Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rocklegendaren Jerry Williams död

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: LARS NYBERG / SCANPIX / / EXPRESSEN SCANPIX SWEDEN
Foto: ULF RYD / KVP

Rocklegendaren Jerry Williams är död efter en kort tids sjukdom, enligt ett pressmeddelande. 

Samtidigt är vännerna chockade över ikonens plötsliga död – Jill Johnson berättar i P4 Extra:

– Så himla tråkigt. Fy vad det gör ont när den här fantastiska människan lämnar oss. Det finns otroligt måna i branschen som kände Jerry och som kände honom bättre än vad jag gör.  Men jag hade ynnesten  att hänga med honom på verandan i Nashville. 

Artisten blev 75 år gammal. 

"Det är med tungt hjärta och stor sorg som vi måste meddela att Erik Fernström (Jerry Williams), efter en kort tids sjukdom, lämnade oss i går söndag. Våra tankar går till familjen och vi ber om respekt att låta dem sörja i fred", står i pressmeddelandet från bokningsbolaget Blixten & Co.

De senaste två åren gjorde Jerry Williams drygt 200 spelningar med sitt band, de senaste konserterna hölls i september förra året.

Dödsfallet kom som en chock för många av vännerna och inte ens Jerry Williams bandmedlemmar var medvetna om att han var sjuk.

– Jag kände till att han hade problem med ryggen men inte mer än så. Jag är helt uppriven, det är en hjälte som gått ur tiden, säger Matte Lagerwall.

Han spelade med Jerry Williams första gången 1978 och de senaste åren har han varit ordinarie gitarrist i Williams band. De två träffades senaste gången i december förra året och talades vid på telefon för bara några veckor sedan.

– Det är inte bara Sveriges rockkung som gått bort utan en ikon. Han sparade aldrig på någonting, han var en sådan som alltid fick bandet på tårna så alla gjorde sitt bästa, säger Matte Lagerwall.

Jerry Williams "gav sitt yttersta"

Nicci Notini Wallin spelade trummor i Jerry Williams band de senaste tio åren. Även han kände till att artisten hade problem med ryggen, men uppfattade inte det som allvarliga problem:

– Han har alltid varit en tuffing så jag trodde att han skulle fixa det. Senaste gången vi talade i telefon pratade vi om att gå på gym tillsammans, han skulle visa mig hur man gör, säger Nicci Notini Wallin.

Hans främsta minne av Jerry Williams är hans scennärvaro och ständiga vilja att alltid ge sitt yttersta:

– Han är den person som betytt mest för när det gäller scennärvaro, han hade en imponerande uthållighet och det var alltid viktigt för honom att göra ett bra jobb.

Sångerskan Dinah Yonas körade bakom Jerry Williams under hans två senaste turnéer. Hon fick dödsbudet på måndagen.

– Han var en oerhört varm och underbar människa mot alla han kom i kontakt med, säger hon.

Hennes starkaste minne är sitt första möte med rockikonen, då hon hade med sig sina två barn som satt bakom scenen under konserten.

– Då satt han och plockade ut de bästa godisbitarna ur skålen till min yngsta dotter, säger Dinah Yonas.

Jill Johnson hade Jerry Williams som gäst i "Jills veranda" på SVT. Hon säger i P4 Extra:

– Så himla tråkigt. Fy vad det gör ont när den här fantastiska människan lämnar oss. Det finns otroligt måna i branschen som kände Jerry och som kände honom bättre än vad jag gör. Men jag hade ynnesten  att hänga med honom på verandan i Nashville, säger Jill Johnson i P4 Extra. 

Nöjespromotorn Leif ”Blixten” Henriksson jobbade länge med Jerry Williams.

– Jag har känt Erik (Jerry) i 50 år och han är den finaste personen jag jobbat med. Han var alltid ödmjuk, varm och extremt omtänksam. Han brydde sig alltid om alla andra och satte dem alltid i första sätet, att han var osjälvisk är en underdrift, säger han i ett uttalande, och fortsätter:

– I nästan 50 år har han funnits runt mig, mer eller mindre dagligen, så sorgen och saknaden jag känner just nu går inte att beskriva i ord. Mina varmaste tankar går till Jerrys familj.

Även statsminister Stefan Löfven kommenterade artistens bortgång.

– Det är verkligen en sorglig nyhet. Det är en stor sorg inte bara för Musiksverige, utan för Sverige, för han blev en så otrolig stark symbol för både den musik han stod för och även för folkligheten. Snacka om folkkär, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Tommy Körberg minns sin vän

Artistkollegan Tommy Körberg är tagen av dödsbudet.

– Jag har ju känt honom i alla år, men jag har inte träffat honom på länge, säger han och förtydligar:

– Jag  har känt honom sedan 60-talet. Vi  gjorde turné ihop, "Tom och Jerry", där vi sprang tvärs över scenen som katt och råtta. 

