Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica Almenäs nya liv efter kollapsen

HAR SLUTAT VÄGA SIG. "Det är väldigt många år sedan jag hade något slags ätstörningar och jag har hittat ett bra läge med min kropp", säger Jessica Almenäs, 41, aktuell med "Superstars".Foto: Magnus Ragnvid / MAGNUS RAGNVID / KANAL 5
"Numera lägger jag inte bara allt på hög och får panikångest över att det blir ohanterligt", säger Jessica Almenäs.Foto: Magnus Ragnvid / MAGNUS RAGNVID / KANAL 5
PS Så var mötet. Expressens Karin Sörbring träffade Jessica Almenäs på Scandic Continental.

Hon har dubbeljobbat och blivit utmattad.

Men Jessica Almenäs har gått i terapi, fått goda råd av nye pojkvännen och lärt sig att säga nej.

– Det är lätt att tro att allt bara är glitter och glamour när man har det jobb jag har, säger den 41-åriga "Superstars"-programledaren i en stor intervju om kanalbytet, kärleken och utmattningen.

Fakta/Programledare för nya "Superstars"

• NAMN: Jessica Magdalena Therese Almenäs.

• ÅLDER: 41.

• YRKE: Programledare.

• BOR: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm

• FAMILJ: Barnen Jack, 11 (med Johan Edlund) och Dylan, 7 (med Tony André Hansen). Pojkvännen Patrik Fahlgren, 31, handbollsspelare.

• INKOMST AV TJÄNST: 583 000 kronor (2015).

• FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Jokkmokk, växte upp i Östersund. Två år yngre systern Jenny och tio år yngre systern Jonna. Tre yngre halvsyskon.

• FÖRÄLDRARNA ÄR: Monica Sundkvist, 64, och Mikael Almenäs, 63.

• UTBILDNING: Basketgymnasiet i Huskvarna. Har läst media och kommunikation på högskolan i Jönköping samt journalistik på Poppius.

• KARRIÄR I URVAL: Kom tvåa i "Fröken Sverige" (1998). Före detta basketspelare på elitnivå i "Brahe Basket". Programledare för "Biggest loser", "Fotbollsgalan", "Kristallengalan", "Let´s dance", "Vinnare V75", "Nyhetsmorgon".

• AKTUELL: "Träningspodden" och "Stora träningsboken för kvinnor" (med Lovisa Sandström). Programledare för nya "Superstars" i Kanal 5 som sänds tisdagar klockan 21.00 i Kanal 5 med start 31 januari.

PS Så var intervjun

Jessica Almenäs har inte hunnit få i sig frukost och ber om ursäkt för att hon slukar en macka under intervjun strax före lunchtid. Hon bloggar om att det denna dag känns som att någon har lagt fem kilo bly i hennes bihålor, men förkylningen märks inte på utsidan när Jessica sitter uppkrupen i en mörk kostym från H&M och pumps från Diane von Furstenberg i en soffa på hotell Scandic Continental i Stockholm. Jessica lyssnar, skrattar, utvecklar resonemang och bjussar på såväl tuffa som härliga erfarenheter. Hon rör inte ens mobiltelefonen under vårt 1,5 timma långa samtal (vilket annars är vanligt då man intervjuar personer som har många järn i elden).

Du har precis gått över till Kanal 5 efter 15 år på TV4. Hur känns det?

– Jättebra! Det var inget lätt beslut att ta och jag funderade väldigt länge. Jag är ganska stolt över mig själv. Jag brukar inte vara så modig, jag brukar vänta till dörrar stängs åt mig så att jag till slut inte har några andra val.

Vad var det som gjorde dig modigare denna gång?

– Löftet om att få bevaka OS, förstås. Men jag har också varit utmattad och tänkt över mitt liv och mina val. Jag har jobbat väldigt mycket och försummat annat. Det har varit svårt att få vardagen som ensamstående mamma att gå ihop. Sedan har min kille varit väldigt bra och peppande. Han har intalat mig att förändring inte är farlig.

Jag tänker ändå att det kanske krävs mer av en ensamstående mamma att fatta ett beslut om kanalbyte, för du har ju bara din inkomst att falla tillbaka på om något skulle skita sig?

– Ja, men min ekonomi blir inte sämre av att jag jobbar på femman. I det avseendet är jag lyckligt lottad som inte behöver bekymra mig om just den biten. Då var jag mer orolig för några år sedan, då jag var grön i tv-branschen. I dag känner jag att jag kan mitt jobb, att jag är en duktig programledare och stängs den här dörren så får jag jobb någon annanstans. Det är skönt att känna den tryggheten i mig själv.

