Ingmar Bergman. Nu visar tidningen Ny Teknik genom tester att dna-provet som sades bevisa att Ingmar Bergman hade en annan biologisk mor var felaktigt. Foto: Jacob Forsell
Ingmar Bergman. Nu visar tidningen Ny Teknik genom tester att dna-provet som sades bevisa att Ingmar Bergman hade en annan biologisk mor var felaktigt.  Foto: Jacob Forsell

Jättemisstag bakom Bergmans DNA-test

Publicerad
Uppdaterad
I våras presenterade Dagens Nyheter världsnyheten att Karin Bergman inte var Ingmar Bergmans biologiska mamma.
Men DNA-provet som sa att demonregissören var en "bortbyting" har visat sig vara felaktigt.
Enligt tidningen Ny Teknik tillhör det DNA - som skulle vara Bergmans - en labbtekniker.
Dagens Nyheters avslöjande i maj om att Ingmar Bergmans mamma inte var hans biologiska mor blev en världsnyhet och refererades i många medier.
Men enligt en undersökning som Ny Teknik har gjort visar att allt var ett misstag.
Den DNA-profil som togs från ett av Bergmans frimärke härstammar nämligen från en tekniker på rättsmedicinalverket.
Och ingen vet hur det kan ha gått till.

Känsliga prover

– Vi vet faktiskt inte. Men de här proverna är väldigt, väldigt känsliga, säger Gunilla Holmlund, docent i rättsgenetik vid rättsmedicinalverket till Ny Teknik.
Uppgifterna om att Bergman skulle vara en "bortbyting" kom från Karin Bergmans barnbarn Veronica Ralston som presenterade resultatet i boken "Kärleksbarnet och bort­bytingen".

Karin lik Ingmar

Trots det nya avslöjandet från Ny teknik står Veronica Ralston fast vid sin historia.
– Det här visar enbart på bristande rutiner hos rättsmedicinalverket. Jag vidhåller att min berättelse, såsom den rekonstruerats i ”Kärleksbarnet och bortbytingen”, ligger närmare sanningen än den vedertagna. Jag hoppas att de dunkla omständigheterna som omger Ingmar Ernst Bergmans födelse den 14 juli 1918 kan klaras upp under min och mina släktingars livstid. Jag avvaktar intensivt, säger hon till tidningen.
Nyheten om att Bergmans släktträd höll på att ritas om fick stort genomslag. Men regissörens son Daniel Bergman tvivlade redan då på uppgifterna.
- Det som talar emot är att Karin var väldigt lik Ingmar, de var oerhört lika, sa Daniel Bergman till Expressen.se i maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag