Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Rippe och Per Fritzell om 40 år av galenskap

Jan Rippe och Per Fritzell har rotat bland sina gamla nummer till sin jubileumsshow.
Foto: Henrik Sandsjö / Pressbild
Anders Eriksson och Jan Rippe i ”Macken” som hade tv-premiär 1986.
Foto: Roger Tillberg / IBL
Per Fritzells sång om livet i en husvagn tillhör klassikerna.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

I vinter kommer göteborgarna åter att få stifta bekantskap ”Macken”-Roger, husvagnsfantasten Milton, Åke från Åstol och Goja.
Jan Rippe och Per Fritzell återvänder till Kajskul 8, där de i en krogshow ska summera 40 år av galenskap.

– Vi har återupptäckt varandra, hur enkelt och roligt det är att jobba ihop, säger Jan Rippe.

”Minnesluckor” heter föreställningen med premiär den 16 november. Den är inte skriven än – men redan nu har Per Fritzell börjat snickra på en sång.

– För vi måste ju ha en ny låt! 

Jan Rippe och Per Fritzell sitter iklädda sina Roger- respektive Milton-munderingarna från ”Macken”-tiden.  Bredvid dem Niklas Holtne – för första gången samarbetar de två galenskaparna med en extern regissör. En regissör som dessutom följt det kultförklarade humorkollektivet under alla år. 

– Jag tror det är bra, jag har en fot både i showbiz och i publiken. Det ger en ett öga för vad publiken kommer vilja se, vilka karaktärer de inte vill missa, säger han.

”Trygga med varandra”

Han kommer tidigare från Arlövsrevyn och scenuppsättningen av ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” med Claes Malmberg. 

Jan Rippe och Per Fritzell turnerar i sin tur med sin föreställning ”Gott och blandat”, och säljer ut lokaler och arenor i städer över hela Sverige.

Förhoppningen är att bjuda publiken på de klassiska karaktärerna och sångerna, men med överraskande moment och nytt liv. 

De är båda 67 år gamla och har följt varandra genom hela livet, från Chalmers till familjelivet. Men framför allt trivs de tillsammans på scen.

– Vi gör det för att vi tycker det är kul, vi trygga med varandra och säkra i vad vi gör. Vi har gjort det i 40 år nu, sånt märker publiken, konstaterar Per Fritzell. 

"Minnesluckor" – 40 år av galenskap

Medverkande: Jan Rippe, Per Fritzell och Den ofattbara orkestern.

Biljettsläpp: 28 mars.

Premiär: 16 november.

Plats: Kajskjul 8 (som Galenskaparna och After Shave var med och startade upp 1996). 

Regi: Niklas Holtne.

Producent: Ulrika Kvarnhult i samarbete med Jan Rippe och Per Fritzell.

Claes Eriksson berättar om succén

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.