Tommy Körberg fortsätter:

– Jag tycker bara det är jävligt tråkigt. Han var sex år äldre än jag. Jag blev helt förvånad, säger han om dödsbudet.

Jerry Williams var en av Sveriges mest etablerade artister. 

Redan 1963 var Jerry Williams tillsammans med gruppen The Violents förband åt Beatles under deras Sverigeturné. 

Jerry Williams fick flera Grammis

Han spelade i olika band och hade en hit med låten "Keep On" i Sverige 1969. Han återkom till den mer rock'n'roll-baserade musiken i början av 1970-talet och spelade med bandet Roadwork fram till början av 1980-talet. 

Under 1970-talet turnerade Williams även med gruppen The Telstars. Han har också medverkat i musikalen Cats.

Han gav ut mängder och album och singlar, och hade dessutom flera filmroller.

Jerry Williams fick mängder av priser och utmärkelser, däribland en Grammis i kategorin "Årets LP" 1989, en Grammis, "Årets hederspris" 2010 och Edvardpriset 2013.


LÄS MER: Jerry Williams i stor intervju 2013: "Little Richard stötte på allt"


Jerry Williams var också skådespelare och hade flera filmroller.

1963 debuterade han med en roll i "Åsa-Nisse och tjocka släkten". 1983 var han med i ungdomsfilmen "G – som i gemenskap". 1987 hade han en roll i "Nionde kompaniet" och 1996 dök han upp i "Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen".

Jerry Williams föddes 1942 som Erik Fernström. Han växte upp i en arbetarfamilj i Solna i Stockholm. Familjen hade en enrummare och modern, som var undersköterska, avled när Jerry Williams var tolv år gammal. 

Fadern tog ensam hand om Jerry Williams och hans bror.

Jerry Williams sommarpratade

Jerry Williams sommarpratade i Sveriges Radio 2009.  Då berättade han att det var i den kommunala musikskolan i Solna som han lärde sig grunderna till musiken och det som skulle bli hans stil: rock’n’roll. 

Hans uppväxt kom att prägla hans politiska hållning. Han sympatiserade med kommunismen. I en intervju med Expressen 2006 sade han:

– Jag har alltid varit kommunist och är det fortfarande. Kommunismen är det enda politiska system som fungerar. Mina hjältar är Fidel Castro och Venezuelas president Hugo Chávez. Deras länder har länge varit utsatta för politiska påtryckningar utifrån, men de har klarat sig ändå. 

Men trots sin kärlek till kommunismen erkände han att han hade amerikanska idoler, som rock'n'roll-ikonerna Elvis Presley och Little Richard.

– Man ska sno det som är bra, svarade han då kort.

I en intervju med Expressen 2013 berättade Jerry Williams varför han aldrig ville vara med i tv-programmet "Så mycket bättre":

– Jag tror inte att jag skulle tycka att det var kul. Vad fan ska man göra sånt för, om det bara känns så där, då är det bättre att skita i det. Många av de där programmen, många, inte alla, pallar jag inte ens att titta på, sade han då.


LÄS MER: Recension 2016: "Jerry Williams osar av spelglädje och rock"


Jerry Williams höll låg profil om sitt privatliv, men han var gift och hade två döttrar, och en son från ett tidigare förhållande.

1995 framkom att Jerry Williams lurats av sin ekonomiske rådgivare på närmare tre miljoner kronor, i en stor härva där även andra artister blev av med pengar.

Mannen greps och dömdes till fängelse.

– Det är ingen idé att stå och surra i blaskorna om hur man känner sig. Om jag säger att han är ett jävla svin, så får han ju inte ens reda på det, där han sitter, sade Jerry Williams då.

Jerry Williams död har kommenterats och beklagats på sociala medier. 

Jonas Sjöstedt, partiledare för (V), var bland de första.

"Jerry Williams har lämnat oss, en stor röst för rocken, och för arbetarklassen", skriver han.

https://twitter.com/jsjostedt/status/978226653561270272

Center-ledaren Annie Lööf beklagade också hans död.

https://twitter.com/annieloof/status/978226730807775232

TV4-profilen Jesper Börjesson var också han väldigt berörd av Jerry Williams död.

https://twitter.com/JesperBrjesson/status/978229250049310720

I intervjun med Expressen 2013 fick han också frågan om vad han kommer att göra när han lägger musiken på hyllan.

– Jag har inte flummat så mycket på vad som händer när man är klar med det här, sade han då.

Sin sista intervju gav han till tidningen Proletären, och den publicerades i slutet av januari. Där fick han frågan om när han kommer att lägga av, med tanke på att han fortsatt att uppträda även efter avskedsturnén 2013.

– Vettefan varför den fick heta så egentligen, sade Jerry Williams då om sin avskedsturné.

Han fortsatte:

– Man kommer ju aldrig lägga av att lira, men sen under vilka former man lirar, det bestämmer man ju inte själv.Texten uppdateras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.