Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jesper Rönndahls beslut att lämna – går emot SVT:s vilja

Foto: SVT

Komikern Jesper Rönndahl avslöjade på fredagen att han bestämt sig för att lämna satirprogrammet ”Svenska nyheter”, då han ”inte är intresserad av politik”.

Trots att SVT ville ha honom kvar så tog Rönndahl beslutet att överge programledarrollen – något som kanalen känt till sedan en tid tillbaka.

– Därför är det så klart trist att Jesper valt att inte fortsätta med programmet även om jag respekterar hans beslut, säger SVT:s programchef Thomas Hall i ett uttalande till TT.

I fredagens säsongsavslutning av satirprogrammet ”Svenska nyheter” i SVT släppte programledaren Jesper Rönndahl den oväntade nyheten – han lämnar det hyllade programmet, och fredagens avsnitt var det sista med honom i programledarrollen.

I SVT Nyheter motiverar komikern sitt beslut med att han brinner för politik, som han menar är ”folk som tycker grejer”.

– Jag är inte tillräckligt intresserad av politik för att leda det här programmet, så jag skulle vilja lämna över till någon som är det. Jag är mer intresserad av vetenskap och tyngre kunskap, säger Jesper Rönndahl till SVT Nyheter.

Hyllar sina kolleger

Samtidigt som Rönndahl väljer att lämna programmet så är det med blandade känslor, och han hyllar sina medarbetare på redaktionen.

– Det är en kluven känsla att lämna, för jag har en otrolig redaktion. Jag skulle kunna ta en öl med varenda en av dem. Eller en helkväll. Hur ofta säger man det om 20 personer, säger han till SVT.

SVT:s programchef Thomas Hall hyllar Rönndahls jobb med ”Svenska nyheter”.

– Vi är otroligt glada för det publika gensvar vi fått på ”Svenska nyheter”. Redaktionen och Jesper har på kort tid gjort vass, smart och rolig satir till en naturlig del av SVT:s utbud, säger han i ett uttalande till TT.

Kanalen ville ha kvar Jesper Rönndahl

SVT hade velat ha kvar Jesper Rönndahl som programledare för programmet, men trots det väljer han att lämna. 

Hall konstaterar att det varit Jesper Rönndahls beslut att lämna SVT-programmet, och att kanalen har vetat om att han ska lämna ”Svenska nyheter” långt innan Rönndahl gick ut med nyheten offentligt. 

– Därför är det så klart trist att Jesper valt att inte fortsätta med programmet även om jag respekterar hans beslut. Vi har vetat om detta sen en tid tillbaka och har tankar om hur vi ska fylla tomrummet och räknar med att kunna berätta mer inom en månad, säger Thomas Hall.

SVT:s programdirektör Jan Helin beklagar Jesper Rönndahls beslut, och hyllar vad han och redaktionen har gjort av programmet sedan starten.

Nu utreder han och SVT om ”Svenska nyheter” ska komma tillbaka överhuvudtaget.

”Vi jobbar nu hårt med att hitta en efterträdare till Jesper Rönndahl och utvärderar parallellt om vi i stället ska satsa på något annat. Det är ett svårt beslut” skriver Jan Helin i ett sms.


Expressen har sökt Jesper Rönndahl.

https://www.instagram.com/p/BvnCoTxA9CH/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.