Jan-Olof Strandberg död – skådespelaren blev 93 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan-Olof Strandberg i en tv-intervju.
Foto: SVT
Ernst-Hugo Järegård och Jan-Olof Strandberg spelade mycket tillsammans.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Skådespelaren Jan-Olof Strandberg har gått bort, skriver Dagens Nyheter

Han blev 93 år och hans hustru bekräftar dödsbudet för tidningen.

– Han var den underbaraste teaterchefen och den bästa motspelaren, säger Anita Wall till Expressen.

Jan-Olof Strandberg var under många år en av Sveriges mest framstående skådespelare, med en lång rad uppmärksammade roller på Dramaten i Stockholm.

Han var också chef för teatern mellan 1975 och 1981.

– Det är en vän sedan femtio år tillbaka som jag förlorar i dag. Jag är väldigt ledsen och det är mycket sorgligt. Svensk teater har förlorat en stor man, säger långvarige vännen Olle Näsman till DN.

Strandberg gjorde avtryck i stort sett allt han spelade – inte minst i Samuel Becketts ”I väntan på Godot” i mitten av 60-talet. Där spelade han mot Ernst-Hugo Järegård. 

Bland Strandbergs övriga rolltolkningar märks även insatsen i tv-serien ”Goda grannar” under 1980-talet.

Anita Wall och Jan-Olof Strandberg i ”Ett stycke teater” på Brunnsgatan Fyra i Stockholm 2004.
Foto: OKÄND - / TEATER BRUNNSGATAN FYRA

Kollegan Anita Wall: ”Den bästa motspelaren”

När Expressen pratar med hans kollega på Dramaten under många år, Anita Wall, är hon ”chockad, trots att jag visste att han var sjuk”.

– Han var den underbaraste teaterchefen och den bästa motspelaren. Vi har spelat mycket ihop. Han var helt gudomlig, det var roligt och ett stort äventyr att vara i hans närhet. Det var bara att koncentrera sig på honom, så blev det rätt. Jan-Olof var så uppriktig och så sann, säger Anita Wall.

Kommer du ihåg sista gången ni träffades?

– Det var i samband med en lunch på Dalarö för två-tre år sedan. Som vanligt var det både trevligt och väldigt kul att vistas i Jan-Olofs sällskap.

”Intimt samspel ger teatern dess identitet”

Till DN sa Jan-Olof Strandberg i en intervju i samband med sin 75-årsdag:

– Tillfälliga insatser räcker inte för att göra något riktigt bra. Det måste växa fram i den dagliga samvaron mellan skådespelarna under lång tid. Inom ramen för den fasta ensemblens homogenitet kan så småningom den inneboende styrkan hos var och en komma till uttryck. Det är detta intima samspel som ger en teater dess identitet.

Jan-Olof Strandberg avled i sitt hem i Stockholm på lördagsmorgonen efter en längre tids sjukdom. Han blev 93 år, och sörjs närmast av hustrun Rigmor Strandberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.