Janne Josefsson berättar i "Parneviks" om dödshoten han utsätts för.Janne Josefsson berättar i "Parneviks" om dödshoten han utsätts för.
Janne Josefsson berättar i "Parneviks" om dödshoten han utsätts för.
Mia Parnevik.Mia Parnevik.
Mia Parnevik.
Janne Josefsson. Foto: Nils Jakobsson / BildbyrånJanne Josefsson. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån
Janne Josefsson.  Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Janne Josefsson om hoten: "Spränga mig"

Publicerad

Hans son tvingas leva under skyddad identitet på grund av sin pappas jobb.

I "Parneviks", som sänds på TV3 klockan 20.00 i kväll, berättar journalisten Janne Josefsson om hoten och hatet han utsätts för efter sina granskningar.

– Då blir man rädd, säger han och faller även i tårar innan programmet är slut.

I kväll gästas familjen Parnevik av Janne Josefsson, Isabella "Blondinbella" Löwengrip och Oscar Zia.

I programmet berättar Janne Josefsson om hur han hotas på grund av sitt arbete.

– Jo det finns naturligtvis faror. Hoten mot, och jag kan bara prata för mig själv och vår redaktion, har ökat markant kan jag säga. Det har väl att göra med att vi ger oss in i områden som vi ska göra och som är farliga.

– Jag har till och med sett olika sidor med dödshot. Det är folk som står med en kalasjnikov och det står död åt Janne Josefsson.

Mia Parnevik blir chockad.

– Du skojar?

 

LÄS MER: Gina Dirawi slår tillbaka mot Janne Josefsson

Janne Josefsson om dödshoten

Janne Josefsson berättar då om en särskilt obehaglig episod.

– Jag befann mig vid ett tillfälle vid en restaurang i Stockholm. Jag hade någon timme över innan jag skulle gå med tåget. Då kunde jag se att det twittrades ut att jag satt på den krogen. "Ta er dit och ta honom". Då blir man ju rädd i efterhand.

– Fy fan, säger Mia Parnevik.

Janne Josefsson fick flera hot.

– Och så kommer hoten om att bränna upp mig, spränga mig eller vad som helst. Några gånger har jag vetat vilka de är, då ser jag dem överallt också. Men samtidigt finns det inget riktigt skydd även om jag har vakter med mig.

 

LÄS MER: Janne Josefsson: "Lasse har haft ett jättebra liv"

 

Jobbet påverkar också Janne Josefssons familj.

– Jag såg väl ett tag att jobbet var allt. På något sätt bestämde jag mig för att det inte skulle hända igen men det har ju hänt igen med min lille grabb. Han är på något sätt kanske ännu mer sårbar så han lever under skyddad adress och allt möjligt.

Janne Josefsson: "Jag är mer rädd än vad folk tror"

Janne Josefsson säger att det är ett hårdare klimat i samhället i dag.

– Därför får vi leva med det tror jag, det kommer inte minska. Men jag tycker att det är viktigt att det finns sådana program.

Senare i "Parneviks" berättar Janne Josefsson också om sina rädslor.

– Jag är hypokondriker. Jag tänker så här, kommer jag in på ett sjukhus och de börjar kolla så kommer de hitta allt på mig så jag vill inte det. Jag har högt blodtryck till exempel men jag skyller alltid på någonting.

När Janne Josefsson tar farväl av familjen Parnevik blir det tårar. Men innan dess berättar han:

– Jag vill inte veta, det är den där rädslan. Jag är en mer rädd person än vad folk tror. Folk tror att jag inte är rädd för någonting och att jag älskar konflikter men jag är rätt konflikträdd vad det gäller privatliv. Jag vill inte bråka, jag vill ha en rolig jul och nyårsafton. Men samtidigt mår jag ändå rätt bra.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag