Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättarnas kamp – när Netflix tar över Oscarsgalan

Expressens filmrecensent Maria Brander berättar om nomineringarna till årets Oscars.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Enorma biosuccéer och Netflixdominans.

Årets Oscarsgala kan beskrivas som en jättarnas kamp, där tradition möter förnyelse.

Med ”Joker” och ”The Irishman” bland de nominerade förväntas publikintresset vara större än på länge. Men konkurrensen är stenhård, och Netflix planer på herravälde, kan mycket väl stoppas av en liten uppstickare på koreanska.

Efter sagolika Oscarsframgångar ända sen 2016, är det tråkigt att Sverige i år står utan nomineringar (bortsett från liten chans för svenskamerikanska kortdokumentären ”Life overtakes me”). Istället får vi fokusera på annat spännande: Det är ingen hemlighet att Netflix på senare år kämpat med näbbar och klor för att etablera sig mitt i det statusladdade Hollywoodetablissemanget. Förra året ska streamingjätten ha satsat minst 200 miljoner kronor på att göra ”Roma” till en vinnare. Trots det gick priset för bästa film till ”Green book”. Senare i våras kämpade Steven Spielberg hårt för att helt utesluta alla strömningstjänster från galan, och på Golden globe förra helgen resulterade nomineringsregnet endast i en vunnen filmstatyett (till Laura Dern för ”Marriage story”). Netflix suktar rimligen efter en revansch som de alls inte kan räkna med.

Martin Scorseses ”The Irishman” uppgavs i slutet av 2019 vara en av tjänstens mest strömmade premiärer under året, och med sig in i matchen har de även ”The two popes” och ”Marriage story”. Sammanlagt har Netflixfilmerna makalösa 19 nomineringar.

Mycket talar för tiofaldigt nominerade ”The Irishman”. Mycket gör det inte. För bland konkurrenterna hittar vi även två av årets största biosuccéer. ”Joker” har virvlat som en stormvind genom Hollywood med globala biljettintäkter på hisnande en miljard dollar och ett ikoniskt porträtt, signerat Joaquin Phoenix. Den leder nu Oscarsligan med 11 chanser. Samtidigt har Quentin Tarantinos ”Once upon a time in Hollywood” (tio nomineringar) haft ett magiskt halvår (!) på biograferna, och har längs med vägen hunnit spela in närmare 400 miljoner dollar. Den är dessutom en skildring av självaste filmbranschen, vilket alltid är en solklar fördel i Oscarssammanhang.

Utöver dessa utmanar ”Jojo Rabbit” (sex nomineringar) i egenskap av allvarsam feelgood, vilket ju var en succéformula för ”Green book” i fjol, samt Sam Mendes tiofaldigt nominerade krigsdrama ”1917” som vann bästa film och regi på Golden globe, och är storslagen på det gamla hederliga Oscarsviset.

Men största uppstickaren, som kommit starkt under de senaste veckorna, och beskrivs ha goda chanser hos den numera mer mångfaldspräglade akademin, är förstås koreanska ”Parasit”. Den svarta komedin handlar om hur en fattig familj successivt nästlar sig in i en rik familjs tillvaro. Med tanke på att filmen haft en budget, väsentligt lägre än vad Netflix kan lägga enbart på kampanjer, så är det en berättelse som i det här sammanhanget kan tolkas närmast allegoriskt. 

Medan jättarna varit upptagna med varandra, så har ”Parasit” seglat upp som favoriten som kan skapa kaos för konkurrenternas hårt slipade Oscarsplaner.

Maria Brander tippar:

Bästa film:

”The Irishman”

”Jojo Rabbit”

”Le Mans '66”

”Little women”

”Joker”

”Marriage story”

”Once upon a time in Hollywood”

”1917”

”Parasit”

Brander tippar: Det är oerhört jämnt mellan jättarna ”Joker”, ”1917”, ”The Irishman” och ”Once upon a time i Hollywood”. Den senare speglar själva branschen, vilket brukar vara en fördel, men den hårda konkurrensen talar för att sydkoreanska ”Parasit” faktiskt har en chans.

 

Bästa regi:

Bong Joon-ho (”Parasite”)

Sam Mendes (”1917”)

Todd Phillips (”Joker”)

Martin Scorsese (”The Irishman”)

Quentin Tarantino (”Once upon a time in Hollywood”)

Brander tippar: Också svårtippat. Mendes vann Golden globe. Tarantino ligger bra till. Ändå är det sydkoreanske Bong Joon-ho som sticker ut och verkar imponera på Hollywood just nu.

 

Bästa kvinnliga skådespelare:

Cynthia Erivo (”Harriet”)

Scarlett Johansson (”Marriage story”)

Saoirse Ronan (”Little women”)

Charlize Theron (”Bombshell”)

Renée Zellweger (”Judy”)

Brander tippar: Zellweger vann på Golden globe, och imponerar rimligen även på Oscarsjuryn med sin förvandling till Judy Garland.

 

Bästa manliga skådespelare:

Antonio Banderas (”Smärta och ära”)

Leonardo DiCaprio (”Once upon a time in Hollywood”)

Adam Driver (”Marriage story”)

Joaquin Phoenix (”Joker”)

Jonathan Pryce (”The two popes”)

Brander tippar: Robert De Niro kom inte ens med. Spelar kanske inte så stor roll, när Joaquin Phoenix redan känns som en självklar vinnare för Jokern.

 

Bästa kvinnliga biroll:

Kathy Bates (”Richard Jewell”)

Laura Dern (”Marriage story”)

Scarlett Johansson (”Jojo Rabbit”)

Florence Pugh (”Little women”)

Margot Robbie (”Bombshell”)

Brander tippar: Scarlett Johansson imponerar genom att vara nominerad i dubbla kategorier, men Laura Derns underhållande giftiga skilmässoadvokat tar nog hem det.

 

Bästa manliga biroll:

Tom Hanks (”A beautiful day in the neighbourhood”)

Anthony Hopkins (”The two popes”)

Al Pacino (”The Irishman”)

Joe Pesci ”The Irishman”)

Brad Pitt (”Once upon a time in Hollywood”)

Brander tippar: Mitt hjärta bultar lite extra för Joe Pescis rörande comeback, men Brad Pitt vann Golden globe och lär väl göra detsamma här.

Här är några av nomineringarna

Den 9 februari delas filmvärldens finaste pris ut på Dolby Theater i Los Angeles – se vilka som kan vinna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.