Foto: CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS / CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS/ SPLASH NEWSFoto: CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS / CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS/ SPLASH NEWS
 Foto: CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS / CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS/ SPLASH NEWS
Foto: XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS / XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS/IB SPLASH NEWSFoto: XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS / XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS/IB SPLASH NEWS
 Foto: XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS / XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS/IB SPLASH NEWS
Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Jane Fondas mörka hemlighet

Publicerad

Skådespelerskan Jane Fondas mamma begick självmord. Orsaken? En bipolär diagnos och sexuella övergrepp. 

– Hon kom undan från sjuksköterskan, fick tag i en rakhyvel, och skar upp sin hals, berättar Jane Fonda i "60 minutes".

Ikonen Jane Fonda, 79, har en mörk hemlighet. När skådespelaren var endast 12 år begick hennes mamma självmord på sin 42:a födelsedag. Mamman Frances Seymour var diagnostiserad som bipolär. 

– Hon var institutionaliserad och den sista gången kom hon hem tillsammans med en sjuksköterska. Sjuksköterskan höll henne från att göra saker mot sig själv, avslöjade Jane Fonda för "60 Minutes" och tillade: 

– Men hon kom undan från sjuksköterskan och fick tag i en liten lacklåda som hade en rakhyvel inuti. Den tog hon med sig tillbaka till institutionen, och skar upp sin hals. 

 

LÄS MER: Helen Mirren och Jane Fondas succé på catwalken

 

Tragedin har präglat skådespelarens liv. Jane Fonda fick först reda på sanningen bakom sin mors död ett år efter att självmordet begåtts. Det var i en artikel om sin far, som den då trettonåriga Fonda, fick nys om moderns självmord.

 

Sexuella övergrepp bakom självmordet

I många år var Jane Fonda varit sårad av mammans självmord - och att hon inte kunnat rädda henne. I en artikel på en nöjessajt berättar Jane Fonda om orsaken till sin mammas psykiska ohälsa - nämligen sexuella övergrepp. 

Ytterligare en sanning skådespelaren fick reda på långt efter sin mors död.

– Allt föll på plats. Jag ville ta henne i mina armar och berättar för henne hur ledsen jag var, och att jag förstod varför det var som det var, säger Jane Fonda i tv-programmet "Oprah's Master Class".

 

LÄS MER: Här visar ikonen stolt upp sina sexleksaker

 

Jane Fonda fick bulimi - av sin pappa

Även relationen till sin pappa, Hollywoodlegenden Henry Fonda, var ansträngd. I en upplaga av skådespelerskan Lena Dunham's nyhetsbrev "Lenny Letter" från 2016 uttalade sig Jane Fonda om den frostiga relationen som gav henne bulimi.

"När jag blev tonåring, var det enda som spelade roll hur jag såg ut - och hur jag passade in. Min pappa brukade skicka min styvmor för att säga till mig att gå ner i vikt och bära längre kjolar. En av mina styvmödrar sa att jag måste alltid ändra fysiskt om jag ville ha en pojkvän."

Relaterade ämnen
Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag