Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jazzmusikern Svend Asmussen är död

Svend Asmussen
Foto: Staffan Johansson / KVP
Svend Asmussen
Foto: Robban Andersson / EXP

Jazzmusikern Svend Asmussen är död, rapporterar Politiken.

Han blev 100 år.

Asmussen samarbetade under sin karriär med Alice Babs och jazzgiganter som Django Reinhardt, Benny Goodman och Joséphine Baker.

Den danske jazzviolinisten Svend Asmussen är död. Asmussen blev 100 år. Musikern skulle fylla 101 om tre veckor. Han hann under sin livstid samarbeta med en rad jazzlegender så som Joséphine Baker, Duke Ellington, Fats Waller, Django Reinhardt och Benny Goodman.

Han ingick under åren 1958 till 1964 i trion Swe-Danes tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neumann. Gruppen turnerade ihop i bland annat Sverige, Tyskland, England och USA.

– Han är känd i hela världen för sitt violinspelande. Han var en fantastisk musiker, men han förstod samtidigt vikten av att underhålla, säger Christian Brorsen, musikchef på jazzklubben Montmartre till Ekstrabladet.


LÄS MER: Alice Babs dotter sågar dokumentären


”Känd i hela världen”


LÄS MER: Alice Babs ville bli begravd som sin make


Svend Asmussen intervjuades av Politiken inför sin 100-årsdag i fjol. Då bemötte han en del av den kritik som han fått genom åren för sitt musicerande.

– Jag har ofta blivit beskylld för att vara en kameleont, och det kan det kanske ligga något i. Jag har ju alltid blandat mig i många saker, sa han till tidningen.

Sydsvenskan intervjuade Svend Asmussen tillsammans med frun Ellen Asmussen 2015 – i samband med att han släppte ett nytt album – ”Embraceable” baserat på en inspelning från 1985.

– Jag har aldrig låtit bättre på skiva, berättade Svend Asmussen entusiastiskt för Sydsvenskan.

Svend Asmussen var verksam som musiker långt efter att han fyllt 80 år. Han var gift två gånger och lämnar efter sig sin fru och deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.