Jens Lapidus om sitt svåra beslut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jens Lapidus, 42, har rönt stora succér med Snabba cash-trilogin.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP
Under våren har Lapidus skrivit manus till krimpodden ”Darknet” tillsammans med journalisten Martin Johnson, som ligger bakom podcasten ”Spår” .
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Jens Lapidus och Hedda Lapidus.
Foto: EMIL NORDIN

Jens Lapidus lämnade livet som advokat för att satsa på författarkarriären. 

Nu har han dykt ner i internets mörka vrå – Darknet – och skrivit en krimpodd för Sveriges radio. 

– Just nu ska jag prova det här med att skriva på heltid, säger han.  

Jens Lapidus, 42, har rönt stora succér med Snabba cash-trilogin och de senaste VIP-rummet med uppföljaren ”STHLM DELETE”. Han har dessutom släppt seriealbumet ”Gängkrig 145” – och varit delaktig i filmatiseringarna av böckerna. 

Samtidigt har han haft en parallell karriär – först som affärsjurist på Mannheimer Swartling och sedan som brottmålsadvokat på Försvarsadvokaterna. Men de dubbla karriärerna blev för mycket – vid årsskiftet lämnade Lapidus advokatyrket. 

– Det har varit en process som pågått i några års tid. Där jag känt att jag har haft svårt att få tiden att räcka till. Jag har gått ner successivt i arbetstid. Först ner till 75 procent, sedan 50 procents arbetstid och sedan förra året jobbade jag bara 25 procent. Då kände jag att jag nått en punkt, där jag inte kunde fortsätta den nedåtgående kurvan. För då kommer jag inte längre kunna leverera som advokat och vara på topp, säger han. 

Jens Lapidus är gift med Hedda Lapidus och har tre barn. Livet som småbarnsförälder, författare och advokat på heltid gick inte ihop. 

– Det hade kanske gått att fortsätta. Men det hade nog inte gått att fortsätta jobba så lite. Då hade jag varit tvungen att skruva upp och jobba heltid – och det hade varit tveksamt om det varit så bra för familjen. Det var ett svårt beslut, jag älskar jobbet som advokat men tiden räcker inte till, säger han. 


LÄS MER: Jens Lapidus slutar som försvarsadvokat 


Lapidus: ”Stark identitet”

Jens Lapidus tackade nej till flera mål under fjolåret och kunde beta av de sista fallen innan han slutade. 

– På ett sätt var det en smidig övergång. Men det är inte lätt för det. Det är en stark identitet – jag har varit jurist och advokat i femton år. Det är inte omöjligt att jag kommer tillbaka, man kan alltid återinträda. Men just nu ska jag prova det här med att skriva på heltid, säger han. 

Lapidus: ”Skriva på heltid”

Under våren har Lapidus skrivit manus till krimpodden ”Darknet” tillsammans med journalisten Martin Johnson, som ligger bakom podcasten ”Spår” . 

– En sak som lockade mig var att det här formatet som kändes nytt och fräscht. Podcast har funnits ett tag nu, men det här är en dramatiserad podcast. Det var ett roligt format att experimentera med. Det har säkert gjorts någonstans i världen, men jag har inte hört att det ska ha gjorts i Sverige, säger Jens Lapidus. 

”Darknet” sänds i Sveriges radio och handlar om journalisten Tove, spelad av Karin Franz Körlof, som gräver i ett mordfall. Tove har ett närmast maniskt driv och trålar darknet – internets krypterade bakgård – efter ledtrådar på mordgåtan. 

– Idén växte fram väldigt mycket mellan mig och Martin. Martin hade en ursprunglig idé om en människa som driver podd och löser gamla fall  – ganska mycket som han har gjort i verkligheten med ”Spår”. Men en person som är betydligt mer engagerad, på och galen och går över gränser som en vanlig journalist inte gör. Vi har jobbat om idén flera varv och fått till en rolig balans, säger Jens Lapidus. 

Lapidus: ”En fascinerande värld”

Författaren har i sin research dykt ner i darknet och tagit del av den ofta illegala handeln som pågår där. 

– Det är onekligen en fascinerande värld, därför att den ligger så nära. Jag har jobbat i den här världen som advokat i tio års tid och sett mycket kriminalitet på det viset. Men här kan man sitta hemma i vardagsrummet och med några  knapptryck komma nära vissa företeelser, säger han. 

Är det något som du studsat till på i researchen?

– Nej, däremot tycker jag att graden av professionalism är intressant. Även om sidorna ser ut som något slags daterad version av Ebay från 1998, så är det väldigt professionellt hanterat, säger han. 


LÄS MER: "Jag får inga propåer från andra kvinnor" 


Jens Lapidus och Martin Johnson har inspirerats av verkliga mordfall och hämtat detaljer ur utredningarna som rör Kalamarksmordet, Rinkebymordet och Raggarmordet i arbetet med krimpodden. 

– Det är mycket som vi hämtat från verkliga fall. Det kan vara fall som jag eller Martin har jobbat med, eller fall som vi båda känner till. Det är en hel del detaljer i podcasten ¬ och de flesta detaljerna är väldigt vederhäftiga. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.