Svend Asmussen Foto: Staffan Johansson / KVPSvend Asmussen Foto: Staffan Johansson / KVP
Svend Asmussen Foto: Staffan Johansson / KVP
Svend Asmussen Foto: Robban Andersson / EXPSvend Asmussen Foto: Robban Andersson / EXP
Svend Asmussen Foto: Robban Andersson / EXP

Jazzmusikern Svend Asmussen är död

Publicerad

Jazzmusikern Svend Asmussen är död, rapporterar Politiken.

Han blev 100 år.

Asmussen samarbetade under sin karriär med Alice Babs och jazzgiganter som Django Reinhardt, Benny Goodman och Joséphine Baker.

Den danske jazzviolinisten Svend Asmussen är död. Asmussen blev 100 år. Musikern skulle fylla 101 om tre veckor. Han hann under sin livstid samarbeta med en rad jazzlegender så som Joséphine Baker, Duke Ellington, Fats Waller, Django Reinhardt och Benny Goodman.

Han ingick under åren 1958 till 1964 i trion Swe-Danes tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neumann. Gruppen turnerade ihop i bland annat Sverige, Tyskland, England och USA.

– Han är känd i hela världen för sitt violinspelande. Han var en fantastisk musiker, men han förstod samtidigt vikten av att underhålla, säger Christian Brorsen, musikchef på jazzklubben Montmartre till Ekstrabladet.

 

LÄS MER: Alice Babs dotter sågar dokumentären

 

”Känd i hela världen”

LÄS MER: Alice Babs ville bli begravd som sin make

 

Svend Asmussen intervjuades av Politiken inför sin 100-årsdag i fjol. Då bemötte han en del av den kritik som han fått genom åren för sitt musicerande.

– Jag har ofta blivit beskylld för att vara en kameleont, och det kan det kanske ligga något i. Jag har ju alltid blandat mig i många saker, sa han till tidningen.

Sydsvenskan intervjuade Svend Asmussen tillsammans med frun Ellen Asmussen 2015 – i samband med att han släppte ett nytt album – ”Embraceable” baserat på en inspelning från 1985.

– Jag har aldrig låtit bättre på skiva, berättade Svend Asmussen entusiastiskt för Sydsvenskan.

Svend Asmussen var verksam som musiker långt efter att han fyllt 80 år. Han var gift två gånger och lämnar efter sig sin fru och deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag