Kanal 5-profilens inlägg har väckt starka känslor – och hon får mothugg av kroppsaktivisten Lady Dahmer. 

Programledaren Jessica Almenäs, 41, har hållit en hög profil i sociala medier med sina träningsvanor. Kanal 5-profilen brukar lägga upp bilder från träningspass på Instagram och hon medverkar även i ”Träningspodden” tillsammans med träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström. 

Superstars-programledaren riktar nu kritik mot vad hon beskriver som ”ohälsohetsen”. Jessica Almenäs har delat ett långt inlägg från en Instagram-följare och skriver själv att hon håller med, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. 

Almenäs är kritisk till vad hon menar är skuldbeläggande av kvinnor som tränar och skriver:

”Nu får det vara nog med "ohälsohetsen". Lägg ner shameandet av oss som tränar och tar hand om våra kroppar”

Programledaren fortsätter med att slå fast att man faktiskt kan vara både feminist och vältränad samtidigt. 

https://www.instagram.com/p/BTGYRhLAbUn/

Det framgår inte om inlägget riktar sig mot någon specifik person eller grupp. Men flera Almenäs-följare debatterar frågan och är i sin tur kritiska till Almenäs hållning. 

 

LÄS MER: Jessica Almenäs gravidångest 

 

Får kritik från Lady Dahmer

 

LÄS MER: Jessica Almenäs svarar på kritiken 

 

Kroppsaktivisten och bloggaren ”Lady Dahmer” – Natashja Psomas Blomberg, 40 – ger Almenäs mothugg i kommentarsfältet och har själv bloggat om debatten. Lady Dahmer ifrågasätter vilka det är som skulle stå bakom den så kallade ”ohälsohetsen” som Almenäs vänder sig mot – och kallar det för en halmgubbe att personer ska ha sagt att man inte får vara både vältränad och feminist. 

Lady Dahmer menar att det stora problemet är att många kvinnor – och i synnerhet unga tjejer – mår dåligt över sina kroppar och skriver kritiskt: 

”Vi har ett stort problem med att kvinnor mår dåligt i sina kroppar och det är inte för att de är för smala eller vältränade, tvärtom. Ätstörningarna har ökat, ortorexin har ökat, den psykiska ohälsan har ökat. Vi lever i ett samhälle där vi fullkomligen blir överösta av vikten av att vara smal. Det är överallt, på tv, i filmerna, i klädbutikerna, på affärernas löpsedlar, i tidningarna och på kvinnors sociala medier så har före och efterbilderna exploderat. Och du påstår alltså att det är samma sak som att jag t.ex som tjock visar bild då jag äter hamburgare, att det skulle ha samma konsekvenser som hetsen att vara smal och tränad har? Det handlar inte om att sparka på nån utan på att synliggöra ett ganska allvarligt problem”

Almenäs ger svar på tal

Almenäs replikerar på Dahmers kommentarer med att hon håller med om problematiken med unga som far illa. Men att hennes kritik riktar sig mot de som skuldebelägger smala och vältränade kvinnor:

”Jag har inte skrivit nånstans att det är ett problem att tjocka äter på bild, det har du själv hittat på. Jag skrev att jag tycker det är ett lika stort problem att inspirera till en ohälsosam livsstil. Hur tror du samhället skulle se ut om man inte uppmuntrades till att röra på sig då?”

Relaterade ämnen
Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag