Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Alversjös väg tillbaka efter sin skilsmässa

Nyhetsmorgons Jenny Alversjö berättar för Karin Sörbring om hur hon trots bakgrunden som mobbad bestämde sig för att ta plats och göra sin och andras röster hörda. Foto: OLLE SPORRONG
Jenny Alversjö. Foto: OLLE SPORRONG
Jenny Alversjö berättar för Expressens Karin Sörbring om tryggheten i att arbeta med nära vänner som Tilde de Paula och Jesper Börjesson som Jenny känt ända sedan studietiden. Foto: OLLE SPORRONG
"Det var en livsomvälvande känsla att få lära mig äta saker som jag faktiskt tål", säger Jenny Alversjö om att hon numera inte tål gluten och laktos. Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXPRESSEN
I fjol intervjuade Jenny Alversjö Zlatan Ibrahimovic i "Nyhetsmorgon". Hon har även intervjuat prins Daniel. Foto: TV4

Från mobbningen under barndomen till obehagliga samtal från Hells Angels och mejl med dödshot.

"Nyhetsmorgons" Jenny Alversjö vägrar dock att låta sig kuvas.

– När det blåste som hårdast ville familjen att jag skulle byta jobb, men jag tänker inte ge hatarna rätt, säger 44-åringen i en stor intervju om självkänslan, denguefebern, kontrollbehovet och livet efter skilsmässan.

Jenny Alversjö skulle egentligen ha ätit ett ägg och tagit en tupplur efter dagens sändning och utvärderingsmöte. I stället guidar hon in till "Nyhetsmorgons" studio, där nye programledaren Sebastian von Sivers Hage, 31, "torrkör" med TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad, 50.

Fick du öva på det där sättet innan du debuterade i "Nyhetsmorgon"?

– Nej, jag fick hoppa in som ensam programledare och köra en lördagssändning av "Nyhetsmorgon". Jag anade nog inte riktigt vad jag tackade ja till, men det gick bra, säger Jenny med ett skratt och tillägger att programmet har utvecklats enormt sedan dess.

I dag avhandlade ni bland annat hungersnöden i Kongo-Kinshasa, krisen i Svenska Akademien, vårbudgeten, fotbollssvep från helgen samt expertsnack om bebisars motoriska utveckling. Hur förbereder du dig på dessa tvära kast?

– "Nyhetsmorgon" har en fantastisk redaktion som förintervjuar alla gäster och jag läser på om allt i programmet. Målet är att varje gäst ska känna att just han eller hon är morgonens höjdpunkt, oavsett om det är en person från Trosa som ska skrapa en Trisslott eller om det är statsministern.

Expressens Karin Sörbring hälsar på Jenny Alversjö i "Nyhetsmorgon"-studion och får veta mer om Jennys uppväxt, karriär och hälsa. Foto: OLLE SPORRONG

Alversjö klarar sig på minimalt med sömn

 

Hur dags lägger du dig för att orka gå upp 02.45?

– Ibland lägger jag mig inte alls. Men jag har en inre trygghet att jag klarar mig utan sömn eller åtminstone på mycket lite sömn och det gör att jag inte blir lika stressad om jag inte kan somna. Blir det mindre än tre timmars sömn får jag dricka mycket kaffe och försöka sova en stund på förmiddagen.

Du har känt Ulrika Bergquist, Jesper Börjesson och Tilde de Paula ända sedan ni gick på Södra Vätterbygdens journalistlinje. Och du har i sändning sagt att du på den tiden var lite förälskad i Jesper?

– Jesper är ju lång och stilig, ser alla, är klok, intelligent och har alla de egenskaper som jag värdesätter. Jag tyckte han var toppen, men han var upptagen.

– Det är en enorm trygghet att Tilde, Ulrika, Jesper och jag har känt varandra i mer än 20 år och att jag får ha så fina kollegor.

Jenny Alversjö fick tidigt i karriären lära sig att vara hårdhudad för att stå emot hot och våga fortsätta granska och rapportera. Foto: OLLE SPORRONG

Men din journalistbana fick en dramatisk start då du under din långpraktik på TV4 Skåne blev uppringd av dåvarande Hells Angels-presidenten Thomas Möller?

– Ja, Thomas Möller ringde efter ett reportage om mc-kriget i Skåne och förklarade att han visste vem jag var och "ville säga hej". Samma kväll - då jag var ensam i studentlägenhetslängan - var det inbrottsförsök. Jag ringde polisen som kom och skrämde bort den eller de som försökte forcera den gemensamma ytterdörren. Jag vet inte om de två händelserna hade ett samband, men där och då insåg jag att journalistiken krävde hård hud. 

 

Rapporterar i farliga situationer

 

Du spelade även in "Spårlöst" i Colombia, där journalister riskerar att kidnappas?

– Det var fantastiskt att få vara med då adopterade i Sverige söker sitt ursprung. De gör ju sin kanske viktigaste resa i livet. Då känns det självklart att försöka ta hem materialet, även om det innebar situationer som ibland kunde bli farliga. 

Fakta/Har lett "Kalla Fakta" och pluggat nationalekonomi

NAMN: Jenny Maria Alversjö.

ÅLDER: 44.

YRKE: Journalist, programledare.

BOR: Lägenhet i Stockholm.

FAMILJ: Barnen Olivia, 18, och Leo, 14. Singel.

INKOMST: 958 400 kronor (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I en förort till Stockholm med en tre år yngre syster.

MAMMA ÄR: Birgitta Alversjö, 69, egenföretagare. 

PAPPA ÄR: Claes Alversjö, 71. Har jobbat på sim- och idrottsförvaltningen.

UTBILDNING: Adolf Fredriks musikskola (1984-93). Nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg (1993-94). Journalistlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola (1994-96). 

KARRIÄR: Långpraktik vid TV4 Skåne-redaktionen, där hon fick fast anställning. Reporter, nyhetsankare, redaktör och programledare på TV4. Redaktör på SBS radio. Har bland annat programlett "Kalla Fakta" och "På bar gärning".

KURIOSA: Har tränat elitgymnastik och tävlat på landslagsnivå i vattenpolo. Var som 17-åring seglarinstruktör i USA, där hon kallades för "The crazy Swede" ("den galna svenskan"). Mästare på att fickparkera. 

AKTUELL: Programledare i "Nyhetsmorgon" i TV4.

När du 2014 fick erbjudande om att leda "Kalla Fakta" stod du i havsseglingsdräkt på Lanzarote, redo att bli pressansvarig under ett års segling jorden runt med Volvo Ocean Race?

– Ja, det var ett vägval. Att vara världens första kvinnliga ombordreporter hade varit en häftig utmaning. Ombord på Volvo Ocean Race råder extrema förhållanden som ibland är livsfarliga. Toaletten är till exempel bara ett litet hål. Det där telefonsamtalet om att leda TV4:s flaggskepp "Kalla Fakta" kom lägligt.

– Jag ledde "Kalla Fakta" parallellt med att jag arbetade på "Nyhetsmorgon" och ibland var det svårt att få ihop det. Efter tre säsonger blev det för mycket. Att leda "Kalla Fakta" är ett heltidsuppdrag och ska också vara så.  

2014 blev Jenny Alversjö programledare för "Kalla Fakta". Samtidigt fortsatte hon jobba för "Nyhetsmorgon", vilket ibland innebar dygnet-runt-arbete. Foto: FOTO: MAGNUS RAGNVID/TV4 / WWW.RAGNVID.COM

 

Hur många timmar i veckan jobbade du?

– Vissa veckor var det ju i princip all vaken tid.

2013 medverkade du i SVT:s "Uppdrag granskning", där du tillsammans med andra kända kvinnliga journalister berättade att du fått ta emot mejl med hot om att du skulle dödas och styckas?

– Jag tvekade in i det sista och bestämde mig först en timme före inspelningen för att vara med. På den tiden var rekommendationen att man inte skulle prata högt om hot, men jag ville hjälpa till att lyfta frågan och visa vilket hat och vilka regelrätta hot som bubblar upp. Att vi var många som berättade gjorde att vi kunde visa hur hatet såg ut. Det var viktigt och avgörande. 