 

 

. HAR SLUTAT VÄGA SIG. "Det är väldigt många år sedan jag hade något slags ätstörningar och jag har hittat ett bra läge med min kropp", säger Jessica Almenäs, 41, aktuell med "Superstars"Foto: Magnus Ragnvid / MAGNUS RAGNVID / KANAL 5

 

LÄS MER: Kanal 5 köpte loss Jessica Almenäs i förtid

 

Jessica Almenäs pojkvän hjälpte henne att våga göra förändringar

Du gick i terapi 2015 och 2016. Vad lärde du dig?

– Terapin gav mig verktyg att ta tag i saker. Men min pojkvän har inspirerat mig mest i att våga göra förändringar. Han tänker annorlunda än jag. Jag är trygghetsknarkare, men han får mig att våga testa och se att jag överlever.

Vad var det du "låg efter" med?

– När man jobbar mycket får man inte ihop livspusslet. Jag låg efter med kvitton, få ihop logistiken kring barnens aktiviteter, jag behövde sälja min lägenhet som blivit för liten och skaffa en ny och så gick jag igenom en separation, vilket inte var kul. Dessutom hade jag flyttat hem mina grejer från Norge. Jag behövde sortera tankarna och strukturera upp livet.

Har du gått i terapi tidigare i livet också?

– Det var ganska länge sedan och nu senast var det av helt andra orsaker, jag ältade inte samma grejer. Hade det varit exakt samma frågor nu som för tio år sedan hade det varit lite deppigt att uppleva att man inte har utvecklats alls. Den här gången handlade det om att behandla ett akut sjukdomstillstånd, förra gången behövde jag jobba med vissa sidor av min personlighet.

– Just nu går jag inte hos någon terapeut, men jag tror att alla mår bra av att någon gång i livet unna sig att gå i terapi. Precis som vi går på gym och tar hand om våra kroppar behöver vi jobba med oss själva för att bli bättre personer.

 

 

"Numera lägger jag inte bara allt på hög och får panikångest över att det blir ohanterligt", säger Jessica Almenäs.Foto: Magnus Ragnvid / MAGNUS RAGNVID / KANAL 5

Vad betydde "Träningspodden" under läkningsperioden?

– När jag var sjuk var det en sorts terapi för mig att sitta en timma varje vecka och älta och älta. Det är lätt att tro att allt bara är glitter och glamour när man har det jobb jag har, men genom podden visar jag att vi som syns i offentligheten sliter med samma saker som alla andra.

 

Har blivit bättre på att lyssna på sin kropp

Hur friskvårdade du dig själv?

– Jag kom ifrån det stadiet då man bara släcker bränder till att göra saker förebyggande. Numera lägger jag inte bara allt på hög och får panikångest över att det blir ohanterligt. Jag har också blivit mycket bättre på att lyssna på min kropp och känna igen signalerna.

Vilka signaler?

– Tröttheten är det som släpar kvar mest efter utmattningen. Jag blir fortare trött och kan inte koncentrera mig på samma sätt. Några veckor då och då får jag försöka ställa in saker och jag har även lärt mig att sova en stund på dagen.

Hur skiljer sig sömnen i dag från tiden före utmattningen?

– Jag sover mer. Då jag var sjuk sov jag nästan ingenting och då orkar man ingenting på dagarna. Nu försöker jag lägga mig före midnatt. Tidigare vaknade jag på nätterna och hjärnan snurrade samtidigt som jag kände stress över att jag skulle upp klockan sju med barnen. Hjärnan säger ifrån när det blir för mycket stress.

Hur mår du nu?

– Nu mår jag bra, även om jag fortfarande är lite mindre stesstålig, behöver sova mer och inte klarar lika stökiga miljöer. En stor skillnad är att jag vågar välja bort saker.

Ja, det pratade Lovisa Sandström och du om i nyårsavsnittet av er podd!

– Man får träna på att säga nej. Det är svårt när man i grunden är en jasägande person med mycket engagemang. Det är inte lätt. Nuförtiden tackar jag aldrig ja direkt. Jag har lärt mig att tänka på saken i minst 48 timmar, helst en vecka. Förr tackade jag gärna ja till fyra saker som krockade tidsmässigt.

 

LÄS MER: Almenäs: "Spåmannen sade att jag skulle få ett barn till"

 

En del tycker att Almenäs är tråkig som tackar nej

Hur har omgivningen reagerat på att du sätter gränser?

– Jag har märkt att en del tycker att jag är lite tråkig när jag måste tacka nej för min egen skull. En del blir besvikna och kompisar som vill göra saker kan till slut nästan strunta i att fråga om jag vill följa med för att jag så ofta tackar nej. Men det handlar om att sätta på sig syrgasmasken och sätta sig själv i första rummet innan man hjälper och finns till för alla andra.

 

Foto: /Ibl / /IBL

 

Du har ju jobbat väldigt mycket helg och kvällar. Dubbeljobbar du på samma sätt nu?

– I nästan femton år hade jag travet som heltidsjobb och allt annat jag gjorde för TV4 var nästan som ytterligare en heltidstjänst. Det var otroligt stressigt, det finns ju ingen barnomsorg på kvällar och helger och jag bodde dessutom halvtid i Norge. När man går in i väggen så är inte det något som sker på en månad, det byggs upp under lång tid. Mycket berodde nog på min stora arbetskapacitet, energi och personlighet.

– I perioder då jag känner mig pigg är det extra svårt att tacka nej till saker i förebyggande syfte.

I en intervju med Mama för ett par år sedan berättade du om din mammas MS?

– Ja, jag hade flyttat hemifrån när mamma fick sin MS så jag påverkades inte direkt, men det är klart att alla i familjen berörs av en så pass allvarlig sjukdom. Det hade säkert varit lättare att ses och hålla en närmare kontakt om hon hade varit frisk. Nu är mamma ganska orörlig och har svårt att resa.

Du har inte haft några föräldrar som kunnat hjälpa dig med hämtningar av barn...

– Nej, pappa bor utomlands så det funkar inte att be honom heller. Det hade inte varit fel att ha tillgång till barnvakt. Det är ganska tufft att bo ensam i Stockholm och inte ha något sådant skyddsnät. Jag kan bli ganska avundsjuk då jag hör om mormödrar som hämtar två gånger i veckan. Det har jag ju aldrig haft. Jag har min ena syster här i stan och vi umgås ganska mycket, men hon har små barn så det är inte så att jag kan slänga in mina ungar där regelbundet.

 

LÄS MER: Almenäs om kärlekssemestern med pojkvännen Patrik

 

Rusade inte in i relationen den här gången

Vad är det du uppskattar med din pojkvän Patrik?

– Väldigt många saker. Han är lugn, trygg, omtänksam och snäll. Snällhet är en underskattad egenskap. Många tjejer vill ha "bad boys". Inte jag. Dessutom är Patrik rolig och smart. Det finns inte så många sakar som jag inte gillar med honom.

I podden pratade du om att du gjort annorlunda den här gången när du gått in i ett förhållande. Utveckla!

– Ja, jag har tagit det mycket lugnare och inte rusat in i relationen. Men det blev så ganska naturligt i och med att Patrik bor i Tyskland. Vi pratade mycket och skrev till varandra på WhatsApp. Därför kände vi varandra rätt bra innan vi tog steget in i ett förhållande.

Du har tidigare haft problem med ätstörningar. Hur gör du för att klara balansen och inte återfalla i det?

– Det är väldigt många år sedan jag hade något slags ätstörningar och jag har hittat ett bra läge med min kropp. Jag äter regelbundet för att inte bli panikhungrig och trycka i mig och få dåligt samvete. Jag har slutat väga mig och går i stället på hur kläderna sitter. Jag har ett par jeans som jag har haft sedan 2005. Då de börjar sitta tajt håller jag igen lite. Passar de vet jag att jag ligger på en bra nivå.

– Att jag tränar mycket gör att jag kan unna mig att äta och fundera mindre på det.

Patrik Fahlgren är Jessica Almenäs pojkvän. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Det måste vara skillnad nu när du är programledare och det yttre bara är en del av många, jämfört med då du var fotomodell och nästan allt hängde på utseendet?

– Ja, modellvärlden triggar lätt i gång en onaturlig relation till mat och till kroppen. Man måste vara i en viss storlek för att få jobb och har man inte den storleken naturligt får man hela tiden kämpa för att gå ner i vikt. Som modell blir du bedömd som en vara, det handlar egentligen inte så mycket om dig som person. När man är så ung som man ofta är under modellåren är det svårt att få höra att man är för tjock.

– Nu som programledare är det förvisso skönt om man kommer i provstorlekar (storlek 36, reds anm), men det finns viktigare saker att fokusera på.

Vad fick dig att tacka ja till att leda "Superstars"?

– Det kom in sent i given och femman köpte loss mig från fyran i förväg för att jag skulle kunna spela in programmet redan i november. Det passar mig som hand i handske för jag älskar sport och underhållning. Det är en perfekt mix av dessa kategorier och ett program som jag kan stå för till 100 procent.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.