Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan-Öjvind Swahn är död – blev 90 år

Jan-Öjvind Swahn är död, uppger Sveriges radio.
Foto: Olle Jansson
Han blev 90 år.
Foto: Bertil Haskel

Jan-Öjvind Swahn är död, uppger hans familj för Svergies radios Kulturnytt.

Den omtyckte professorn och "Fråga Lund"-profilen somnade in på måndagskvällen – 90 år gammal.

– Han var älskad av väldigt många och uppskattad av ännu fler, säger dottern Sabina Swahn, 60, till Expressen.

Folklivsforskaren, professor Jan-Öjvind Swahn, blev Sverigekänd för sin medverkan som programledare för det populära tv-programmet "Fråga Lund".

Samtidigt var han var också en av deltagarna i tv-serien Skäggen 1963, skriver Sveriges radio.

På senare år blev Jan-Öjvind Swahn också känd som populär och omtyckt programledare för frågeprogrammet Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan.

Men Jan-Öjvind Swahn gjorde även radioprogram inom andra genrer, som matlagning och folklivsforskning.

Gjorde vetenskap till folklig underhållning

Som författare har Jan-Öivind Swahn skrivit ett flertal böcker i ämnet folklore. Han har blivit varmt uppskattad för sin speciella förmåga – det vill säga att göra sin vetenskap till bred en underhållning.

– Han hann göra klart sin biografi, så vi ska se till att den blir tryckt, säger dottern Sabina Swahn. Pappa var mycket produktiv och hade även börjat på en ny bok. Han hade skrivit första kapitlet. I och med att han inte kunde se hade han hjälp av en sekreterare.

De senaste två åren har Jan-Öivind Swahn bott på ett äldreboende, då han drabbades av en ögonsjukdom och fick svårt att klara sig på egen hand.

Somnade in i hemmet

Jan-Öivind Swahn somnade in i sitt nya hem klockan 19.53 på måndagskvällen.

"Jan-Öjvind Swahn har gått ur tiden. RIP! Jag kommer alltid med stor glädje minnas de fantastiska inspelningsveckorna tillsammans 2009", skriver gastronomen, kulturhistorikern och tv-profilen Edward Blom på Twitter.

Under tisdagen ska Jan-Öivind Swahns fyra barn träffas och ta farväl av sin älskade pappa:

– Det gick tyvärr mycket fortare än någon kunde tro, säger Sabina Swahn. Det besvärligaste är saknaden. Pappa var en väldigt speciell person: väldigt generös, älskvärd och vänfast. Han var älskad av väldigt många – och uppskattad av ännu fler.

Jan-Öivind Swahn hade också ett stort gastronomiskt intresse och hade en plats i den Gastronomiska akademien, i Det Danske Gastronomiske Akademi Köpenhamn samt i Skåneländska Gastronomiska Akademien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.