Janne Josefsson: "Lasse har haft ett jättebra liv"

Journalisten Janne Josefsson, 59, arbetade med Lasse Brandeby på Radio Göteborg/Sjuhärad 1981-1987. Han minns sin gamla kollega med värme - och berättar om när de hade Chiles diktator Augusto Pinochet i luren.  

- Lasse hade ett fruktansvärt rättvisepatos, säger Janne Josefsson.  

Janne Josefsson var med när Lasse Brandebys karriär började, som journalist på Radio Göteborg/Sjuhärad på 1980-talet. Han träffade ocskå Lasse Brandeby en kort tid innan skådespelaren gick bort. 

 – Jag träffade Lasse senast för en månad sedan och såg hur dåligt han mådde. Vi satt och hade roligt några timmar, jag såg att han var starkt tärd av sjukdomen. Men jag fattar inte att han är död. Jag älskade honom. Det här är en jättesorgens dag för mig. Han var en oerhört storhjärtad och generös person, han var inte rolig bara på scen utan även privat, säger Janne Josefsson, och berättar att han tänkt göra en ny visit hos Lasse Brandeby. 

"Ingen har fått mig att skratta så mycket"

 – Även om det kanske var väntat så känns det här fruktansvärt för mig. Det hemska är att jag hade tänkt besöka honom förra veckan, men så gick inte det, jag hade tänkt göra det i övermorgon, men kände på mig att det kunde vara försent, det gick jävligt hastigt.

 – Jag tror aldrig att någon har fått mig att skratta så mycket, det bara vällde ur honom historier och anekdoter. 

 Josefsson säger också att han hjälpte till att övertyga Lasse Brandeby om att delta i Let's Dance, som gav Brandeby en ny publik. 

 – Han var lite osäker på om han skulle vara med i Let's dance och jag sa att kom igen, du är ju strålande. Och det var han också.

Ringde till Pinochet

 Efter Let's Dance blev Josefsson påmind om ett av hans och Brandebys mest otroliga tilltag. 

 – Han ringde mig efter det, han var dålig och ringde från sjukhussängen. Han hade en sköterska från Chile och hade berättat för henne att han och jag ringt upp Pinochet och spelat Victor Jara för honom i direktsänd radio. Hon kände inte till det, men hennes syster hade hört det, och berättade att hon sett en inskription på torget i Santiago de Chile att två helt okända journalister i Europa 1983 hade ringt upp Pinochet och spelat Victor Jara för honom. Då sa vi att innan vi dör måste vi till torget och se de skyltarna. Nu hände ju aldrig det, säger Janne Josefsson. 

 Janne Josefsson minns också ett stort engagemang hos Lasse Brandeby: 

 – Han tillhörde inte det här goa gubbarnas gäng i Göteborg. Han hade en annan sida, ett fruktansvärt rättvisepatos och kunde bli vansinnig. Han hade ett jävla temperament vad gäller orättvisor. Han hade integritet och ville inte alltid smälta in. Han tog debatten.

"Älskade Kurt Olsson"

 Kurt Olsson var figuren som gjorde Lasse Brandeby känd för hela svenska folket. Och Janne Josefsson vet hur mycket Brandeby själv tyckte om att spela "Kurtan".

 – Han älskade Kurt Olsson. På ett plan var han väl lite lik Kurt Olsson, lite stirrig och förvirrad, men han var inte självgod utan tvärtom. Han hade ingenting av det, inte heller några divalater.

 – Han har haft ett jättebra liv Lasse. Gud vad han har haft kul. Han tog chanserna och behöll sin mänsklighet och integritet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.