"Jag ville hjälpa till att lyfta frågan och visa vilket hat och vilka regelrätta hot som bubblar upp"

– En del personer hatar så intensivt och brett och när jag berättade om mina erfarenheter visade det sig att samme person hade hotat så många fler. Så gott som dagligen får jag tack från personer som berättar hur mycket det betyder att jag vågar vägra vara tyst.

Du har även uppmärksammat utseendehat som riktas mot kvinnor i offentligheten?

– Det är aldrig kul att höra att jag är så ful att jag borde begå självmord eller jobba med något annat. Och jag kan inte göra något åt hur jag ser ut, det är inte relevant för mitt jobb. 

 

LÄS MER: Jennys ord i sändning tvingar Jesper att avbryta 

 

Jenny Alversjö hade en stalkare efter sig

I samma veva som du hade en stalkare efter dig - 2012 -utsattes ett av dina barn för ett kidnappningsförsök?

– När det blåste som hårdast ville familjen att jag skulle byta jobb, men hela min identitet och den jag är sitter ju i det jag gör och om jag tystnar har den andra sidan vunnit. Det vägrar jag gå med på. Det är så många som blir utsatta varje dag. Jag vill försöka vara stark, kämpa på och vara den där rösten för dem som inte har den.

– Kidnappningsförsöket hade dock ingenting med min offentlighet att göra. Mitt barn var ute och cyklade och möttes i ett skogsbryn av en kvinna som försökte dra mitt barn i armen och ta med barnet till "godislandet". Sedan kom en man i en skåpbil och jagade mitt barn. Dagen efter var en grannpojke med om samma sak. Jag blev väldigt upprörd på polisen som inte ville gå ut med en varning. Polischefen menade att inget brott begåtts ännu...

"Sedan kom en man i en skåpbil och jagade mitt barn"
Jenny Alversjös ena barn utsattes 2012 för ett kidnappningsförsök. Foto: OLLE SPORRONG

Hur påverkade det här dig och familjen?

– Det var förstås fruktansvärt för mig och min dåvarande man. Vårt barn kan än i dag återge i detalj vad som hände då, för sex år sedan. Men jag tror att vi har hanterat det bra, för barnet verkar inte se på det som ett trauma. 

Jenny Alversjö och exmaken Patrik Larsson har sedan separationen barnen hos sig varannan vecka. Foto: OLLE SPORRONG

"Det finns en sorg över att inte ha kvar kärnfamiljen"

I november i fjol blev det känt att du och din man skulle skiljas. Hur mår du nu?

– Jag tror att alla försöker göra det bästa av livet. Man försöker vara sann mot sig själv. Men livet är bra i dag, även om det finns en sorg över att inte ha kvar kärnfamiljen. 

– Jag är fortfarande delägare i vår gemensamma bostad, men jag hyr en annan lägenhet där barnen bor hos mig varannan vecka.

Som offentlig person är det kanske inte alldeles lätt att "tindra" och dejta?

– Det är en högst motiverad fråga. Jag har inte börjat försöka än. Jag jobbar hela tiden i stället och har väldigt många fina vänner. Men jag kan tänka mig att det är svårt. Jag får se.

 

LÄS MER: Jenny Alversjö skiljer sig efter elva år 

 

Du har berättat att du som barn blev retad. Hur påverkade det dig?

– Att bli mobbad som liten var vidrigt. Jag känner så starkt med alla barn och unga som utsätts för det. I dag finns det ännu fler kanaler och sätt att mobbas och skoldagen tar liksom aldrig slut... Därför pratar jag så mycket jag kan om hur viktigt det är att vara justa mot varandra. 

Jenny Strömstedt och Jenny Alversjö är båda programledare för "Nyhetsmorgon". Här minglar de tillsammans på Kristallen-galan (2014). Foto: SVEN LINDWALL

 

– Jag var ganska hårt mobbad i tvåan och trean och hade en stark inre kompass, men fick en massa skit för att jag var den jag var och förstod inte varför. Så fungerar den formen av ondska, det finns ingen logik i det. Det sätter griller i huvudet på en. 

– Jag kommer också ihåg skammen. Jag vågade inte berätta för mamma och pappa att jag var utsatt. Jag kom från en bra och trygg familj, jobbade på i skolan och försökte vara en bra kompis. Men självkänslan maldes nästan ner.

