Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt: Tycker det är helt stört

Jenny Strömstedt vill slå ett slag för feminismen och ska nu skriva en bok om ämnet.
Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/A PELLE T NILSSON
Strömstedt är trött på dagens skönhetsideal.
Foto: Foto: Tv4 / Foto: TV4

Jenny Strömstedt jobbar på ett nytt projekt.

I podcasten "Värvet" avslöjar TV4-profilen att hon skriver på en ny bok. Det är något som hon länge har funderat på att göra, men det var inte förrän i vintras som hon äntligen tog tag i projektet.

– Under en period i julas så var det många i vår omgivning som blev sjuka. Någon gick bort hastigt i en aggressiv – vad de tror i alla fall – cancer. Och så kände jag bara att ”nej, gud vad livet är oberäkneligt”, säger Jenny Strömstedt i podcasten.

Journalisten Jenny Strömstedt är kanske mest känd som programledare för TV4:s "Nyhetsmorgon". Men hon har även skrivit böcker och är bland annat krönikör för Expressen.

Nu har Jenny Strömstedt dock dragit ner på antalet krönikör - eftersom hon jobbar på ett nytt projekt.


LÄS OCKSÅ: Kaoset i "Nyhetsmorgon": "Ingenting har funkat"


I senaste avsnittet av podcasten "Värvet" berättar TV4-profilen nämligen att hon jobbar på en ny bok. Det är något som hon länge har funderat på att göra, men det var inte förrän i julas som hon äntligen tog tag i det.

– Det var faktiskt så här: nu under en period i julas så var det många i vår omgivning som blev sjuka. Någon gick bort hastigt i en aggressiv – vad de tror i alla fall – cancer. Och så kände jag bara att ”nej, gud vad livet är oberäkneligt”. Det där som man alltid pratar om, att man måste ta vara på stunderna och man vet aldrig när det tar slut. Men man vet ju fan aldrig när det tar slut. Jag kan inte sitta här och tjata om att jag ska försöka mig på det här projektet eller vad jag ska göra, då får jag bara göra det, säger Jenny Strömstedt i podcasten.

Jenny Strömstedt: "Kan tycka att det är helt stört"

Även om det inte är helt spikat hur boken kommer att bli är tanken att den ska handla om feminism och jämställdhet i vardagslivet.

– Hur ideologisk kan man vara i sitt vardagsliv? Hur mycket kan man säga att ”det här är mina principer, det ska vara lika”? Sen när man väl står där inför faktum, liksom det går ju fortare kanske om jag tar upp barnet när det skriker på natten därför att jag vaknar först och jag kan ändå inte somna om. Sen blir man ändå jättearg på morgonen eftersom vad fan, varför gör jag allting och han gör inte det? Det är den väldigt praktiska erfarenheten fast man kanske tänkte när man fick barn att man skulle dela upp det lika och så vidare. Och där växer det någon jätte-frustration liksom, förklarar Jenny Strömstedt.


LÄS OCKSÅ: TV4-profilen skadades i "Nyhetsmorgon"


Hon planerar också att ta upp hur man i sitt eget liv förhåller sig till den rådande skönhetsnormen.

– Jag kan tycka att det är helt stört med våra utseende- och skönhetsideal å ena sidan, vad det är för kropp och utseende som premieras. Och det där har jag ju jättemycket att jag har anpassat mig till när jag sitter i tv-rutan och att det lönar sig att gå in i den där glamorösa rollen och sminka sig jättemycket och ha kvar det blonda håret. Å andra sidan tycker jag att det är helt stört, för att då är man med och bibehåller ett snävare skönhetsideal. Samtidigt tycker jag att det är kul. Fast jag ser ju vad det kan få för konsekvenser, säger Jenny Strömstedt.

– Ju mer man anammar den rådande skönhetsnormen desto mer är man ju med och underhåller den. Speciellt när man har en offentlig roll. Å andra sidan har väl jag aldrig varit någon som har spelat riktigt på den arenan från början så då kanske man kan bidra med något annat. Jag vet inte. Men det jag vill uttrycka är den här dubbelheten, att man ser strukturerna och vad det är för problem med dem, men å andra sidan kanske man tycker att det är kul att leka med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.