Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättemissen i SVT:s direktsändning

Det var under SVT:s Aktuellt som fel polislogga visades i bakgrunden. Foto: Skärmdump
Bakom programledaren fanns en grafik, föreställande polisens symbol, med tre kronor. Men bilden hade förändrats, och en gul hand pekade "fuck you", eller dra åt helvete.Foto: Skärmdump

Rikspolischef Dan Eliasson intervjuades i Aktuellt. Men grafiken bakom programledaren i bild visade ett "fuck you"-tecken.

På SvT Aktuellt är ansvarig chef i dag ångerfull.

– Det var ett misstag, säger Ulf Johansson, chef för SvT Nyheter.

Det var i Aktuellt-sändningen 21:00 i onsdags som rikspolischef Dan Eliasson intervjuades. Ämnet var det stora antalet ouppklarade brott i landet.

Dan Eliasson befann sig i en tv-studio i Örebro och intervjuades av programledaren Pelle Nilsson. Men bakom programledaren fanns en grafik, snarlik polisens symbol, med tre kronor.

I själva verket var det åklagarmyndighetens symbol. Men bilden hade förändrats. De händer med två fingrar som pekar uppåt, hade manipulerats. Ett finger på varje hand var borta och händerna kom nu att visa "fuck you"-tecken, eller dra åt helvete.

Först i dag uppmärksammades Aktuellt-redaktionen på det inträffade efter att det fått spridning i sociala medier.

"Olyckligt misstag"

Ulf Johansson är programchef på SVT Nyheter. Han förklarar vad som skedde efter att ha varit i kontakt med den grafiker som plockade fram bilden.

– Han är förkrossad. Det är ett jättedåligt misstag, säger Ulf Johansson, som förklarar att den ansvarige grafikern helt enkelt googlat fram logotypen på internet, och sedan använt den utan att kontrollera detaljerna.

– Bilden finns på nätet. Det är inte grafikern som ändrat den, förklarar Ulf Johansson.

Han berättar att det här är ett känt problem, när man använder bilder och grafik som man hittat på internet.

– Det finns massor på nätet som är ändrat, säger han och berättar att man på SvT gjort ett liknande misstag tidigare, då med en annan känd symbol.

 

LÄS MER: Nu måste vi få en ny rikspolischef, Ygeman

 

Man har sedan dess försökt bygga upp ett eget kartotek, men haft problem med att hålla det uppdaterat.

– Ibland blir de gamla och då söker vi ändå, även om vi sagt att vi inte ska plocka fram dem på nätet, säger Ulf Johansson.

– Nu plockade vår grafiker ut den från nätet och var inte uppmärksam nog, säger Ulf Johansson.

Nu beklagar han det inträffade.

– Det är jättebeklagligt. Jag kan inte göra annat än beklaga, säger Ulf Johansson.

Rikspolischef Dan Eliasson har fått utstå massiv kritik den senaste tiden och många krav finns på hans avgång. Men på Aktuellt förnekar man att den insmugna "fuck you"-symbolen skulle vara en politisk kupp, för att visa missnöje mot honom.

– Nej, absolut inte. Det var ingen hos oss som upptäckte detta. Hade vi sett detta hade det absolut inte kommit igenom, förklarar han.

Bättre rutiner utlovas

Man har ännu inte tagit ställning till huruvida man på Aktuellt ska höra av sig till rikspolischefen för att be om ursäkt för fadäsen, som trots allt har ett enormt symbolvärde.

– Det är mycket troligt. Jag har inte kommit så långt än, säger Ulf Johansson som nu också utlovar bättre rutiner för vad man använder av det man plockat fram på internet.

Den grafiker som plockade fram bilden riskerar inga disciplinära åtgärder, då man betraktar det hela som ett olyckligt misstag.

– Nej, det är min bedömning. Han har fått reda på detta nu, och något annat finns ingen anledning att göra, säger Ulf Johansson.

 

LÄS MER: Polisens resultat sämre än någonsin

 

Expressen har också varit i kontakt med polisens. Där hänvisar man alla frågor till SvT.

"Frågan om varför den manipulerade loggan fanns med i sändningen får du ställa till Aktuellt-redaktionen", skriver Andreas Fahlén, pressekreterare hos polisens kommunikationsavdelning.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.