Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Rohde är död

Rockaren Jan Rohde var välkänd på Elvisfestivalen.
Sångaren Jan Rohde i Stockholm är död. Han avled efter en tids kamp mot cancern, 63 år gammal.
För alla som älskar ursprunglig rock 'n' roll, twist och jenka var Jan Rohde ett välkänt och populärt namn.
Hans scenshow på 50-talet var före sin tid i proffsighet. Men så hade han också lärt sig grunderna i New York, där han var född av norska föräldrar. Som 13-åring hade han en liten roll i "Peter Pan" på Broadway och fick mersmak på artistlivet.

Tonårsidol

Familjen flyttade hem till Norge och Jan fick upp öronen för rockmusiken som började erövra världen. Efter att ha vunnit en talangtävling startade han bandet Cool Cats och blev tonårsidol. Det ledde till turnéer i England och Skandinavien. Sverige erövrade han 1961, nu med twisten som slagnummer. I Finland förknippas Jan i evighet med dundersuccén "Doin' the jenka", som han motvilligt gjorde på skiva.

Nystart efter Hyland

1969 fick han nog av turné-livet, men ett tv-framträdande hos Lennart Hyland gav honom mersmak. Jan bildade Rohdes Rockers och gav sig ut på vägarna igen. Sedan bandet upplösts 1979 fortsatte han på egen hand. Bland annat var Jan en trogen gäst på den årliga Elvisfestivalen i Västerås. Vi är många som kommer att sakna honom. Fotnot: Börje Lundberg, Expressen-journalist, har skrivit flera böcker om rockens stora, bland annat Jan Rohde.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!