Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica Almenäs om tuffa våren: ”Varit väldigt tungt”

Jessica Almenäs har börjat hitta tillbaka efter den tuffa starten på året.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Precis som många inom underhållningsbranschen har Jessica Almenäs haft ett minst sagt annorlunda år.

Förutom att tv-programmet ”Superstars” som hon leder fick spelas in i Sverige i stället för utomlands som det var tänkt så har hon själv varit sjuk i corona. 

Programledaren är nu frisk från viruset och utöver det känner hon också att hon nu äntligen är tillbaka efter utbrändheten.

– Nu fem år senare så börjar jag känna mig som mig själv igen. Jag har märkt det på sistone att jag har mycket mer ork och energi, säger hon.

Programledaren Jessica Almenäs har precis som många andra haft ett annorlunda år på många sätt. Tidigt i våras fick hon veta att programmet ”Superstars” som hon är programledare för inte skulle spelas in utomlands som det brukar. I stället har de under sommaren samlat ett gäng idrottsstjärnor på Gotland där de gör upp i olika grenar.

– Vi hade otrolig tur med vädret måste jag säga, det är ingen självklarhet att man har det i Sverige. Men vi hade strålande sol nästan varje dag. Jag tror inte att tittaren kommer känna att det är speciellt stor skillnad, säger hon.

Förutom vanliga ”Superstars” är Jessica Almenäs just nu aktuell med dokumentärserien ”Superstars på hemmaplan” där hon åker runt i landet för att träffa svenska idrottsstjärnor i sina hemmamiljöer under några dagar från morgon till kväll. 

– Det här jobbet är bland det roligaste jag har gjort i min karriär. Dels för att man fick komma så nära idrottarna och hänga med dem så tätt inpå men också för att jag fick vara mig själv mycket mer än vad man är som programledare.

Dramatiska händelser under inspelningen

Hon berättar att responsen hon fått efter programmet varit väldigt stor och många tittare tyckte extra mycket om när hon fick åka skidor med sin barndomsidol Ingemar Stenmark. Men förutom alla spännande möten så ser Jessica Almenäs också tillbaka på vissa mer dramatiska händelser under inspelningen. 

– En sak som är lite obehaglig var när jag var och spelade in hos Thomas Wassberg. Då hade ju jag förmodligen corona utan att veta om det. Så här i efterhand är det lite obehaglig. Det var ju så tidigt så ingen kände ju till corona för det här var redan i december förra året. Det hade ju kunnat sluta i katastrof. 

Det var i början av december som Jessica Almenäs reste till Singapore för att springa maraton. Men hon började att känna sig krasslig så hon ställde in loppet och åkte hem till Sverige. 

– Jag kom hem och var sjukt med hosta och feber och det blev inte bättre, det blev bara värre. När jag hade varit sjuk i fyra veckor, då åkte jag in till läkaren.

”Varit väldigt tungt att träna”

Väl hos läkaren fick hon testa sin lungkapacitet och då förstod hon också att något inte stod rätt till. Hon blev trött så fort hon gick upp i trappan, det blev lite svårt att andas och hon tappade lukt och smak. Det skulle dröja till mitten av januari innan symptomen försvann.

– Jag har känt hela våren att det är något som inte är som det ska i kroppen. Det har varit väldigt tungt att träna, jag får lätt mjölksyra och får inga resultat av träningen. Sedan har jag testat mig för antikroppar i början av juni och då hade jag antikroppar. Och sedan testade jag en gång till i augusti och då har jag fortfarande antikroppar. 

Jessica Almenäs har alltid varit aktiv och gillat att träna. Trots att det var varit tyngre efter att hon blivit sjuk i corona så känner hon att hon hittat tillbaka nu. Något hon bland annat har delat med sig av i sin podd ”Träningspodden” som hon har tillsammans med Lovisa Sandström.

– Just nu kör jag en kul grej som heter Run streak som innebär att man ska springa minst en engelsk mil varje dag i 100 dagar. Man blir flåsig varje dag och kommer upp i puls. 

Träningen har hjälp Jessica Almenäs på flera sätt - dels har det hjälp henne på vägen tillbaka från utbrändheten. 

– Det har redan gått fem år sedan jag blev sjuk. Men först nu fem år senare så börjar jag känna mig som mig själv igen. Jag har märkt det på sistone att jag har mycket mer ork och energi. Jag orkar med mer sociala sammanhang igen.

– Jag var rädd för det när jag blev sjuk, eftersom jag var sjuk så länge, att jag aldrig skulle bli mig själv igen. Men nu känns det verkligen som att jag är på väg dit. 

Gått i terapi

När tv-profilen varit sjuk i drygt ett år bytte hon jobb från TV4 till kanal 5. Hon var då tydlig med att hon behövde jobba mindre – något som blev ett steg på vägen till att må bättre. Hon har också gått i terapi för att lära sig handskas med stress. 

– Jag har haft ganska jobbigt med sociala sammanhang. Jag har inte orkat gå på så mycket grejer eller mingla. Har vi haft middagar med kompisar så har jag blivit helt utmattad i flera dagar efteråt. Det har varit ganska jobbigt, jag har blivit lite eremit och det är inte min personlighet. 

I dag känner sig Jessica Almenäs mycket bättre och även sambon Patrik märker av skillnaden. 

– Patrik har ju varit den största klippan. Utan honom hade det inte gått, han har verkligen haft förståelse. Vi träffades ju precis när jag blev sjuk så han känner ju knapp mig innan jag blev sjuk. Vi hade känt varandra och haft kontakt ett halvår innan jag gick in i väggen så det är en ganska liten del som han har fått känna mig när jag har varit frisk och varit mig själv. Han har ju behövt hjälpa mig väldigt mycket. 

Jessica Alemnäs och Patrik Fahlgren har varit sambor sedan 2017 och bor ihop i en villa i Bromma. Tillsammans har de sin gemensamma son Sam.

Du har ju tidigare berättat att du vill att Patrik ska fria till dig och inte tvärtom, hur har det gått?

– Nja det går dåligt än så länge, men jag får fortsätta vänta, haha. Men jag känner ingen stress. Det får bli när det blir.

Jessica Almenäs

Ålder: 44.

 

Gör: Programledare.

 

Bor: Villa i Bromma.

 

Familj: Sambo Patrik Fahlgren, 35. Sönerna Sam, 3, Dylan, 11 och Jack, 15.

 

Aktuell: Dokumentärserien ”Superstars på hemmaplan” sänds måndagar på kanal 5 och på Dplay.

Frida Hansdotter lär Jessica Almenäs åka skidor som ett proffs i programmet ”Superstars på hemmaplan” som sänds på Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.