Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jeans med smaleffekt - här är 10 snygga par

Totaleffekt. Skinzee från Diesel. Superstretch med full-recovery som inte töjer sig lika mycket som vanlig stretch. Finns i flera modeller och färger. 1 199 kr, Jc.se.
Perfekt midja. Karin rak modell från Ellos plus collection håller in magen och lyfter rumpan. Femficksmodell med infälld smockresår bak ger perfekt passform i midjan. Vävd denim. Finns i fler färger och modeller. 499 kr, Ellos.se.
Karin från Ellos från andra sidan.
Håller formen. Slimming Sydnee från Cubus. Jeans med speciellt utvecklad super­ soft-stretch som är smickrande för silhuetten. Formar sig efter figuren och håller formen länge. Finns i fler färger. 499 kr, Cubus.com.
Lyfter rumpan. Stina bootcut. Stretchiga jeans med push in- och push up-effekt som formar, håller in magen och lyfter rumpan. Hög midja, smal passform och bootcut. Finns i fler färger och modeller. 399 kr, Ellos.se.
Jeansmodellen Stina från andra sidan.
Färgklick. Hyperflex från Replay 100 procent elastiska jeans i multistretch. Du kan därför röra sig obehindrat i jeansen som sedan återgår till naturlig passform. Finns i flera färger. 1 595 kr, Zalando.se.
Lyfter. Magic från Kappahl. Stretchiga ­leggings i rak femficksmodell som lyfter, 499 kr, Kappahl.com.
Platt mage. Molly high waist från Gina Tricot. Superstretchiga jeggings med smal passform, extra hög midja som håller in magen och fickor bak. 299 kr, Ginatricot.com.
Benfixare. Å flare jeans från Åhléns. Bootcut-modell i stretch. De utsvängda benen klär dig med former och gör att att benen ser längre ut. 399 kr, ahlens.se.
Hög midja. Dolly highwaist från Flash. 5-ficksjeans med hög midja. Håller in midjan och håller upp stussen. Finns i flera färger. 499 kr, Flashwoman.se. Foto: Photographer: Gustaf Waesterberg
Formar allt. Shaping Skinny Regular med technical stretch som håller in och formar midja, lår och rumpa. Håller formen och finns i flera färger. 499 kr, Hm.com
1 / 12

Jeans sitter olika på olika kroppar.

Vilka sitter bra op din?

Dags att köpa nya vårjeans?

Skippa ångesten över byxor som inte passar din kropp eller är obekväma.

Vi guidar dig till jeansen som sitter bra på alla.

FAKTA

Tänk på det här när du ska köpa

Jeans töjer sig nästan alltid. Vill du att de ska sitta tight ska du köpa en storlek som känns för liten. Då kommer de sitta perfekt efter en första jobbig vecka då du går in dem.

Ta hjälp i butiken. Personalen har bra koll på vilka jeans som kan passa olika kroppar. De kan också föreslå jeans som du aldrig hade tänkt på att testa.

Ha gott om tid. Jeans är inget som ska stress­köpas. Gå gärna i affärerna på tider när där är så lite folk som möjligt, då kan du få bra hjälp och blir inte stressad i provrummet.

Testa hemma. Ha på dig jeansen en stund hemma och känn efter hur de känns. Testa att sitta ner och böja dig framåt. Är de inte bekväma så kommer du troligen inte att använda dem. Då är det bättre att lämna tillbaka dem.

Välj efter passform. Storlekarna kan variera mellan olika märken. Välj jeans som passar, inte utifrån att de ska vara en viss storlek.

Kan krympa. De flesta jeansbutiker kan sy upp byxorna. Men tänk på att de kan krympa lite på längden när du tvättar dem.

Det är inte konstigt att jeans har varit ett plågsamt plagg för kvinnor. Från början tillverkades de för att passa den manliga, rakare kroppen och inte de kvinnliga kurvorna. Med stretch och tunnare tyger har jeansen dock blivit något som kan passa alla former.

Men det kan ändå vara svårt att hitta rätt och det är lätt att drabbas av ångest när man ska pressa sig i tajta byxor i ett provrum med speglar åt alla håll.

- Det handlar nog inte om plagget som sådant utan om föreställningen om den egna kroppen. Man kan önska att se ut på ett visst sätt, men i provrummets obarmhärtiga ljus blir det klart att man inte ser ut så, säger Maria Farm, psykolog och KBT-terapeut.

En sviktande självkänsla kan bli tydlig i provrummet, för man har bara sig själv att titta på. Då är det också lätt att lägga skulden på sig själv.

- Försök ändra fokus från hur fel du är och att byxan är rätt. Utgå i stället från att din kropp är rätt och att byxan som inte passar är fel. Be om hjälp för att hitta byxor som passar dig i stället.

Tycker du att provrummet känns alltför jobbigt kan det vara lättare att köpa några jeans och prova dem hemma i stället.

 

√ Läs också: Sno Malin Åkermans jeansstil

 

Men försök också komma ifrån tankarna om att du måste leva upp till ett perfekt ideal. Fråga dig själv om det perfekta är det drag du mest uppskattar hos andra. Antagligen är det inte det som du finner mest attraktivt, så varför ska du ha de kraven på dig själv?

- Låt de negativa tankarna komma men ha minst fem positiva tankar om dig själv som du kan påminna dig om. Det kan vara tankar­ om din person eller egenskaper, saker du säkert vet att du är, eller komplimanger du fått.
Ett annat knep för att mildra kroppsångest kan vara ett besök på badhuset.

- Det är nyttigt att se hur kvinnor ser ut på riktigt och att alla ser olika ut. De kvinnor som ses på bilder i media och reklam är en minoritet och dessutom retuscherade, säger Maria Farm.

Av Elin Gunnarsson