Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jay-Z:s extrema pengarekord – första rappare över en miljard dollar

Äkta makarna Jay-Z och Beyoncé Knowles.Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Jay-Z når en ekonomisk milstolpe.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jay-Z är den första rapparen som når en förmögenhet på en miljard dollar.

Artistens rikedom består bland annat av företag, fastigheter och musikrättigheter, rapporterar Forbes.

Han äger bland annat champagnemärket Armand de Brignac.

Jay-Z, eller Shawn Carter som det står i passet, är en av världens mest framgångsrika artister de senaste decennierna.

Det syns i hans plånbok.

Den amerikanska affärstidningen Forbes har räknat ut att 49-åringen nu har en förmögenhet på en miljard dollar, motsvarande drygt 9,4 miljarder svenska kronor.

Jay-Z är därmed den första rapparen att spränga dollarmiljardärgränsen.

Champagne och konjak

Enligt Forbes består huvuddelen av förmögenheten av champagnemärket Armand de Brignac, som Jay-Z köpte 2014. Företaget är värderat till närmare tre miljarder kronor.

Jay-Z äger också en andel av konjaksmärket D’Ussé, värderad till 940 miljoner kronor, fastigheter till ett värde av 470 miljoner kronor, musiktjänsten Tidal som också värderas till 940 miljoner kronor samt en andel av taxiföretaget Uber som beräknas vara värd 660 miljoner kronor.

Till det kommer förstås låtarna. Rapparens musikrättigheter värderas av Forbes till drygt 700 miljoner kronor.

Bekräftade otrohet

Dessutom är Jay-Z:s hustru, 37-åriga superstjärnan Beyoncé Knowles, inte direkt fattig. Enligt The Guardian beräknas hon ha en förmögenhet på motsvarande 3,3 miljarder kronor.

Paret gav i fjol ut albumet ”Everything is love” tillsammans under namnet The Carters. De var då också ut på den gemensamma världsturnén ”On the run II” som bland annat besökte Sverige – en turné som beräknas ha dragit in upp emot 1,7 miljarder kronor världen över. 

Jay-Z och Beyoncé, som sammanlagt har sålt över 300 miljoner skivor, gifte sig 2008. De har tre barn tillsammans Blue Ivy, född 2012, samt tvillingarna Rumi och Sir, födda 2017. Paret har dock haft flera offentliga kriser, efter att Jay-Z varit otrogen, något som de båda kommenterat via sin musik och som han senare bekräftade i en intervju med New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.