Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jessica Almenäs om spådomarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jessica Almenäs
Foto: /IBL
Humanisternas ordförande Christer Sturmark
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Jessica Almenäs
Foto: MAGNUS RAGNVID
Jessica Almenäs

Jessica Almenäs blev spådd när hon var nyhetsankare i TV4.

Nu berättar hon för Topphälsa att flera av ”spådomarna” slagit in. 

– Mediet hade verkligen rätt om många saker, säger hon till tidningen. 

Kanal 5-programledaren Jessica Almenäs blev 2014 spådd av Benny Rosenqvist – som själv beskriver sig som ett medium – när hon arbetade som nyhetsankare i TV4 Nyhetsmorgon. Nu berättar hon för Topphälsa att mediumet som spådde henne hade rätt om flera saker – däribland att hon skulle bli gravid och byta jobb. 

– Bland annat sa han att jag skulle bli gravid och få en liten flicka, så vi får väl se om han har rätt även om könet. När jag var hos honom var jag singel och 39 år. Det var inte så att jag tänkte att jag skulle träffa någon och skaffa barn med den närmaste tiden, säger hon till Topphälsa. 

Jessica Almenäs berättar vidare för Topphälsa om andra påståenden som mediumet tog upp. 

– Han sa att jag skulle byta jobb och tjäna mer pengar och både jobba och vistas mycket mer utomlands. Nu har jag en kille som bor i Tyskland och jag har jobbat utomlands, med Superstars som spelades in på Fuerteventura. Bytet från TV4 till Kanal 5 har även inneburit ett visst lönelyft. Mediet sa också att jag skulle flytta och beskrev var jag skulle bo, vilket stämmer väldigt bra. 

Jessica Almenäs: "Mediet hade verkligen rätt"

Hon fortsätter:

– Dessutom sa han att min bästa kompis mamma var sjuk men att det inte var något att oroa sig för. När jag kom ut därifrån ringde jag kompisen och frågade hur det var med hennes mamma. ”Vad snällt att du frågar, jag visste inte att du visste om det, men hon har varit på sjukhus och de har inte vetat vad det var”, sa hon. Så han, mediet, hade verkligen rätt om många saker. Även om jag gick dit i jobbet är jag öppen för den här typen av oförklarliga saker. Men jag förstår också att i en bransch som inte bygger på vetenskap är det många som luras och utnyttjar folks svagheter. Jag tror inte man ska gå till ett medium om man mår dåligt, då ska man i stället gå till en psykolog, säger hon till Topphälsa. 


LÄS MER: Jessica Almenäs blir gravid – enligt medium 

Christer Sturmark: ”Bedragare”


LÄS MER: Almenäs hyllas för fräcka bilden 


Christer Sturmark, författare och ordförande för Humanisterna, är kritisk till att mediumet fick utrymme att förutspå Jessica Almenäs – och poängterar att förutsägelser av den här typen är helt ovetenskapliga. 

– Allt vi vet om världen, talar för att medium inte existerar. Det finns mycket bättre och enklare förklaringar. Det finns medium som är bedragare, och så finns det medium som är självbedragare – och tror att de har förmågor – men ingen av dem är äkta, säger han. 

Christer Sturmark trycker på att det finns ett amerikanskt test – One million dollar paranormal challenge – där personer som hävdar att de besitter paranormala egenskaper får en miljon dollar om de lyckas bevisa sina förmågor under vetenskapliga förhållanden. 

– Ingen har lyckats, konstaterar Christer Sturmark. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.