Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jane Fondas mörka hemlighet

Foto: CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS / CELEBRITY MONITOR / SPLASH NEWS/ SPLASH NEWS
Foto: XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS / XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS/IB SPLASH NEWS
Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Skådespelerskan Jane Fondas mamma begick självmord. Orsaken? En bipolär diagnos och sexuella övergrepp. 

– Hon kom undan från sjuksköterskan, fick tag i en rakhyvel, och skar upp sin hals, berättar Jane Fonda i "60 minutes".

Ikonen Jane Fonda, 79, har en mörk hemlighet. När skådespelaren var endast 12 år begick hennes mamma självmord på sin 42:a födelsedag. Mamman Frances Seymour var diagnostiserad som bipolär. 

– Hon var institutionaliserad och den sista gången kom hon hem tillsammans med en sjuksköterska. Sjuksköterskan höll henne från att göra saker mot sig själv, avslöjade Jane Fonda för "60 Minutes" och tillade: 

– Men hon kom undan från sjuksköterskan och fick tag i en liten lacklåda som hade en rakhyvel inuti. Den tog hon med sig tillbaka till institutionen, och skar upp sin hals. 

 

LÄS MER: Helen Mirren och Jane Fondas succé på catwalken

 

Tragedin har präglat skådespelarens liv. Jane Fonda fick först reda på sanningen bakom sin mors död ett år efter att självmordet begåtts. Det var i en artikel om sin far, som den då trettonåriga Fonda, fick nys om moderns självmord.

 

Sexuella övergrepp bakom självmordet

I många år var Jane Fonda varit sårad av mammans självmord - och att hon inte kunnat rädda henne. I en artikel på en nöjessajt berättar Jane Fonda om orsaken till sin mammas psykiska ohälsa - nämligen sexuella övergrepp. 

Ytterligare en sanning skådespelaren fick reda på långt efter sin mors död.

– Allt föll på plats. Jag ville ta henne i mina armar och berättar för henne hur ledsen jag var, och att jag förstod varför det var som det var, säger Jane Fonda i tv-programmet "Oprah's Master Class".

 

LÄS MER: Här visar ikonen stolt upp sina sexleksaker

 

Jane Fonda fick bulimi - av sin pappa

Även relationen till sin pappa, Hollywoodlegenden Henry Fonda, var ansträngd. I en upplaga av skådespelerskan Lena Dunham's nyhetsbrev "Lenny Letter" från 2016 uttalade sig Jane Fonda om den frostiga relationen som gav henne bulimi.

"När jag blev tonåring, var det enda som spelade roll hur jag såg ut - och hur jag passade in. Min pappa brukade skicka min styvmor för att säga till mig att gå ner i vikt och bära längre kjolar. En av mina styvmödrar sa att jag måste alltid ändra fysiskt om jag ville ha en pojkvän."

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!