Janne "Loffe" Carlsson är död. Foto: MIKAEL SJÖBERGJanne "Loffe" Carlsson är död. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Janne "Loffe" Carlsson är död.  Foto: MIKAEL SJÖBERG
Janne "Loffe" Carlsson blev 80 år. Foto: MIKAEL SJÖBERGJanne "Loffe" Carlsson blev 80 år. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Janne "Loffe" Carlsson blev 80 år. Foto: MIKAEL SJÖBERG
"Loffe" hade en framgångsrik karrirä, såväl som skådespelare som musiker och tv-profil. Foto: GUNNAR SEIJBOLD"Loffe" hade en framgångsrik karrirä, såväl som skådespelare som musiker och tv-profil. Foto: GUNNAR SEIJBOLD
"Loffe" hade en framgångsrik karrirä, såväl som skådespelare som musiker och tv-profil. Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Janne "Loffe" Carlsson död

Publicerad

Den folkkäre skådespelaren och artisten Janne "Loffe" Carlsson, 80, är död.

Han avled efter en tids sjukdom.

"Den fina generösa mest kärleksfulla person jag känner lämnade oss i dag", skriver dottern Sara Carlsson på Facebook.

Nyheten om Janne "Loffe" Carlsson kom i TV4 Nyheterna tidigt på torsdagsmorgonen.

Den folkkäre skådespelaren har avlidit efter en tids sjukdom.

Dottern Sara Carlsson bekräftar att pappan är död i ett inlägg på Facebook.

"Den fina generösa mest kärleksfulla person jag känner lämnade oss i dag. Min pappa, älskar dig så mycket", skriver Sara Carlsson.

 

LÄS MER: Sambon om Janne "Loffe" Carlssons cancer: Han förstod

 

Dottern hyllar sin pappa för allt de upplevt tillsammans.

"Så mycket roligt vi haft ända in i det sista. Saknar längtar för alltid", skriver hon.

Janne Carlsson fick sitt smeknamn "Loffe" i tv-serie om beredskapstiden

Janne Carlsson fick sitt smeknamn efter rollen som "Loffe" i den populära tv-serien "Någonstans i Sverige" på 1970-talet. Han spelade en skojfrisk kille som var inkallad som soldat vid ett beredskapsförband i Sverige under andra världskriget.

Janne Carlsson föddes 1937 i Stockholm och gjorde filmdebut redan 1950. Han har under åren spelat ett stort antal roller, såväl komiska som dramatiska.

Mest känd blev han kanske för sina roller i komedierna "Repmånad" och "Göta kanal". Men även huvudrollerna i filmer som "Vem älskar Yngve Frej och "På palmblad och rosor" uppmärksammades.

Janne "Loffe" Carlsson var även flitig på teaterscenen och medverkade i farser som "Är du inte riktigt fisk" på Chinateatern i Stockholm och "Färdknäpp" på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Janne "Loffe" Carlsson med Kjrstin Dellert, Jonas Gardell, Christina Schollin och Staffan Scheja i "Stjärnorna på slottet".Foto: NICLAS TILOSIUS

I tv-sammanhang anlitades Carlsson bland som programledare i Melodifestivalen (1981). Han hade även egna tv-shower i SVT som "Lördagsblandning" och  "Janne Carlsson show".

2008 var Janne "Loffe" Carlsson med i "Stjärnorna på slottet" på SVT ihop med Jonas Gardell, Staffan Scheja, Kjerstin Dellert och Christina Schollin.

 

https://twitter.com/Nyheterna/status/903116509551124480

Vid sidan av skådespelandet var Janne "Loffe" Carlsson en framstående musiker. Carlsson spelade trummor och hade framgångar ihop med organisten Bo Hansson i duon Hansson & Karlsson.

Bland de kända artister "Loffe" framträtt med finns Jimi Hendrix, Dexter Gordon och Johnny Griffin.

Mångsysslaren Janne Carlsson gillade även att måla och hade flera kritikerrosade utställningar av sina verk - oljemålningar, akryl och litografi.

 

LÄS MER: Lasse Åberg sörjer vännen Janne "Loffe" Carlsson 

 

Bara modern kallade Janne "Loffe" Carlsson för Jan

I en radiointervju med Ulf Elving i P4 i april i år mindes Janne Carlsson bland annat sitt genombrott i "Någonstans i Sverige" där han blev "Loffe" med hela svenska folket.

– Jag heter ju egentligen Jan, men den enda som kallat mig för Jan är min mor, annars har det varit "Loffe" för hela slanten, skrattade han.

 

Scen ur tv-serien "Någonstans i Sverige". Janne "Loffe" Carlsson tvåa från vänster i hjälm.Foto: KENNETH THORÉN/SVT / SVT

Att ses som en folkkär person var inget han hade något emot.

– Folkkär, det låter bara trevligt. Jag träffade just tre personer på tåget som kom fram och hälsade och tackade för alla glada skratt. Det är skönt att vara omtyckt bland människor, sa "Loffe" i intervjun.

Carlsson pratade också om den andlighet han upplevde i olika former, bland annat om tecken han fick när det gäller att välja vägar i livet.

– Jag har alltid sagt att jag har lite tomtar omkring mig, och om jag inte gör som de säger blir de ledsna.

Den sista roll Janne "Loffe" Carlssons var aktuell för var i farsen "Rent mjöl i påsen" som han skulle ha spelat i Borgholm på Öland i sommar. Men han hoppade av föreställningen av personliga skäl.

 

LÄS MER: Janne "Loffe" Carlssons karriär i bilder

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag