Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janouch om kritiken: "Fult och fräckt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Katerina Janouch
Foto: Thron Ullberg / Thron Ullberg
Katerina Janouch
Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS

Katerina Janouch har fått hård kritik för sitt flyktingutspel i tjeckisk tv.

Nu slår författaren och journalisten tillbaka.

– Jag tycker att det är fult och fräckt faktiskt. Som om jag inte ska få ha mina åsikter om vad jag ser i Sverige, säger hon.

När Katerina Janouch intervjuades i tjeckisk tv målade hon upp en mörk bild av Sverige. I intervjun hävdade författaren och journalisten bland annat att allt fler svenskar lär sig skjuta för att de inte känner sig säkra.

Katerina Janouchs flyktingutspel har under dagen väckt starka reaktioner och kritik, bland annat från DN:s Hynek Pallas.

"För tittaren råder inget tvivel om varför hon inte känner sig säker. Det Sverige som Janouch beskriver är kraschat av massinvandring", skriver Hynek Pallas bland annat.


LÄS MER: Hård kritik mot Katerina Janouchs flyktingutspel


Han anklagar också Katerina Janouch för att sprida desinformation om Sverige som i Tjeckien ofta kommer från sajter med "ryskt ursprung".

Även den tidigare journalisten Carl Rüster, som är bosatt i Prag sedan 1991, är kritisk:

– Hon var rakt igenom mörk den bild av Sverige som fick berätta oemotsagd och så är intervjuaren Martin Veselovský en väldigt respekterad journalist i Tjeckien. Jag blev ganska chockad av att se intervjun och Hynek Pallas hade kunnat vara betydligt hårdare mot henne, säger han till Resumé.

När Expressen når Katerina Janouch är hon mycket upprörd över Hynek Pallas text. Hon vill också poängtera att hon har fått många glada tillrop och positiva kommentarer efter intervjun, både från Sverige och Tjeckien.

– Jag tycker att det är fult och fräckt faktiskt. Som om jag inte ska få ha mina åsikter om vad jag ser i Sverige, säger hon.

Har inte han rätt att få bemöta dina åsikter?

– Det tycker jag inte att han gör. Han bemöter inget av vad jag säger. Inget av det jag säger är falskt.

Är det något i hans artikel som är fel?

– Nej. Men att han säger att jag sprider desinformation är helt vansinnigt. Att han anklagar mig för att vara en rysk desinformatör borde han få äta upp. Det är ett skämt, helt tokigt, säger hon och fortsätter:

– Jag är en fristående debattör och journalist, jag får inga pengar av någon. Ingen har bett mig skriva något och jag har inga kontakter någonstans. Det här bara min syn.

Men om du i en intervju beskriver situationen i Sverige som så otroligt mörk och att vårt land håller på att krascha av massinvandring, kan du inte förstå att folk reagerar?

– Nej, jag beskriver inte enbart det. Jag sa att Sverige har varit ett generöst land som tagit emot många invandrare och flyktingar och jag tycker att det är fint. Men att vi har blivit tagit på sängen av att resurserna inte är oändliga.

Katerina Janouch: "Har kanske inget med invandring att göra"

En av sakerna som Katerina Janouch kritiserats för handlar som sagt om att hon ska ha kopplat ihop ett ökat vapenintresse med invandringen.

Du säger att så många svenskar skaffar vapenutbildning för att de är oroliga, vad har du för belägg för det? Kan det inte vara så att folk exempelvis är intresserade av jakt?

– Dels är de intresserade av jakt. Och det vet jag inte varför, om det är så att man vill skjuta sin egen mat eller om man vill vara självförsörjande i svårare tider eller för att man vill lära sig om naturen.

– Sedan har skytteklubbar fått ökat intresse. Och det får man tolka som man vill. Kanske har man fått upp ögonen för sporten eller så finns det andra anledningar, det vill jag inte spekulera i.

Kan det inte vara lite vanskligt att då göra som du gör och lägga ihop ett ökat intresse för skytte och koppla ihop det med invandring?

– Alltså. Jag vet inte om det är så att det är en orolig och otrygg omvärld eller om det är så att intresset plötsligt dyker upp. Det har kanske inget med invandring att göra men med en ökad kriminalitet som gör att man känner sig orolig. Men det har jag inte kopplat ihop det på det sättet, säger hon och fortsätter:

– Däremot har jag pratat om svensk problematik i ett större sammanhang och då har jag nämnt det här i förbifarten. Det här nämnde jag i slutet av intervjun så det var inte själva vinkeln, mer ett tillägg.

Och det här med att 150 000 svenskar har utvandrat på grund av alla flyktingar?

– Och det stämmer men det är under flera års tid och det kanske jag borde ha påpekat. Men generellt har det här varit ett problem under en tid, att folk väljer att lämna Sverige. De kanske tycker att skattetrycket är högt och man är missnöjd med vad man får.

Men återigen kopplar du ihop den här siffran med flyktingar och invandring?

– Nej det är ni som gör det. Och de som har tolkat det som jag gör det. Jag har pratat om situationen i Sverige generellt.


LÄS MER: TV4 i krismöte med Marcus Oscarsson


Katerina Janouch medger dock att hennes liknelser bitvis varit svepande.

– Men vi har ett polariserat och infekterat debattklimat i Sverige. Men jag tycker att vi måste prata om det här.

Du håller inte med om att du svartmålar Sverige?

– Nej, jag älskar Sverige. Men jag är besviken på våra politiker.

Vad menar du med att det behövs en "stark hand" för att styra Sverige?

– Det är precis som i en familj som är dysfunktionell eller missbruksförhållande där man måste tillämpa tuff kärlek. Man måste våga fatta obekväma beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.