Trots dessa erfarenheter vågade du ta plats i elevrådet?

– När jag bytte till Adolf Fredriks musikskola, där alla kom från olika håll och var lika nya, blev det bättre. Mobbningen jag hade upplevt tidigare fick mig snarare att knyta handen i fickan och tänka att inget skulle få stoppa mig.

Svarade inte när mobbaren hörde av sig

Kikki Danielsson berättade i sitt sommarprat att gamla mobbare kom på hennes konserter och ville ha autografer. Har du haft någon kontakt med dina gamla plågoandar?

– En av de där tjejerna hörde av sig på Facebook, men jag svarade inte. Inför vissa är man alltid liten, precis som i filmen "Återträffen". Den där tjejen förstod nog inte vad hon gjorde när vi var små. Att några av de som mobbade finns i sorlet är nog en bidragande orsak till att jag inte är så superaktiv på sociala medier. 

2010, då familjen var på Bali, smittades du av denguefeber. Du hade 40 graders feber och fick ligga på intensivvårdsavdelning i tio dagar?

Alversjö har inflammation i tarmarna

– Det var ett dramatiskt händelseförlopp och läkarna visste inte vad det var jag drabbats av. En teori var svininfluensa, en annan blodcancer. På min födelsedag det året skulle jag göra benmärgsprov och min mamma och syster var med på sjukhuset. Jag såg i deras ögon hur de försökte hålla ihop och inte visa mig hur rädda de var. 

– Det tog nästan en månad innan jag återhämtade mig och efter ytterligare en månad tappade jag nästan allt hår och fick ha löshår i tv. Det där var en försvagad version av mig, men för mig var det viktigt att kämpa på. 

"Efter ytterligare en månad tappade jag nästan allt hår"
Jenny Alversjö hade i många år svår smärta i magen. Sedan hon började äta gluten- och laktosfritt är det mycket bättre. Foto: OLLE SPORRONG

 

Tidigare delade du med dig av matrecept som innehöll gluten och laktos, men nu har jag sett på Instagram att du undviker det?

– För ungefär tre år sedan hade jag en uppmärksam husläkare som gjorde ett detektivarbete. Jag sökte vård av helt andra orsaker, men hade så länge haft så ont i magen att jag trodde att alla hade kramper efter en måltid. Husläkaren sade att jag inte skulle behöva må så. Det var en livsomvälvande känsla att få lära mig äta saker som jag faktiskt tål. Jag hoppas dock att inflammationen i mina tarmar ska läkas så att jag kan äta normal kost någon gång i framtiden.

Du kan ta bara en bit godis och verkar vara väldigt måttfull. Jag anar att det hänger ihop med det där kontrollbehovet som du har talat om?

– I mitt yrke är det bra att ha kontroll, för jag tycker om att vara påläst och få varje gäst att känna sig viktig. Men ju äldre jag blir, desto mer har jag insett att vissa saker är bara att släppa. Om jag riskerar att bli sen för att ett flyg blir inställt inser jag numera att jag inte kan låta det påverka mig och hela mötet. Men finns det något jag kan påverka så går jag rätt så långt för att nå det...

 

PS Så var mötet

Vi träffar Jenny Alversjö i TV4-huset klockan 10.30. Då har hon redan varit i gång i nästan åtta timmar och livesänt i drygt fyra timmar, men Jenny verkar varken vara trött eller speedad, bara genuint fokuserad och vänlig. Hon poserar tålmodigt när fotograf Olle Sporrong ska ta bilder, tar sig tid att utveckla svaren på mina många frågor och stretchar intervjutiden så att TV4:s vd Casten Almqvist får vänta några minuter på att ha möte med Jenny om "Nyhetsmorgons" utveckling. "Det här var som att vara med i "Här är ditt liv". Jag tycker om att vi har pratat mycket om barn och hälsa och mobbning", säger Jenny innan hon rusar vidare till vd-mötet.

 

Att Jenny Alversjö har hållit i gång sedan 02.45 på morgonen märks inte alls när Expressens Karin Sörbring intervjuar programledaren i TV4-huset. Foto: OLLE SPORRONG